Actualitate

Dosarul „Devesel” ajunge în instanţă după doi ani

Primarul şi doi angajaţi din administraţie sunt acuzaţi de „ţepuirea” APIA cu subvenţii de aproape 200 mii euro

Procurorii DNA Craiova au înaintat luni, 05 noiembrie, dosarul scandalului cu fonduri APIA din comuna mehedinţeană Devesel instanţei de judecată. În dosar sunt acuzaţi de fraudarea fondurilor distribuite prin intermediul APIA, primarul Dumitru Mogonea, secretarul Laurenţiu-Valeriu Luţu şi Aristiţa Trăistaru, referent achiziţii în cadrul primăriei.

Schemă desfăşurată pe 550 de hectare

Începută încă din 2007, schema de jumulire a subvenţiilor acordate a fost pusă la cale de cei trei, Aristiţa Trăistaru fiind pionul de înaintare al celorlalţi doi inculpaţi. Aceasta a depus la A.P.I.A. - Mehedinţi, în nume personal, o cerere pentru acordarea de subvenţii pentru agricultură din fondurile europene F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. În susţinerea cererii sale, Trăistaru a declarat în fals că utilizează suprafaţa de 557 păşune aflată în proprietatea comunei Devesel, în condiţiile în care nu existau raporturi contractuale între ea ca persoană fizică şi primărie. În această modalitate, inculpata Trăistaru Aristiţa a primit pe nedrept suma de 94.157,65 lei provenită din fonduri europene. Văzând că reţeta lor are succes, cei trei au marşat în perioada 2008-2010 pe aceeaşi metodă, de această dată Aristiţa Trăistaru depunând cereri în calitate de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Zoovitae”. În acest scop, a folosit mai multe documente false: hotărâre a Consiliului Local, contract de arendă şi declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la A.P.I.A. Mehedinţi.

Cu ajutorul unor bovine inventate, capii Primăriei Devesel au jecmănit APIA de aproape 200 mii euro

Şefii, prinşi în morişcă

Documentele au fost întocmite în fals de primarul Mogonea şi de secretarul Luţu în condiţiile în care Primăria Devesel nu era parte în niciun contract perfectat cu asociaţia respectivă. În plus, Mogonea Dumitru, în calitate de primar, a încheiat cu asociaţia contractul de arendă deşi Aristiţa Trăistaru era angajat al Primăriei Devesel. Prin această modalitate, APIA a decontat în mod ilegal suma totală de 667.120,09 lei, bani proveniţi din fonduri europene şi din bugetul naţional. În acest caz, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 761.277,74 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...