Politică

Anonimi cu aspiraţii la Parlament

Candidaţii fără notorietate au şanse nule, dar candidează din convingere în cursa pentru funcţia de demnitar

Deşi au contracandidaţi puternici, în faţa cărora nu au şanse de reuşită, aspiranţii la Parlament fără prea multă notorietate îşi duc crucea până la capăt. Invocând motive dintre cele mai diverse care fac referire fie la „filonul naţionalist”, fie la „altruism”, rivalii care nu reprezintă un mare pericol mărturisesc că nu vor „investi” bani în campania electorală, chiar dacă nu se bucură de o mare popularitate în rândul vâlcenilor.

Au intrat într-o bătălie electorală extrem de dură în colegii unde sunt cotaţi cu şanse extrem de mici de a câştiga. Promovează partide care fie nu au organizaţii puternice în judeţul Vâlcea, fie ele pur şi simplu sunt inexistente. Unii dintre ei nu au mai fost implicaţi într-o astfel de campanie electorală, iar numele lor este necunoscut. Cu toate acestea, vor să candideze la Parlament şi sunt siguri că fiecare are şansa sa de reuşită. Vorbim despre mai mulţi reprezentanţi ai partidelor precum UDMR, PRM, PAS, PP sau chiar PP-DD, care au completat săptămâna trecută lista celor care vor candida pe 9 decembrie la alegerile parlamentare în judeţul Vâlcea. Motivul pentru care au intrat în luptă este că sunt capabili să producă surprize mari dar şi pentru că au convingerea că pot face politică pentru oameni şi nu pentru bani, aşa cum fac contracandidaţii. Ion Nuică, cel care va candida din partea PRM pe colegiul Rm. Vâlcea la Senat, susţine că principalul său atuu este “filonul naţionalist”, care de altfel l-a şi determinat să candideze. Deşi trebuie să îi confrunte pe Adrănel Cotescu (USL) şi Dorel Jurcan (ARD), peremistul este convins că are şanse reale de a câştiga. „Nu e o luptă de gladiatori aici. E vorba de administraţie, nu mi-e teamă de ei şi nici lor de mine. Dacă voi reuşi, mă voi dedica sută la sută cetăţenilor. Fără nicio discuţie chiar cred că am şanse. Trebuie să fim încrezători, altfel nu avem nicio speranţă”, a declarat Ion Nuică pentru Săptămâna în Oltenia. Pe liste găsim şi un fost uneperist, actualmente înregimentat în Partidul Prodemo, dar care candidează sub sigla PRM: Gheorghe Udubae. Liderul PRM Vâlcea susţine că mai multe partide mici s-au aliat, însă toţi aspiranţii la fotoliul de parlamentar vor defila doar sub sigla PRM. Dacă Udubae va câştiga însă alegerile în faţa lui Dan Niţu (USL) sau a lui Laurenţiu Baranga (ARD) va fi cooptat imediat în organizaţia lui Ion Nuică.

"Ceea ce mă diferenţiază pe mine de ceilalţi este că eu nu fac politică pentru un anumit interes personal, ci doar din convingere.", Constantin Rotaru,candidat PAS pe colegiul Rm. Vâlcea Sud

Muncă în Parlament „în folosul comunităţii”

Chiar dacă unii cred că politica din convingere este o pierdere de timp, o parte din candidaţi susţin că nu au nici cel mai mic interes de a ajunge în Parlament pentru a-şi mări averile, ci o fac doar din „altruism”. Fostul prim procuror al judeţului Vâlcea, Teodor Trancă, susţine că nu se teme deloc de contracandidaţii săi din colegiul Brezoi, Cristian Buican (USL) sau Iuliana Moise (ARD). „Fiecare are şansa lui. Nu mi-e teamă de niciunul dintre ei. Eu vreau să construiesc ceva, mă caracterizează altruismul şi vreau să fac ceva pentru oameni. Nu am afaceri, nu am societăţi comerciale şi cred că am venituri mai mari decât ceea ce pot obţine de la Parlament, aşa că nu e o chestie materială”, a declarat Teodor Trancă, candidatul PP-DD. Alţii se chinuie de ani de zile şi candidează la orice funcţie politică sau administrativă însă niciodată nu au câştigat nimic. Este cazul preşedintelui PAS, Constantin Rotaru. Nu ratează nicio campanie electorală, fiind convins că oamenii nu se vor mai lăsa cumpăraţi de politicienii cu o putere financiară mare. „Eu fac politică din 1989. Ceea ce mă diferenţiază pe mine de ceilalţi este că eu nu fac politică pentru un anumit interes personal, ci doar din convingere. Nu fac politică pentru bani, ci pentru oameni. Cred că se poate face şi o altfel de politică în România. Nu am niciun fel de teamă la aceste alegeri. În mod normal, îţi trebuie bani într-o campanie, dar suma trebuie să fie infimă. Banii de care dispun partidele mari sunt folosiţi însă pentru a cumpăra votul oamenilor. Eu nu voi cumpăra oamenii”, spune Rotaru, candidatul PAS pe colegiul Râmnicu Vâlcea Sud. Nici udemeriştii nu stau deoparte la aceste alegeri în judeţul Vâlcea. Niciunul dintre candidaţi nu a ieşit până acum la lumină şi nu este cunoscut electoratului, dar se pare că acest aspect nu mai contează. Cu o organizaţie de care nimeni nu mai ştie nimic, liderii UDMR şi-au stabilit candidaţi în fiecare colegiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...