Interviu

Dan Niţu: „Am convingerea că ştiu exact ce fac şi ce pot oferi în politica românească”

Candidează pentru prima oară la Parlamentul României, dar crede că a ajuns la o maturitate politică ce îi permite să le reprezinte vâlcenilor interesele la nivel naţional. Nu se teme de contracandidaţii săi, dar nici nu se gândeşte la înfrângerea acestora, ci doar la electoratul din colegiul Brezoi-Horezu pe care îl va reprezenta. Locurile de muncă, dar şi legile utile pentru agricultură sunt doar câteva din lucrurile pe care Dan Niţu le are în vedere imediat după ce va deveni senator.

Daniela Botez: Care este parcursul evoluţiei omului politic Dan Niţu?
Dan Niţu: Mi-am făcut majoratul în politica liberală ca simplu membru de partid. Este vorba despre perioada 1991-2009. Exact 18 ani. Din 2009 sunt vicepreşedinte al PNL Vâlcea. N-am fost niciodată însă un simplu membru din pluton şi nu îndemn pe nimeni să se adauge doar ca număr în politica liberală. Cei mai iubiţi dintre liberali sunt cei care se văd, care contează, care au personalitate. Acesta este un partid în care nu îţi trebuie o funcţie ca să fii vizibil şi să poţi face treabă.

D.B: Consideraţi că liberalismul de astăzi mai are ceva în comun cu liberalismul de pe vremea lui Dumitru Drăghicescu?
D.N.: Dumitru Drăghicescu (1875-1945) este cel care a dat direcţia liberală în familia mea. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa printre străbunii mei, la Măciuca, înainte de a-şi lua licenţa în drept la Bucureşti şi doctoratul în sociologie la Sorbona, în Franţa. Îl cunosc foarte bine din relatările bunicilor mei şi din lectura cărţii lui, publicată în 1907: „Din psihologia poporului român”. În 1921 a publicat o broşură excepţională, dedicată liberalismului. Analiza sa din această carte are în final următoarea idee: „În sfârşit, pentru a încheia, partidul naţional-liberal, adoptând un program ca cel schiţat aici, va fi de fapt un partid social-liberal, ţinând deopotrivă socoteală de libertatea cetăţeanului şi de idealul de dreptate”. Din 1921 şi până astăzi au trecut 91 de ani! Cuvintele lui parcă au fost rostite la lansarea candidaţilor, în 2012. Liberalii au ştiut tot timpul încotro merge doctrina lor.

D.B.: Care ar fi principalele motive care v-ar putea determina la un moment dat să părăsiţi PNL şi să vă înscrieţi într-un alt partid? V-aţi putea identifica cu o altă formaţiune politică?
D.N: Niciodată. Nu.

D.B.: De ce, după atâţia ani de stat în umbră, v-aţi hotărât să candidaţi pentru o funcţie politică? Care a fost principalul motiv care v-a determinat să luaţi această decizie?
D.N.: Cum spuneam la începutul interviului, ai nevoie de ceva maturitate în politică. Poţi visa multe într-o noapte, dar îţi trebuie ani pentru convingerea că ai putea contribui tu însuţi la mersul lucrurilor. Din 2009 sunt vicepreşedinte al PNL Vâlcea pentru că în 2009 am ştiut că-mi pot asuma un loc printre lideri. Acum cred că pot merge în Parlamentul României pentru a le reprezenta voinţa şi interesele vâlcenilor din nordul judeţului Vâlcea şi o fac cu convingerea că ştiu exact ce fac şi ce pot oferi în politica românească.

D.B.: Ce îl recomandă pe politicianul Dan Niţu şi ce aduce el nou în politica locală şi naţională?
D.N.: Pe fiecare dintre noi ne pot recomanda numai expertizele pentru care am muncit în viaţă. Experienţa mea în afaceri este susţinută de cei peste douăzeci de ani în care am construit de la zero o firmă de succes naţional. Când vorbeşti despre economie trebuie să fi avut fie şi o singură zi responsabilitatea unui angajat, a unei investiţii, a unui impozit de plătit. A doua expertiză este tradiţia de familie în politică şi obligaţia de a continua această tradiţie. Al treilea motiv este familia mea, în care am învăţat tot ceea ce se poate şti despre oameni, despre cum este să iubeşti şi să-i respecţi pe oameni. Când spun familie, mă refer la părinţii şi fraţii mei, la soţia şi la cei doi băieţi ai noştri, la sutele de angajaţi ai firmei, la zecile de mii de liberali din judeţul Vâlcea. În ceea ce priveşte noutatea contribuţiei mele în politică, sper să fie tonul de succes pe care l-am găsit în cam tot ceea ce am întreprins.

D.B.: Dacă în cadrul alianţei USL nu s-ar fi ajuns la un consens în ceea ce priveşte candidatura dvs., aţi fi fost dispus să candidaţi independent? Care erau avantajele şi dezavantajele unei astfel de candidaturi?
D.N.: A existat un zvon la un moment dat despre candidatura mea independentă. O campanie electorală presupune şi astfel de diversiuni, menite să şubrezească pe cei consideraţi puternici. Am luat zvonul drept compliment, ca pe o recunoaştere a faptului că sunt un candidat de temut. Acum, că mă întrebaţi, cred că principalul dezavantaj pentru un independent este că nu poate egala niciodată forţa unui partid. Dacă o face, partidul acela nu intră în parlament, deci nici independentul.

D.B.: Care sunt atuurile dvs în faţa contracandidaţilor? Pe ce se va baza campania dvs electorală? Vă e teamă de vreun candidat în mod special?
D.N.: Îmi cunosc contracandidaţii şi le respect efortul pe care îl fac. Democraţia se bazează pe efortul de a candida. Câştigă însă, cum este şi firesc, cel care obţine încrederea votanţilor, ca om şi ca forţă politică. În ceea ce mă priveşte, nu mă gândesc la înfrângerea candidaţilor, ci la convingerea electoratului, prin ceea ce sunt, prin buna guvernare a partidului din care vin şi prin forţa de schimbare pe care o aduce USL în România. Nu-mi este teamă, ci mai degrabă jenă de explicaţiile pe care trebuie să le dea cei care au guvernat prost, în dispreţ pentru oameni. E greu să candidezi cu nasul în pământ.

D.B.: Candidaţi pe un colegiu al unui fost senator, poate cel mai activ din Parlamentul României. Ce le promiteţi oamenilor, care au aşteptări mari, dar se simt în acelaşi timp nereprezentaţi de cei care le cer votul?
D.N.: Tocmai aţi spus că electoratul din colegiul Brezoi-Horezu a fost reprezentat de cel mai activ parlamentar vâlcean, colegul şi predecesorul meu, Emilian Frâncu. Domnia sa a sugerat candidatura mea ca una ce poate atinge acelaşi succes în acest colegiu. Îi sunt îndatorat şi pentru susţinere şi pentru performanţa sa parlamentară, pe care voi încerca să o egalez. Să fii mai bun decât un coleg de partid este cea mai apreciată competiţie în Partidul Naţional Liberal. Cât îi priveşte pe oamenii care nu s-au simţit bine reprezentaţi în Parlament, eu mă îndoiesc că sunt locuitori ai colegiului în care candidez eu.

D.B.: Care sunt primele lucruri pe care le veţi face după ce veţi câştiga alegerile?
D.N.: În mod formal, se felicită participanţii care pierd. În mod fundamental, trebuie aflate rapid căile de înaintat, ca parlamentar, către creşterea investiţiilor şi, implicit, a numărului locurilor de muncă. Un loc de muncă, două, trei, sute, mii. Fără locuri de muncă nimic nu poate creşte. Nici ţara, nici bunăstarea oamenilor. Pe de altă parte, merg în Parlament şi în Parlament se legiferează şi voi iniţia câteva legi utile pentru agricultorii din zona de deal şi montană. Mai multe veţi afla în timpul campaniei electorale şi totul la primirea mandatului de senator.

D.B.: Ce şanse daţi alianţei USL să reziste după alegerile parlamentare din 9 decembrie?
D.N.: Această alianţă s-a născut în condiţii de mare pericol pentru statul şi pentru poporul român. Nu este ambâţul cuiva. Este o alianţă împotriva jafului organizat, a guvernării după ureche, a dictaturii unui singur om. Atâta timp cât aceste trei pericole există, USL trebuie să reziste şi va rezista. Ideologic, fiecare partid se îngrijeşte de doctrina sa, în condiţiile date. Putem, iată, să conservăm diferenţele dintre noi şi să acţionăm unitar împotriva pericolelor prin care a trecut România în ultimii ani. Dacă ar fi existat un USL la sfârşitul anilor patruzeci şi la începutul anilor şaptezeci, alta ar fi fost soarta poporului român. La a treia strigare, democraţia s-a salvat în România atât de încercată de dictaturi.

Dan Niţu: „Suntem mai bogaţi cu o mănăstire!”

Aceasta este declaraţia pe care a făcut-o, impresionat de eveniment, candidatul la Senatul României, Remus Daniel Niţu.
Cunoscut el însuşi pentru gesturi de mare generozitate, în cei peste douăzeci de ani de antreprenoriat, Dan Niţu a remarcat aportul major pe care l-a avut omul de afaceri Frank Timiş în construirea mănăstirii cu hramurile – „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”, sfinţită sâmbătă, 3 noiembrie 2012, la Malaia. „Se dovedeşte, iată, că oamenii de afaceri, asistaţi de prelaţi îndrăzneţi, cum este preotul Ioan Comăneci, pot ctitori în doar câteva luni, după sute de ani, o nouă mănăstire în salba de mănăstiri din judeţul Vâlcea. Văii Lotrului îi lipsea un loc de rugăciune de amploarea celor de la Cozia, Turnu, Frăsinei, de la Govora, Horezu şi Dintr-un Lemn”, a declarat Niţu.
Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de ierarhi şi preoţi, printre care PS Emilian Lovişteanu - Episcopul Râmnicului - şi ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Maica Ioana, stareţa acestui lăcaş de cult. Ansamblul mănăstiresc de la Malaia cuprinde o biserică mare, realizată sub forma unei cruci bizantine, şi un arhondaric, pe două niveluri, în care se găsesc 25 de chilii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...