Economic

Capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, majorat cu 15%

Premierul Victor Ponta a declarat la începutul acestei luni, la Târgu Jiu, că anul viitor Guvernul va majora cu 15 la sută capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, astfel încât banii care vin din zona privată să rămână în companie pentru modernizare, dar statul va rămâne în continuare acţionar majoritar. Datele prezentate de premier au arătat că în primele patru luni de la înfiinţare Complexul Energetic Oltenia a obţinut un profit de 30 de milioane de euro.

Statul va deţine în continuare pachetul majoritar

Prezent alături de Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a precizat că liberalizarea pieţei de energie a dus la scăderea preţului energiei electrice în lunile septembrie şi octombrie cu circa patru la sută lunar, dar şi la anularea contractelor cu „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica. În cadrul aceleiaşi discuţii, Victor Ponta a afirmat că Guvernul va majora anul viitor capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, dar statul va rămâne în continuare acţionar majoritar. „Avem în acordul cu Fondul Monetar Internaţional o creştere a capitalului social la CEO, listare prin majorare de capital social cu 15 la sută, astfel încât toţi banii care vin din zona privată rămân în companie pentru modernizare, iar statul îşi păstrează pachetul de control de două treimi”, spus Ponta. De asemenea, ministrul Daniel Chiţoiu a explicat că investitorul care va contribui la majorarea capitalului social al Complexului va deveni „acţionar minoritar semnificativ”, dând exemplul Fondului Proprietatea.

Managementul privat, încă la nivel de teorie

Premierul a menţionat, în contextul declaraţiei despre profitul CEO, că Guvernul ar putea renunţa la ideea de a introduce management privat la această companie. „Avem o conducere de o lună. Vreau să vedem dacă este eficientă, dacă produce profit. Vreau să vedem dacă e o conducere bună. Ideea de management privat a fost aceea că nu reuşim noi să punem manageri care să obţină profit. Dacă sunt manageri care obţin profit şi dezvoltă compania, facem o evaluare. Evaluarea o face viitorul Guvern, adică noi”, a declarat Ponta. Complexul Energetic Oltenia este condus în prezent de Laurenţiu Ciurel, fost consilier judeţean şi vicepreşedinte al PSD Gorj. Acesta a demisionat din partid la începutul toamnei pentru a deveni independent politic şi a putea ocupa funcţia respectivă. Complexul Energetic Oltenia este compus din termocentralele şi minele de cărbune din Oltenia şi are peste 18.000 de angajaţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...