Politică

„Dosariada” doljeană se mută pe listele de la BEJ

O parte din candidaţii doljeni la alegerile parlamentare au trecutul mai pătat decât blana unui dalmaţian

Lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare din judeţul Dolj scoate la iveală candidaţi care nici până în prezent nu şi-au rezolvat problemele cu justiţia. Printre aceste nume se regăsesc cele al Mariei Schutz, o controversată femeie de afaceri, al lui Gigi Neţoiu, contestat pentru trecutul de securist, dar şi al fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon.

PP-DD, înţesat de personaje controversate

Partidul care a reuşit să devină magnet pentru „dalmaţienii” politici ai Doljului pare Partidul Poporului - Dan Diaconescu. Cele trei persoane enumerate mai sus şi-au depus candidaturile pe listele electorale ale formaţiunii politice condusă de Dan Diaconescu, înregistrând chiar şi contestaţii din partea unor alegători. Primul reclamat a fost nimeni altul decât Gheorghe Neţoiu. Omul de afaceri Gheorghe Neţoiu, care candidează din partea PP-DD pentru un loc de deputat în judeţul Dolj, menţionează în declaraţia pe propria răspundere depusă la Biroul Electoral Judeţean că a fost „lucrător al Securităţii”. Gheorghe Neţoiu candidează pentru alegerile parlamentare din acest an pe listele Partidului Poporului pentru Colegiul 1 de la Camera Deputaţilor.

Neţoiu recunoaşte „suprimarea şi îngrădirea drepturilor omului”

La dosarul depus la Biroul Electoral Judeţean, Neţoiu a făcut greşeala de a ataşa şi declaraţia pe propria răspundere de colaborare cu Securitatea. În acest document, Neţoiu menţionează că a fost lucrător al Securităţii: „cunoscând prevederile art. 292 din Codul Penal cu privire la falsul în declaraţii, după luarea la cunoştinţă a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, declar pe propria răspundere că am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art.2 lit. a) –c) din ordonanţa de urgenţă”.
Potrivit articolului 2, alin a) din OUG 24/2008, are calitatea de lucrător al Securităţii „orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”, În baza legii, candidatura lui Neţoiu a fost deja contestată atât la Biroul Electoral Judeţean Dolj, cât şi la Tribunalul Dolj. „Pe rolul Tribunalului Dolj a fost depusă o contestaţie care a fost respinsă joi de magistraţi. Astăzi, am primit aceeaşi contestaţie şi de la BEJ. Şi această cerere a primit termen, însă probabil se va constata autoritatea de lucru judecat pentru că vorbim despre aceeaşi contestaţie, având acelaşi obiect şi aceleaşi părţi”, a recunoscut Daniel Stancu, purtător de cuvânt Tribunalului Dolj.

Calitatea de lucrător al Securităţii o are orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului - articolul 2, alin a) din OUG 24/2008

Solomon, coleg de colegiu cu Neţoiu

„Cine se aseamănă se adună!” pare un proverb care să definească şi relaţia dintre Neţoiu şi Antonie Solomon. În septembrie, cei doi au demisionat împreună din UNPR, înscriindu-se în PP-DD. Cei doi candidează pe acelaşi colegiu în Craiova, Neţoiu pentru Camera Deputaţilor, iar Solomon pentru Senat. Dacă problemele lui Neţoiu sunt legate strict de colaborarea cu Securitatea, colegul său are în spate un dosar întocmit de DNA vizând fapte de corupţie ale fostului primar al Craiovei. Cu un an de stat după gratii în stare de arest preventiv în spate, Solomon aşteaptă încă un deznodământ pentru acest scandal.

Schutz, favorizată de intervenţiile lui Cătălin Voicu

Nici Maria Schutz, candidat al aceluiaşi partid într-un colegiu senatorial din Dolj, nu se prezintă mai bine la nivelul credibilitate. Femeia de afaceri Maria Schutz, care apare în stenogramele din dosarul senatorului Cătălin Voicu, candidează la alegerile parlamentare din partea PP-DD. Maria Schuz a părăsit Partidul Social Democrat pe listele căruia a candidat în anul 2008 şi s-a înscris în PP-DD, pe listele căruia încearcă să prindă un loc pe Colegiul 4 de Senat. Schutz a intrat în PP-DD cu doar câteva zile înaintea termenului limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare. De altfel, aceasta şi-a depus dosarul la Biroul Electoral Judeţean chiar în 30 octombrie, adică în ultima zi în care mai putea face acest demers. În ianuarie 2008, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de DNA pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă în cazul falimentării Serelor Codlea. Numele Mariei Schutz a apărut în stenogramele conversaţiilor dintre senatorul Cătălin Voicu şi diverse persoane, aflate în dosarul DNA în baza căruia procurorii au cerut arestarea acestuia. Voicu recunoaşte în convorbiri că ar fi intervenit pentru rezolvarea unor dosare penale, inclusiv cele ale Mariei Schutz. De altfel, în aprilie 2010, dată la care era vicepreşedinte al PSD Dolj, Maria Schutz fost audiată la DNA în acest caz, ea ieşind plângând din sediul Direcţiei Naţionale. Schutz a negat că Voicu ar fi intervenit vreodată la vreo instanţă în dosarul în care ea este judecată pentru corupţie. Conform declaraţiei de avere, Schutz se dovedeşte în continuare mai legată de zona Braşov decât de Bănie, în declaraţia de avere depusă odată cu dosarul de candidat, femeia de afaceri menţionează o casă de locuit în Pucioasa, un apartanent în Craiova şi alt apartament în Codlea. Ascensiunea Mariei Schutz în PSD a început din 2002, când a devenit membru în Biroul Executiv al organizaţiei doljene. Concomitent, Schutz şi-a dezvoltat şi afacerile, toate în domeniul agriculturii. Presa a scris că, la scurt timp după ce a pus mâna, prin privatizare, pe numeroase active ale statului, Schutz a găsit o metodă proprie de a scoate profit, falimentând societăţile prin inginerii financiare, având drept complici funcţionari ai statului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...