Reportaj

Indolenţilor, deschideţi bibliotecile!

Eroii din cărţi zac rupţi şi prăfuiţi prin rafturi ponosite sub privirile indiferente ale autorităţilor locale

Copiii de la ţară nu mai au parte de poveştile oamenilor simpli şi nici cunoştinţă cu marii eroi nu mai pot face. Nu mai pot împrumuta cărţi pentru a descoperi lumea celor înţelepţi şi nici nu se pot lupta cu un sistem bolnav, care, prin indiferenţă, e lăsat pe moarte. Fondul de carte este ultima problemă pe lista autorităţilor, sufocate aparent de alte priorităţi. Din vina lor, bibliotecile, care ar trebui să fie prima sursă de cultură şi informare, au devenit doar nişte magazii închise cu lacătul sau nişte ruine care se dezmembrează zilnic. Copiii care au nevoie să evolueze răsfoind o carte, sunt mai săraci ca niciodată. Dar întotdeauna vor căuta să fie cei mai buni. În susţinerea lor, Săptămâna în Oltenia dă startul unei campanii de strângere de volume, care să ajungă la bibliotecile comunale.

Lipsa cărţilor se transformă dintr-o problemă individuală într-una comunitară. Aşa se face că în zeci de comune din Judeţul Vâlcea copiii nu au ţinut poate în mână niciodată o carte. Şi asta pentru că biblioteca lor a fost închisă sau nu-şi aduc aminte să fi avut aşa ceva. Cea mai mare lipsă de carte este, întâi de toate, în bibliotecile închise în ultimii ani şi, cu atât mai mult, în localităţile fără bibliotecă. Din cele 89 de localităţi vâlcene, cel puţin 12 suferă la capitolul cultură şi carte. „Din punctul de vedere al Bibliotecii Judeţene «Antim Ivireanul» Vâlcea, nu avem sau este ca şi cum n-am avea bibliotecă în localităţile: Băile Govora-de mai mulţi ani am promisiuni de la primarul Mateescu, Bujoreni-localitate fără bibliotecă publică de mai mult de 10 ani, Galicea-bibliotecă închisă de circa 3 ani, Goleşti-bibliotecă închisă de mai mult de 8 ani, Ioneşti, Lăpuşata, Măldăreşti-localitate fără bibliotecă de mai mult de 10 ani, primarul Dragu susţine că nici nu este nevoie de bibliotecă, întrucât «nu se mai citeşte», Mitrofani, Orleşti (localitate fără bibliotecă decirca 15 ani, după ce un incendiu a distrus şi Căminul Cultural şi cărţile), Prundeni-de mulţi ani, teoretic localitatea are bibliotecă, practic – nu bibliotecar încadrat ca atare, potrivit Legii, nu are, Roşiile, Stoeneşti, Suteşti, Ştefăneşti”, a declarat Valentin Smedescu, şef Serviciu Marketing-Dezvoltare BJAI Vâlcea. În ultimele patru comune, bibliotecile s-au închis după ce bibliotecarii s-au pensionat sau au demisionat. Potrivit reprezentantului Bibliotecii Judeţene, lipsă de carte este, însă, în toate bibliotecile localităţilor judeţului. Această criză este susţinută şi de incapacitatea autorităţilor de a asigura fondul de carte necesar. Niciun consiliu local nu alocă bugete pe măsura nevoilor comunităţilor, nevoi care, din păcate, nu sunt mai deloc conştientizate, pentru că vistieria localităţii abia dacă poate acoperi finanţarea altor investiţii, precum asfaltări de drumuri sau acordarea de ajutoare nevoiaşilor. În ceea ce priveşte sediile bibliotecilor, dacă în unele dintre localităţi au fost închise pentru a fi renovate sau folosite cu altă destinaţie, în altele, aceste instituţii de carte nu au avut niciun fel de sediu, cum este exemplul localităţilor Băile Govora, Goleşti, Lăpuşata, Măldăreşti sau Suteşti, unde fondul de carte este depozitat la şcoală sau încăperi împrumutate din alte instituţii.

Cartea, ultima pe lista de priorităţi

Motivele care au dus la această situaţie sunt multiple. Pe lângă lipsa de “cultură a bibliotecilor”, care se întâlneşte, de altfel, la nivelul întregii ţări, administraţiile noastre locale sunt sufocate de priorităţi şi, cel mai lesne, renunţă la a finanţa biblioteca, foarte mulţi dintre aleşii noştri locali având un nivel de educaţie şi formare profesională care nu le permite să înţeleagă cât de importantă este biblioteca. Însă, chiar şi aşa, nevoia din ce în ce mai acută de informaţie îşi spune cuvântul, iar primarii încep să înţeleagă cât de important este să fii un om citit. În Orleşti, iubitorii de carte au toate şansele să se bucure de la anul de o nouă bibliotecă. Primăria a renovat căminul în care a funcţionat vechea bibliotecă şi care a ars în urmă cu 15 ani cu cărţi cu tot. Comuna a primit fond de carte de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul şi a fost introdusă în programul Biblionet. „Am renovat căminul care a ars, am alocat din bugetul nostru aproximativ 5 miliarde. Avem şi ceva fond de carte, 3.500 de cărţi, depozitat la biblioteca şcolară până renovăm clădirea. Nu avem o sumă propusă pentru achiziţie de carte, dar vom încerca să accesăm programe europene”, a declarat primarul comunei Orleşti, Constantin Cârstina. Şi la Bujoreni, după mai bine de 10 ani în care localitatea nu a avut bibliotecă publică, edilul promite că 2013 vine cu veşti bune. „Nu am avut spaţiu unde să se desfăşoare activitatea. Acum am mansardat o clădire şi acolo va funcţiona biblioteca. O să încadrăm şi un bibliotecar, am făcut adresă la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici să accepte înfiinţarea postului. Avem şi fond de carte distribuit la şcoli, îl recuperăm şi avem de gând să mai achiziţionăm. Ne-am gândit să alocăm în 2013 aproximativ 50 de mii de lei pentru fondul de carte”, spune edilul din Bujoreni, Alexandru Roşu.

Legea obligă, realitatea e potrivnică

Pe lângă faptul că lipsa de carte limitează imaginaţia şi universul de cunoştinţe al copiilor, în localităţile cu pricina se încalcă şi legislaţia. „Legea prevede, simplu şi clar, că fiecare localitate din România trebuie să aibă o bibliotecă publică şi un bibliotecar. Mai prevede, fireşte, că biblioteca trebuie să-şi primenească anual u.b. (unităţile de bibliotecă) şi colecţiile, raportat la populaţia localităţii şi la „documentele specifice” (cărţi, periodice, casete, DVD/CD-uri, u.b. electronice etc)”, spune Valentin Smedescu. Potrivit Legii 334/2002, art. 39, al.11 „Bibliotecile publice sunt obligate să îşi dezvolte periodic colecţiile de documente, prin achiziţionarea de titluri din producţia editorială curentă.” Potrivit aceleiaşi legi, creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice trebuie să fie de minimum 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori. Totodată, colecţia din biblioteca publică trebuie să asigure cel puţin un document specific pe cap de locuitor. O problemă la capitolul achiziţie de carte o întâmpină şi principalul motor cultural al judeţului nostru. Biblioteca Judeţeană primeşte din ce în ce mai puţini bani pentru îmbogăţirea fondului de carte, iar bruma de carte care vine din donaţii are probleme materiale, este foarte veche şi are „foile coapte”. „Am avut anul acesta doar 500 de milioane de lei pentru achiziţia de carte. Foarte puţin dacă facem o omparaţie cu colegii de la Baia Mare, care au primit 6 miliarde numai pentru asta. Stăm foarte prost la capitolul specialitate. Mi-aduc aminte că a venit cineva interesat de topografie şi n-am avut nimic, am solicitat la colegi din alte judeţe. Apelăm de multe ori la vecini”, a declarat Marinela Creangă, şef Serviciu Relaţii cu Publicul din cadrul BJAI. Cel mai bun an al bibliotecii vâlcene a fost 2005, când a primit pentru achiziţie de arte de la Consiliul Judeţean Vâlcea 2 miliarde de lei vechi. De-atunci, suma a scăzut de la un an la altul. Aşa se face că, deşi a făcut o prioritate din dotarea bibliotecilor comunale, instituţia de cultură cu greu poate dona carte.
Dacă autorităţile sunt copleşite de probleme şi depăşite de această situaţie, lipsa de carte ar putea fi cât de cât diminuată prin efortul comun al cetăţenilor. În multe cămine se găseşte cel puţin o carte care ar putea fi donată copiilor care nu cunosc bucuria poveştii de seară ascultată sau citită în mirosul specific pe care nu-l mai uiţi niciodată. Aşa cum, cărămidă cu cărămidă, se construieşte o casă, carte cu carte se poate construi şi o bibliotecă.

Bibliotecile doljene, ruinate de nepăsarea autorităţilor

În timp ce primarii desfiinţează pe capete bibliotecile comunale, sute de cărţi stau degeaba pe rafturile Bibliotecii Judeţene în speranţa că cineva o să vină să le ridice.
Cultura nu mai este de mult apreciată în rândul comunităţii române. Din păcate, ea este o victimă a sistemului. Dacă în oraşele mari se mai păstrează bibliotecile, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre comunele din judeţ. O situaţie specială se întâlneşte în judeţul Dolj. Acolo, situaţia este mai complicată decât ar părea la prima vedere. Biblioteca Judeţeană ştie ceva, în comune se întâmplă altceva, rapoartele nu vin, bibliotecile sunt desfiinţate, Biblioteca Judeţeană nu le dă acceptul, primarii nu trimit înştiinţările că s-au desfiinţat, asta ca să nu mai spunem că desfiinţarea se face după o lege a funcţionarilor publici, o lege în care bibliotecile nu se încadrează.

La Întorsura lucrurile sunt total întoarse

În comuna Întorsura, încă nu se ştie exact dacă este bibliotecă, dacă se face bibliotecă, unde se face bibliotecă şi mai ales cine face bibliotecă. Privită din exterior, situaţia seamănă cu un veritabil film. Actorii principali sunt preotul din comună, primarul şi directoarea şcolii. În timp ce primarul încă este nehotărât în ceea ce priveşte locaţia exactă a bibliotecii, directoarea vine şi spune că de fapt acesta nu are de gând să o înfiinţeze. „Am vorbit şi o să facem o bibliotecă. O să o facem la căminul cultural, unde deja s-au apucat de renovări”, a spus primarul comunei, Constantin Camen. După câteva minute, acesta a revenit asupra locului şi ne-a spus că de fapt biblioteca se va face la biserică, cu ajutorul preotului. Directoarea şcolii, însă, cea care, împreună cu profesoara de română, se ocupă de acest proiect îl contrazice. „Preotul are 150 de metri pătraţi, unde a făcut o cămăruţă care nu este destinată bibliotecii. Preotul nu este implicat. El a cerut acel spaţiu pentru a face o capelă”, a declarat directoarea şcolii, Mădălina Cristocea. Potrivit acesteia, primarul a încărcat în urmă cu câţiva ani un camion cu câteva sute cărţi din căminul cultural de care nu se mai ştie nimic. „Un camion plin cu cărţi a plecat de la căminul cultural în urmă cu doi ani. Unde s-au dus acele cărţi încă nu se ştie”, susţine directoarea Madălina Cristocea. Contradicţiile persistă, primarul declară că, de fapt, biblioteca s-a desfiinţat imediat după revoluţie, lucru negat atât de directoarea şcolii cât şi de Nicoleta Traşcă, metodistul Bibliotecii Judeţene. „Biblioteca de la Întorsura nu mai funcţionează de ani de zile, dar ea nu a fost oficial desfiinţată. La noi nu a venit nicio înştiinţare, deci nu o putem considera aşa”, conchide Nicoleta Traşcă, metodista Bibliotecii Judeţene.

Sadova, altă comună, aceleaşi contradicţii

Nici cei din Sadova nu stau mai bine. Acolo, oficial, există bibliotecă. Are chiar 10.800 de cărţi, numai că nu poate fi folosită. De vină este acoperişul acesteia şi tavanul care este căzut. Nici doamna bibliotecară nu prea dă pe la serviciu. „Eu stau de cele mai multe ori pe la primărie, unde am de completat acte. Când mă solicită cineva de la bibliotecă mă duc, dar în rest stau la primărie”, mărturiseşte bibliotecara din comuna Sadova, care preferă să rămână sub anonimat.
În ceea ce priveşte acoperişul şi plafonul bibliotecii, potrivit angajatei, acesta a fost reparat în luna noiembrie a anului trecut. Doamna Nicoleta Traşcă o contrazice. „Am fost ultima oară în luna mai şi nici măcar nu mi s-a deschis. Mi s-a spus că nu s-a realizat nimic. Am mai sunat în urmă cu două săptămâni şi doamna bibliotecară mi-a spus că s-au început lucrările la acoperiş, dar tavanul este în aceeaşi stare, ceea ce face imposibil accesul în bibliotecă”, a spus motodista Nicoleta Traşcă.

La Lipov şi Malu-Mare bibliotecile au fost desfiinţate

La Lipov, anul trecut, s-a desfiinţat postul de bibliotecar. Cei care ştiu despre acest lucru sunt doar cei de la primăria comunei. Se pare că bibliotecarul s-a pensionat pe caz de boală în urma desfiinţării postului. Conform legii, trebuia să fie anunţată Biblioteca Judeţeană, însă acest lucru nu s-a petrecut. „Am aflat de desfiinţarea postului după ce l-am sunat pe bibliotecarul comunei să vină să ne prezinte datele statistice. În rest, pe noi nu ne-a anunţat nimeni, deşi sunt obligaţi să o facă”, a spus Nicoleta Traşcă. La Malu Mare este aceeaşi problemă. Primarul a decis să renunţe la postul de bibliotecar, cu toate că aceste posturi sunt unice şi nu se desfiinţează.
Un caz special s-a petrecut la Carpen, acolo unde fostul bibliotecar a dat în judecată primăria şi a câştigat procesul. În urma deciziei, Primăria din Carpen a fost nevoită îi dea banii pe lunile în care nu a lucrat.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 334 din 31 mai 2002, Legea Bibliotecii, Art. 7. - Bibliotecile de drept public pot fi desfiinţate în cazul încetării activităţii autorităţilor sau instituţiilor care le-au înfiinţat sau finanţat, numai în condiţiile preluării patrimoniului lor de către o altă bibliotecă de drept public, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Tot Legea numărul nr. 334 din 31 mai 2002, la Art. 33. - Bibliotecile comunale se organizează şi funcţionează în toate centrele de comună, în subordinea consiliilor locale şi sunt finanţate din bugetele acestora.
Art. 48. - Promovarea, sancţionarea, eliberarea din funcţie şi destituirea personalului din biblioteci se realizează în conformitate cu prevederile legale; în cazul bibliotecilor fără personalitate juridică se va solicita şi avizul bibliotecii, cu rol de coordonare metodologică, în cazul de faţă Biblioteca Judeţeană.
Despre finanţare din partea primăriilor nici nu se mai pune problema. „La Sadova, ultima dată când s-au dat bani pentru fondul de carte a fost în 2007”, a declarat bibliotecara comunei.

Sute de cărţi neridicate de la Biblioteca Judeţeană

În tot acest timp, la Biblioteca Judeţeană, sute de cărţi aşteaptă să fie ridicate, toate fiind gratuite. Acestea stau şi ocupă spaţiu din Biblioteca Judeţeană pentru că de la bibliotecile comunale nu vine nimeni să le ridice. „Când plecăm pe teren luăm cărţile cu noi, dar degeaba. Tot timpul găsim bibliotecile închise şi suntem nevoiţi să ne întoarcem cu ele înapoi”, a declarat Nicoleta Traşcă. Oficial, la Biblioteca Judeţeană sunt 86 de biblioteci funcţionale, practic, numărul celor care mai funcţionează este de 80 de biblioteci. Asta după ce, în ultimii ani, nu s-au mai primit rapoarte de la mai multe biblioteci care au fost desfiinţate, cu toate că nu au primit acordul bibliotecii cu rol de coordonare. „Noi nu am dat şi nu o să dăm niciodată acordul de desfiinţare a unei biblioteci”, a spus Nicoleta Traşcă, metodistul care are în subordine bibliotecile comunale din Judeţul Dolj.

Donaţi cărţi pentru copii!

Vrem să sfidăm tristeţea acestor încăperi sărace. Pentru că am fost impresionaţi de datele din teren, împreună, am hotărât să demarăm o campanie prin care să strângem cărţi din donaţii, care, mai departe, să fie dăruite bibliotecilor uitate de autorităţi. Lăsâd deoparte vinovaţii, copiii noştri au dreptul să citească, să crească alături de poveştile adevărate, au dreptul să se dezvolte şi să se regăsească în bogăţia tipăriturilor. Dacă sunteţi alături de noi, dăruiţi din biblioteca voastră cărţi. Pentru că aceşti tineri pot fi cineva, cândva, pentru că şi ei, ca şi noi, au dreptul să se integreze într-o societate, devenind mai înţelepţi cu ajutorul literaturii. Noi suntem primii care vom face acest gest, iar dacă vreodată aţi fost impresionaţi de copii care citesc jumătăţi de pagini la lumina lumânării şi de copii care lipesc cu migală coperţile cărţilor împrumutate, vă rugăm să fiţi alături de Săptămâna în Oltenia. Presa nu înseamnă doar să scrii ceea ce vezi, ci să aduci înapoi bucuria unor oameni care devin importanţi prin binele pe care îl poţi face pentru ei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

07.11.2012 - 11:24Alin:Si in Craiova unde se strang ?

05.11.2012 - 23:35Andreea Caprescu:Cartile se pot dona la sediul redactiei noastre din Ramnicu Valcea, datele de contact se afla pe site, inclusiv adresa mea de mail. Va multumim pentru sprijin si pentru bucuria de a descoperi in voi oameni buni.

05.11.2012 - 23:13cristina:Extraordinara ideea !!!Am si eu cateva carti pe care le pot dona

05.11.2012 - 21:26maria bratu:Trist sa auzi ca s-au desfiintat biblioteci ,mai ales in mediul rural unde nu exista internet.Ma alatur si eu initiativei voastre de a dona carti .Felicitari!

Pagina 1 din 1 (4 comentarii din 4)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...