Actualitate

Eugen Neaţă: A fost semnat acordul pentru reglementarea situaţiei celor şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate în Patrimoniul mondial UNESCO

Deputatul Eugen Neaţă, a participat joi, 18 aprilie 2019, la semnarea acordului pentru reglementarea situaţiei celor şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate în Patrimoniul mondial UNESCO.

Acordul a fost semnat la Deva, de parlamentari ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, senatori şi deputaţi din judeţele Hunedoara şi Alba, pe raza cărora se află cetăţile, între reprezentanţii instituţiilor naţionale şi locale care au competenţă pentru rezolvarea situaţiei cetăţilor dacice, care se afla intr-o stare avansată de degradare.

Iniţiativa, de a pune la o masa a dialogului toţi actorii responsabili de starea cetăţilor dacice, a aparţinut Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO, care a ţinut şedinţa la Deva.

Au participat la eveniment parlamentari din Alba şi Hunedoara, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii Hunedoara, ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Institutului Naţional al Patrimoniului, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ai Regiei Naţionale ROMSILVA, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei, ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, ai Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

”Statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeaşi suprafaţă a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor sunt ameninţări la adresa acestui obiectiv, probleme acute, nerezolvate de 20 de ani, de când cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista patrimoniului Mondial UNESCO. Cu o singură excepţie, cea de la Sarmisegetuza Regia, unde Consiliul Judeţean a devenit administratorul sitului, restul cetăţilor rămân ca o invitaţie pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare şi nu se ocupă de ele. Centrul patrimoniului mondial UNESCO a trimis o solicitare prin care îşi exprimă îngrijorarea pentru starea cetăţilor dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicită un raport detaliat privind starea de conservare r şi pune problema unei noi examinări tehnice. Riscăm să pierdem statutul oferit de forul internaţional, iar pentru asta ne-am face vinovaţi toţi cei care nu am rueşit să oferim reglementări clare, care să duă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, a spus Ionel Palăr, preşedintele Comisiei parlamentare pentru UNESCO.

”Acordul de la Hunedoara presupune constituirea unui grup de lucru, din care fac parte factori de decizie executivă şi legislativă, şi care are stabilit obiective clare. Evenimentul a adus un omagiu Zilei Internaţionale a Siturilor şi Monumentelor, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 18 aprilie. Monumente şi situri care prea adesea sunt date uitării, lăsate în paragină sau pentru care nu se găsesc niciodată suficiente fonduri pentru conservarea şi punerea lor în valoare. Felicitări organizatorilor şi Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO pentru această iniţiativă şi deschiderea în rezolvarea problemelor cu privire la cetăţile dacice!”, a declarant deputatul Eugen Neaţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...