Actualitate

Conducerea CJ Vâlcea promite tomograf nou pentru Spitalul Judeţean

Ministerul Sănătăţii a considerat mai oportună achiziţionarea unui aparat nou, decât repararea celui vechi

Spitalul Judeţean Vâlcea a rămas fără tomograf. De mai bine de două luni acesta s-a defectat, pacienţii fiind nevoiţi fie să bată calea până la Bucureşti sau Sibiu, fie să facă coadă la o clinică privată pentru a fi investigaţi la computerul tomograf. Autorităţile spun că nu au bani pentru a înlocui piesa defectă, dar promit să facă tot posibilul ca luna aceasta să o repare, iar la începutul anului viitor să cumpere un tomograf nou. Spitalul din Râmnicu Vâlcea este cel mai mare din judeţ, deservind peste 150 de mii de oameni.

„Ministerul nu dă bani pentru reparaţii, dar poate să cumpere alt tomograf”

Iniţial, se hotărâse ca până la repararea tomografului de la Râmnicu Vâlcea să fie adus tomograful de la Drăgăşani, asta în condiţiile în care costurile pentru transportul pacienţilor aflaţi în stare gravă către spitalele din Bucureşti sau Sibiu sunt foarte mari, în jur de 800 de lei. În plus, şi contractul pe care Spitalul Judeţean l-a încheiat cu o clinică privată din oraş este pe o perioadă limitată, iar numărul mare de solicitări îi pune pe oameni să aştepte destul de mult pentru a putea fi investigaţi. Costurile pentru pacienţii care nu sunt consideraţi urgenţe sunt şi ele foarte mari, 300 de lei, bani pe care trebuie să-i suporte bolnavii din buzunarul propriu. Consiliul Judeţean Vâlcea, care are în administrare Spitalul, spune însă că nu are bani pentru repararea acestuia, iar Ministerul Sănătăţii nu poate să aloce banii necesari înlocuirii piesei. După săptămâni de discuţii şi tergiversări, autorităţile locale spun că au găsit rezolvarea situaţiei. Nu vor lăsa Drăgăşaniul fără tomograf, iar în scurt timp Vâlcea ar putea primi un aparat nou. Aşa au promis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. „L-am informat şi pe premierul Ponta despre această situaţie, iar domnia sa ne-a promis că la rectificare o să primim o anumită sumă din care vom putea plăti piesa respectivă. Am discutat şi cu firma care asigură service-ul tomografului şi am căzut de acord ca, în scurt timp, să vină cu această piesă. Eu cred că până la jumătatea acestei luni o să rezolvăm această problemă şi computerul tomograf să funcţioneze din nou. Am mai semnat şi o hârtie cu Ministerul Sănătăţii prin care mergem şi pe a doua variantă şi anume să aducem un tomograf nou. A fost o soluţie acceptată şi de minister, care a considerat că e mai bine să aloce fonduri pentru un aparat nou decât să plătească piesa. Am cerut să fim prioritari pentru că, indiferent dacă o să îi punem piesa sau nu, e posibil să apară altă defecţiune şi tomograful să se strice din nou”, a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

„Tomograful va funcţiona după 15 noiembrie”

Efortul financiar este unul foarte mare. Numai pentru piesa defectă trebuie în jur de 380 de mii de lei, în timp ce un tomograf nou costă în jur de patru milioane de lei.
„Un tomograf nou se ridică la o valoare de 40 de miliarde de lei vechi şi mie chiar îmi convine ca ministerul să dea bani pentru un tomograf nou. Numai transportul cu ambulanţa până la alte spitale din ţară este în medie de opt milioane de lei, nemaipunând la socoteală disconfortul pe care l-am creat pacienţilor. Pe lângă faptul că la aceste spitale e aglomerat şi de cele mai multe ori nu sunt planificaţi cu prioritate, deşi sunt urgenţe, nu-i deloc confortabil pentru bolnavi să meargă atâta drum. Voi face însă tot ce este necesar pentru a avea din nou tomograf la Spitalul Judeţean. Cred că până la 15 noiembrie vom rezolva cu piesa şi vom putea repune în funcţiune acest aparat, iar în prima jumătate a anului viitor vom avea cu siguranţă şi un tomograf nou”, a mai adăugat Cîlea.

Raul DUMITRESCU

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.11.2012 - 23:29maria:Bine ar fi sa cumpere altul. De cate l-au reparat pe cel de la Valcea? Eheeee....cine stie daca da si rezultatele corect!!!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...