Actualitate

Imaginile dezastrului de la Alunu-Vâlcea

Muncitorii care lucrau pe excavatorul înghiţit de pământ se tem că vor fi concediaţi

Panică la cariera de la Alunu, judeţul Vâlcea, acolo, unde ieri un excavator a fost pur simplu înghiţit de un mal de pământ. Muncitorii se tem acum că vor pleca acasă.

"S-a produs un eveniment neplăcut la ceriera de la Alunu, prăbuşirea unui mal de pământ peste excavatorul 01, fapt ce a determinat răsturnarea acestuia, avariindu-l total. Azi am văzut multe feţe triste, alţii plângând de parcă au pierdut pe cineva drag, cel mai bun prieten. În urma discuţiilor cu domnul inginer am primit asigurarea că nimenu nu va pleca acasă”, a postat primarul din Alunu, Cristian Birăruţi. Şi reprezentanţii carierei îi liniştesc pe muncitori.

"În cadrul operatorului CET Govora a fost constituită o comisie de cercetare a evenimentului tehnic produs, pentru identificarea cauzelor şi evaluarea situaţiei create. În ceea ce priveste personalul salariat aferent liniei tehnologice a excavatorului E 01 avariat, acesta va fi redistribuit pe celelate linii tehnologice din cadrul carierelor Alunu, Panga Şi respectiv Berbeşti Vest. Prin redistribuirea personalului salariat, se va mari în consecinta capacitatea de exploatare pe celelalte linii tehnologice în vederea suplinirii cantităţii de lignit aferentă celei avariate. De asemenea, CET Govora are în derulare mai multe contracte de achiziţie cărbune, societatea fiind pregatită să cumpere o cantitate suplimentară în vederea acoperirii deficitului", susţin reprezentanţii carierei.

Un videoclip în care se vede un utilaj gigant care se prăbuşeşte a fost publicat pe Facebook, însoţit de următorul mesaj: „Sunt greu de privit aceste imagini de la o fostă carieră a CE Oltenia. Sper să fie un semnal de alarmă şi pentru conducerea companiei energetice. Aceste imagini sunt preluate de pe Facebook, de la lucrători din minerit, care privesc revoltaţi cum se prăbuşeşte totul”. Minerii cer conducerii să meargă la puşcărie, fiindcă îşi bate joc de angajaţi. „Ăsta gata, la fier vechi. Ia uite, şenilele au rămas în pământ. Când le spuneam eu, ziceau că am gura cam mare. Mamă, dacă prindea unul în cabină... Dar uite, cabina a rămas întreagă”, se aud voci pe fundal.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

28.05.2019 - 14:44Greieras Alb:Ca si"obturarea" ... drumurilor pentru hoti cu bolovani...

28.05.2019 - 10:57Inginer din Alunu:Sigur că acest lucru se face de către cei care sunt iresponsabili(aceiaşi) - nu se formează o comisie de specialişti NEUTRĂ dispusă de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de care ţine practic activitatea minieră subordonată Consiliului Judeţean Vâlcea.Dacă cei care au produs dezastrul tot ei fac şi analiza şi cercetarea, vă daţi seama de rezultatul previzibil.Ca încheiere, dacă erau alte timpuri, în minutul doi după dezastru, cei VIZIBIL RESPONSABILI ar fi fost încărcaţi în dube si duşi unde le este locul - nu menţinuţi în continuare să mai distrugă ce a mai rămas.Dar, ca şi la alunecarea de la Berbesti Vest de acum 2 ani, cauzele vor fi "naturale" şi şefii vor rămâne aceiaşi pentru a "finaliza" distrugerea Berbeştiului.

28.05.2019 - 10:56Inginer din Alunu:Nu mai vorbim de montare.Ce costuri poate suporta o firmă aflată în insolvenţă!?Poate suporta peste 1000 de miliarde?A mai fost o răsturnare de excavator în Berbeşti la Panga a excavatorului E02, care a fost demontat şi remontat aproximativ în 3-4 ani de zile, dar atunci Berbeşti ţinea de SNLO, cae avea puterea financiară necesară.Acum se iau declaraţii la muncitori şi sunt forţaţi din nou sa spună ce vor şefii.....Ca primă măsură ar fi trebuit IMEDIAT SUSPENDATĂ toată conducerea care a adus unitatea în situaţia aceasta, pus alt colectiv să preia conducerea activităţii.Aţi auzit vocile din fundal ale muncitorilor!!!Ce autoritate mai au cei care conduc încă!!?!??!Se pare că lucrurile sunt conduse spre muşamalizare - aruncarea responsabilităţii către cauze naturale.

28.05.2019 - 10:55Inginer din Alunu:Sunt greşeli fatale de conducere a excavaţiilor, sunt greşeli fatale de utilizare a unui astfel de utilaj, fără a se lua minimele măsuri de siguranţă.S-a lucrat cu utilajul acesta parcă intenţionat pentru a fi avariat şi distrus viitorul Berbeştiului.Pentru că acest utilaj este singurul care dădea cea mai mare cantitate de cărbune din toată zona şi oricât ar zice EuroInsol că mută oamenii pe alte linii tehnologice, acest lucru nu va ajuta absolut cu nimic în ceea ce priveste realizarea producţiei de cărbune.În ceea ce priveşte repararea unui astfel de excavator, aceasta nu se poate face cum spun unii "specialişti" ai CET cu aducerea unor macarale uriaşe, ridicarea lui şi repunerea rapidă în funcţiune(acest utilaj nu este un autoturism răsturnat într-un şanţ.....), este o uzină pe şenile, montată pe grinzi cu zăbrele, ancorate în cabluri aflate în echilibru.Numai demontarea lui necesită un proiect special - e pericol în continuare.

28.05.2019 - 10:54Inginer din Alunu:Alunecarea PROVOCATĂ de excavaţiile haotice pornise cu o săptămână înainte, muncitorii au spus să nu se mai lucreze acolo, dar nu au fost din nou ascultaţi.

În plus, excavatorul nu avea asigurată platformă de vehiculare corespunzătoare din punct de vedere al lăţimii, nu exista bermă de lucru corectă şi bermă de siguranţă lipsă.Distanţa între marginea şenilelor şi taluz trebuia să fie de 1,5xînăltimea taluzului, ori şenilele lucrau ÎN AFARA TALUZULUI pe steril dat releu de către banda 3 a excavatorului cu sens inversat.Unde s-a mai pomenit aşa ceva!!!!!!Nu a fost asigurată nici berma de lucru în spatele excavatorului, astfel că, atunci când au provocat alunecarea de teren şi ruperea frontului de lucru(datorită realizării unui unghi de taluz mult peste limitele admise!), efectiv nu au avut unde sa facă manevre în spate să poată sa ducă excavatorul într-o zonă sigură.

Pagina 1 din 1 (5 comentarii din 5)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...