Special

El este cel mai talentat oltean care încondeiază ouă

Un student din Oboga a câştigat premiul I la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti. Tânărul oltean a reuşit să impresioneze juriul cu un ou încondeiat cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc în tradiţia vestitului meşteşug de pe Valea Olteţului. Tânărul spune că a furat meseria de la bunicul lui.

“Eu fiind nepotul meşterului Tudor Diaconeasa, marele meşter care încondeia ouă în zona noastră a sudului, de mic stateam pe lângă el de la vârsta fragedă undeva de la 6 anişori am început să pun condeiul în mână şi să încep a practica acest meşteşug şi să învăţ toate procedurile si tehnicile necesare, mai apoi după moartea lui am dus mai departe meşteşugul ducându - mă la diverse expoziţii şi tabere de creaţie concursuri etc, alături de mine rămânând domnul învăţător Petre Ciobanu care si dânsul a învăţat încondeiatul ouălor de la meşter ei fiind şi prieteni, şi aşa până la vârsta aceasta de 22 de ani am încodeiat mereu ouă şi nu am lăsat acest mestesug şi tradiţie să piară, bineînţeles si cu ajutorul domnilor de la centrul cultural Olt, care sunt nişte oameni minunaţi şi mereu au ţinut vie această flacără a tradiţiei de pe Valea Oltetului”, spune tânărul.

Acesta a participat acum, unde a şi luat locul 1 la un concurs de încondeiat ouăle din Suceava. Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Olteţului, de la Călui, Oboga sau Balş. Pentru liceeni şi studenţi a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, şi anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut concurenţii la dispoziţie pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului. La final, juriul a stabilit ca unul dintre câştigătorii locului întâi să fie Costinel Beşteleu, din Oboga, care a încondeiat un ou cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc pe ouăle încondeiate de pe Valea Olteţului. Acesta devine astfel cel de-al cincilea premiu câştigat pe ouă de către reprezentanţii judeţului Olt la cel mai mare şi mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România

Tot aici, la Ciocăneşti, se organizează în fiecare an şi Târgul de ouă încondeiate care aduce aici nu numai foarte mulţi meşţeri încondeietori de ouă ci şi foarte mulţi vizitatori şi cumpărători. Din cele peste zece mii de ouă încondeiate care ajung să fie prezentate la târg, foarte puţine iau drumul înapoi spre casele meşterilor. Este şi unul dintre motivele pentru care meşteşugul ouălor încondeiate înfloreşte mereu în Bucovina.

Festivalul de la Ciocăneşti s-a încheiat cu premierea participanţilor la concursurile festivalului, urmată de un spectacol folcloric.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...