Administraţie

Pământul înghite meşterii olari din Horezu

Fenomenul natural care ameninţă ceramiştii din Horezu se manifestă de mai bine de şase ani

Noi alunecări de teren în cartierul olarilor din Horezu s-au produs în ultima perioadă din cauza precipitaţiilor. Şase familii de ceramişti sunt în pericol să-şi piardă agoniseala de-o viaţă din cauza pământului care se scufundă în jurul caselor şi atelierelor lor. Autorităţile au nevoie urgent de aproximativ 300 de mii de lei pentru a opri dezastrul.

„Noi nu avem ce face, doar conducerea ne poate ajuta”

Pentru familia Bîscu, din satul Olari al oraşului Horezu, lutul pe care l-au prelucrat în frumoase oale de generaţii a devenit năpastă. De câţiva ani, pământul din gospodăriile lor a început să se scufunde şi ameninţă să le înghită toată munca de o viaţă. Frontul de alunecare a ajuns foarte aproape de case, iar oamenii se tem că vor rămâne fără acoperiş deasupra capului. O construcţie a fost deja dărâmată, iar acum cuptorul în care coceau ceramica este pe punctul de a se prăbuşi după ce pământul a luat-o din nou la vale din cauza ploilor din ultima perioadă. „Iar s-a lăsat pământul până aproape de casă. Şi cuptorul a venit mai rău şi colţul casei şi prin camere, prin casă. Peste tot e aşa, o vraişte. Ne e teamă că o să ne ducem cu totul la vale, dar nu avem ce face. De vreo câţiva ani tot facem sesizări, dar până acum nimic. Vechii edili începuseră să stabilizeze terenul, dar nu ştiu ce s-a întâmplat că s-au oprit după ce au turnat câteva plăci de beton pe aici”, spune Mihai Bîscu, ceramist cunoscut în breaslă. La doar câţiva metri distanţă, un hău se deschide. E foarte aproape de casa fratelui lui Mihai Bîscu, Ion, şi el meşter renumit în prelucrarea lutului. Din cauza secetei, pământul a crăpat, iar acum prin şanţurile care se duc lejer şi la un metru în jos, bastonul în care se sprijină se pierde. „Nu am mai văzut aşa ceva de când mă ştiu. Seceta şi ploile care i-au urmat au accentuat fenomenul, iar acum, dacă va fi o toamnă ploioasă, cu siguranţă ne ducem cu toţii pe coastă în vale. E alunecare mare. Nu avem ce face, doar conducerea poate să ne ajute”, adaugă şi Ion Bîscu.

"E un fenomen mai vechi. Trenează de vreo şase ani, iar ceea ce este interesant este că a fost activ în perioada aceasta de secetă, în lunile iulie-august, când nu au fost precipitaţii.", Ilie Fîrtat, primarul oraşului Horezu

Soluţia salvatoare: fondul de rezervă

În total, şase familii de meşteri olari, toate din „clanul” Bîscu, sunt afectate de această alunecare care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ şase hectare. În zonă mai sunt însă alte două alunecări de teren care afectează drumul ce tranzitează satul şi care s-au reactivat şi ele zilele trecute, în urma precipitaţiilor. Autorităţile locale aşteaptă ajutor de urgenţă din partea statului. „Sper ca cei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să fie mai receptivi în ceea ce priveşte fondul de rezervă pentru că nu e vorba de o sumă foarte mare. În definitiv, sunt trei miliarde şi un pic, aşa cum au estimat specialiştii. E un fenomen mai vechi. Trenează de vreo şase ani, iar ceea ce este interesant este că a fost activ în perioada aceasta de secetă, în lunile iulie-august, când nu au fost precipitaţii. Nu este nevoie ca oamenii să se mute, dar este nevoie ca soluţiile pe care inginerii, nu doar cei de la Prefectură şi Consiliul Judeţean, le-au dat să fie puse în aplicare”, a precizat Ilie Fîrtat, primarul Horezului. Alunecările de teren din satul Olari au început în 2006 dar, deşi au existat intenţii de a le stopa, până acum nu s-a făcut mare lucru în acest sens.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...