Special

Spaniolii au investit în Oltenia, în plantaţii de fructe de pădure

În aceste zile, a început culesul fructelor de pădure care vor ajunge în Germania. Plantaţia care se întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare este împărţită în două localităţi, respectiv Ianca, judeţul Olt şi comuna Ostroveni, judeţul Dolj. Cultura a fost înfiinţată atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri proprii investite de spanioli, proprietarii culturii.

"Sărăcuţa plantă, dacă o iubeşti îţi dăruieşte rod bogat,... aşa şi în viaţă!!!! Plata trebuie să o educi ca pe un copil care trebuie educat să aibă cei lapte ani de acasă. Cum o educi de la început, ea va da roadele mult dorite", spune Ionel Simion, directorul firmei care administrează această cultură de afine olteneşti. Acum doi ani au fost plantate 30 de hectare cu afin în localitatea Ianca din Olt, iar anul trecut, încă 30 de hectare în Dolj, în comuna Ostroveni. Pentru cele din Olt, roadele au început să apară şi primele afine româneşti sunt acum culese, manual, cu multă atenţie, pentru ca fructele proaspete să nu fie strivite. „Nu ne vom opri aici, urmează să mai plantăm alte 55 de hectare, tot în Oltenia în zonele nisipoase, unde planta s-a adaptat foarte bine”, mai spune directorul societăţii.

De câteva zile a început culesul acestor fructe de pădure. Cu muncitori sezonieri, munca va fi gata peste o lună, asta pentru că plantaţia de afine de la Ianca este mare, de peste 30 de hectare. Afinele de aici ajung mai apoi în Europa, mare parte în Germania. Nisipurile din sudul ţării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretenţioasă, dar cu mari beneficii. "Avem însă un sistem de irigaţii foarte performant care ne ajută să întreţinem cultura. Avem şi utilaje dar şi oameni pregătiţi din Spania care ne-au învăţat foarte multe lucruri benefice", mai spune directorul societăţii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...