Sub Lupă

Prefectul de Vâlcea încă se gândeşte să declare stare de urgenţă din cauza gunoaielor

Joi, membrii ADI Salubrizare au dat undă verde organizării de licitaţii pentru delegarea serviciilor de salubrizare în subzonele 1 (Brezoi) şi 3 (Râmnicu Vâlcea)

72 de primari s-au prezentat joi, 16 mai, la şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare Vâlcea, număr record în privinţa asistenţei pentru ultima vreme. Cu o zi înainte, noul preşedinte, primarul comunei Vlădeşti Adrian Cosac, ne dezvăluise misterul: pe ordinea de zi a întrunirii urmau să se afle, pe lângă aprobarea exerciţiului bugetar pe anul precedent şi menţinerea cotizaţiilor la acelaşi nivel şi în 2019, aprobarea documentaţiilor pentru organizarea licitaţiilor în vederea delegării gestiunii serviciilor de salubrizare a localităţilor pentru zonele 1 (Brezoi, staţie de sortare şi transfer) şi 3 (Râmnicu Vâlcea, depozit Feţeni, staţie de sortare şi compost Râureni). Adică pentru două treimi din judeţ, ca număr de locuitori. Toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate prin vot unanim.

“Cred că întreaga documentaţie necesară va fi gata în maxim două luni. Dacă adăugăm un timp estimativ necesar parcurgerii întregii proceduri, probabil că în aproximativ patru luni vom avea totul în regulă pentru a lansa licitaţiile”, ne-a mai spus preşedintele ADI Salubrizare Vâlcea.

La şedinţa de joi, din sala mare a Consiliului Judeţean, a participat şi prefectul Florian Marin. “La invitaţia preşedintelui ADI Salubrizare Vâlcea, domnul primar Adrian Cosac, am avut plăcerea să particip astăzi, pentru prima dată, la o şedinţă a acestei structuri asociative. Am avut în cadrul şedinţei un dialog aplicat şi constructiv cu domnii primari şi am rămas plăcut impresionat de preocuparea acestora pentru rezolvarea problemei salubrităţii, o problemă stringentă pentru comunităţile pe care le conduc. Nici Instituţiei Prefectului şi nici Consiliului Judeţean Vâlcea nu le este indiferentă o problemă ce grevează asupra vieţii locuitorilor judeţului şi tocmai de aceea, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu, încercăm să găsim, în baza prevederilor legale, o rezolvare a situaţiei deşeurilor din judeţ. Totodată, îl felicit pe tânărul şi energicul preşedinte al ADI Salubrizare pentru faptul că în scurt timp a făcut din această structură asociativă o componentă implicată în rezolvarea problemelor membrilor ei şi a depăşit stadiul contemplativ în care asociaţia s-a aflat în ultimii ani!”, a precizat Florian Marin. Într-un context mai puţin oficial, demnitarul a recunoscut totuşi că situaţia deşeurilor continuă să îl îngrijoreze şi că reprezentanţii instituţiei Prefectului chiar verifică dacă sunt întrunite toate condiţiile pentru declaratea stării de urgenţă.

SMID rămâne, totuşi, foarte problematic din cauza nerealizărilor de la Roeşti

În noiembrie 2017, CJ Vâlcea a reuşit să obţină aprobarea fazării (transferului componentei finanţare în noul exerciţiu bugetar european 2014-2020, în cadrul POIM, banii blocaţi în exerciţiul anterior fiind asumaţi ca irosiţi) proiectului “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea” (SMID, acronim consacrat datorită denumirii iniţiale a proiectului). Valoarea contractului este de 138.586351,88 lei, din care 103.757.539,7 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune european, respectiv bugetul naţional, iar restul de peste 34 de milioane din bugetul local. Obiectivele proiectului rămân: • construirea a trei staţii de sortare (Brezoi, cu o capacitate de 2.992 tone/an - realizat; Râureni, cu o capacitate de 27.871 tone/an – realizat, în curs de recepţie; Roeşti, cu o capacitate de 10.810 tone/an – nerealizat); • Extinderea staţiei de compostare Râureni, prin creşterea capacităţii de la 20.093 tone/an la 40.993 tone/an; • construirea unui depozit de deşeuri conform în Roeşti, cu o capacitate de 184.543 mc (nerealizat!); • Construirea unei staţii de tratare mecano-biologică la Roeşti, cu o capacitate de 34.070 tone/an (nerealizat); • Reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate la 35% faţă de nivelul anului 1995; • Creşterea ratei de valorificare a deşeurilor provenite din amblaje la 66,5%, etc.

Din păcate, nesfârşitele întârzieri (dar şi alte elemente) indică pentru anul viitor încă o fazare. De aproape 12 ani, la Roeşti, autorităţile locale şi naţionale se dovedesc pur şi simplu incapabile să amenajeze, aşa cum s-au angajat, facilităţile necesare pentru depozitarea şi tratarea decentă a gunoiului din întreg judeţul. 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...