Sub Lupă

Căpuşele Oltchim lovesc şi în CET Govora

Combinatul chimic nu a reuşit să debranşeze firmele obişuite să primească gratis energia electrică

Repornirea a 25% din combinatul chimic vâlcean dă bătăi de cap conducerii judeţului şi directorului CET Govora, Ludovic Zelici, în condiţiile în care energia electrică livrată către Oltchim riscă să rămână neplătită. Ludovic Zelici se arată îngrijorat de şansele de a recupera o parte din valoarea energiei electrice livrată deja Oltchimului, în condiţiile în care aceasta a fost folosită de firmele „căpuşă” amplasate în jurul combinatului. La începutul acestei luni, Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat suplimentarea puterii electrice către SC Oltchim SA cu 31 MWh, suplimentare care va fi valabilă până la data de 12 noiembrie 2012. Este a treia oară când Consiliul Judeţean Vâlcea aprobă un ajutor pentru SC Oltchim SA. Precedentul contract data din 19 septembrie 2012, când tot Consiliul Judeţean Vâlcea a mandatat reprezentantul judeţului Vâlcea în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET Govora să aprobe următoarele propuneri: furnizarea energiei electrice către SC Oltchim SA în condiţiile convenţiei tripartite încheiate între SC Oltchim SA - Electrica Furnizare - CET Govora şi Ordinului ANRE nr. 88/2009; încheierea contractului de furnizare pentru o putere de cel mult 11 MWh până la data de 31 decembrie 2012.

Produse clorosodice contra curent

„Oltchimul se găseşte într-o situaţie deosebită, existând riscul ca, în cazul în care nu se asigură cantitatea necesară de energie electrică, să se întrerupă furnizarea parţială sau totală a apei brute necesară funcţionării SC CET Govora, USG Govora şi Salrom Salina Ocnele Mari şi a celorlalţi agenţi economici de pe platforma chimică, ceea ce ar putea conduce la oprirea acestora. Secţia care s-a pornit acum, Electroliză cu membrane, a fost oprită pe data de 22 august şi repornită pe 22 octombrie. Din punct de vedere tehnic, această instalaţie, ca să nu se înfunde cu leşie anozii, trebuie să nu staţioneze mai mult de 60 de zile, altfel ar fi însemnat o repornire a acestei secţii peste un an”, a precizat Ion Cîlea.
CET Govora a comunicat Consiliului Judeţean Vâlcea următoarele: posibilitatea livrării către SC Oltchim SA a cantităţii suplimentare de energie electrică de 14.136 MWh la preţul de 235 lei/MWh, care va fi preluată în totalitate de la Complexul Energetic Oltenia în perioada 25 octombrie - 12 noiembrie 2012 şi care va fi restituită acestuia până la sfârşitul lunii decembrie; Consiliul de Administraţie al CET Govora a fost de acord cu furnizarea cantităţii suplimentare, dar numai în condiţiile în care SC Oltchim SA îşi va materializa garantarea plăţii preţului în sensul cesionării unui contract de vânzare-cumpărare de produse clorosodice, a cărui valoare să acopere preţul energiei electrice furnizate. Consiliul de Administraţie al CET Govora a hotărât furnizarea de energie electrică către SC Oltchim SA la un preţ pe MWh de 235 lei, fără TVA, la care se adaugă taxele reglementate. Preţul final al furnizării este de 326/MWh fără TVA.

Directorul CET Govora, „recuperator” de nevoie

"Există o foarte mare problemă privind recuperarea unei părţi din suma datorată pentru energia electrică folosită până acum. Din cei 11 MW, doar trei, maxim patru a fost folosiţi în interiorul Oltchim.", Ludovic Zelici, director CET Govora

Prezent la întrunirea consilierilor judeţeni, directorul Ludovic Zelici a şocat audienţa în momentul în care a mărturisit că nu ştie ce soluţie să aplice pentru recuperarea a 65% din valoarea primei tranşe de energie virate către Oltchim. „Există o foarte mare problemă privind recuperarea unei părţi din suma datorată pentru energia electrică folosită până acum. Din cei 11 MW, doar trei, maxim patru au fost folosiţi în interiorul Oltchim. Restul au fost folosiţi de firmele branşate la sistemul lor de alimentare. Sunt firme care s-au obişnuit să nu plătească de ani buni. În cazul unora, va trebui să sistăm livrarea, aşa cum este cazul Mentchim, societate intrată în insolvenţă”, a precizat Ludovic Zelici. Anunţul făcut de directorul CET Govora l-a luat prin surprindere atât pe preşedintele CJ, Ion Cîlea, dar şi pe o parte din consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă. „Domnule director, încercaţi să negociaţi cu conducerile acestor firme. Mergeţi din poartă în poartă dacă trebuie ca să rezolvăm această problemă. Am fost de acord să dăm o mână de ajutor Oltchimului, dar nu vreau să se spună că ne-am apucat să targem şi CET Govora în jos”, a solicitat Cîlea.

Cererea de curent ar putea creşte

Conform unui anunţ făcut de ministrul Economiei Daniel Chiţoiu, în următoarele săptămâni capacitatea de lucru a combinatului chimic vâlcean va creşte spre 60%. Oltchim funcţionează în acest moment la o capacitate de 25-30 %. Oficialii din minister au recunoscut că repornirea combinatului a fost făcută cu fonduri plătite în avans de furnizorii şi clienţii companiei. Abia în cursul acestei săptămâni autorităţile române intenţionează să notifice oficial Comisia Europeană cu privire la ajutorul de urgenţă pentru Oltchim, de 20 milioane euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...