Special

Ionuţ Alexandru Budişteanu din Râmnicu Vâlcea, geniul care a uimit America

Ionuţ Budişteanu are 25 de ani şi zeci de premii la cel mai înalt nivel al informaticii mondiale. Tânărul este din Râmnicu Vâlcea, catalogat de presa străină, oraşul hackerilor. Ionuţ Budişteanu a devenit celebru în 2013 când a câştigat locul 1 şi un premiu de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată elevilor de liceu. Proiectul său era un model de maşină fără şofer.

Originar din Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu a câştigat marele premiu la Intel ISEF 2013, cel mai mare concurs preuniversitar de ştiinţă şi inginerie din lume, la categoria „Inginerie computerizată”. Tânărul a reuşit să obţină premiul pe care niciun elev din afara Statelor Unite nu l-a câştigat în ultimele decenii. Elevul român a câştigat concursul cu proiectul maşinii low-cost fără şofer. Premiul a fost în valoare de 75.000 de dolari.

Ionuţ a ajuns cunoscut datorită proiectului maşinii fără şofer, dar acum lucrurile sunt într-o fază destul de complicată. Proiectul prevede montarea unui aşa-numit lidar pe plafonul oricărei maşini, iar cu 5.000 de euro acestea vor căpăta autonomie. Proiectul trebuie însă finalizat pentru a avea exactitatea dorită, iar producţia de masă încă nu este în discuţie. Între timp, maşinile fără şofer încep să apară şi să se ieftinească. Tesla, o companie de miliarde de dolari, a introdus funcţia autonomă pentru Model S. În acest moment, maşina autonomă a ajuns la 71.000 de dolari, iar sumele vor continua să scadă în viitor.

Ascensiunea profesională a continuat până azi când...:

"Recent ne-am ocupat cu asamblarea de 600 de plăci electronice a roboţilor Tokinomo. O provocare interesantă să întelegem o tehnologie nouă şi să scalăm asamblarea PCB-urilor de la câteva prototipuri la producerea a 600 de unităţi într-un timp scurt. Partea ceea mai interesantă este că pentru asamblarea plăcilor electronice a roboţilor Tokinomo, am folosit alţi roboţi şi anume maşinăriile Pick and Place VisionBot. Asigurarea calităţii este un proces important unde ne asigurăm că toate plăcile sunt perfect funcţionale şi că respectă toate testele. Poza este în biroul unde verificăm analizând fiecare placă electronică în parte. A fost o deosebită plăcere să ne ocupăm noi de procesul de asamblare în România şi nu a fost nevoie să fie externalizat în China", a postat tânărul pe pagina de socializare. Când a împlinit 25 de ani, anul trecut, Alexandru a mărturisit:

"Astăzi, pe 1 Decembrie, am împlinit 25 de ani. Aici, în România, am pornit pe un drum foarte frumos, ce-i drept dificil, dar pot afirma că este fascinant şi plin de satisfacţii. Îmi aduc aminte cu bucurie de orele opţionale de informatică din clasele primare, cele gimnaziale şi din liceu. Sunt uimit de câte lucruri noi descopăr în fiecare zi şi cât de repede progresează deopotrivă atât lumea cât şi tehnologia. Ce vremuri erau când la doar caţiva anişori împliniţi lucram în Norton Commander pe un 386, aveam un monitor alb-negru cu tub, programele erau pe dischetă si nu aveam mouse sau boxe. 2018 a fost un an foarte încărcat pentru mine întrucât m-am dedicat unui proiect, pentru acest fapt nici nu am postat pe facebook. Doar în anul acesta, în 2018, am dezvoltat de la zero şi lansat o tehnologie descentralizată de tipul Blockchain. Tot anul acesta am construit o comunitate de peste 10,000 de oameni şi am muncit alături de developeri să dezvoltăm un proiect open source. Drumul este lung, plin de speranţe şi oportunităţi. Am învăţat că este suficient să fiu eu însumi, cinstit şi să nu mă abat niciodată de la drumul meu. Au apărut responsabilităţi mari, am întâlnit oameni frumoşi şi patrioţi adevăraţi pe parcursul drumului, oameni ce ştiu ce vor de la viaţă şi sunt convins ca vom schimba lumea împreună. A trebuit să analizez, să meditez şi chiar să refuz multiple oferte cu ceva zerouri. Drumul continuă şi pot spune că sunt un luptător înăscut. Cel mai mult mă mândresc ca sunt român şi că sunt născut de ziua Naţională a României. România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire, eu doar 25 ani şi poveştile noastre merg mai departe!"

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...