Special

La Apavil, apa văzută „altfel”

După vizitele profesorilor la Staţia de Epurare Ape Uzate a Apavil SA, acum a venit rândul elevilor să afle informaţii atât despre drumul apei de la sursă la consumator, cât şi despre procesul de epurare a apelor uzate.

Peste 100 de elevi de la instituţii de învăţământ din aria de operare a Apavil SA (Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, Şcoala Gimnazială Budeşti, Şcoala Gimnazială Costea Marinoiu - Ocnele Mari şi Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu - Drăgăşani), însoţiţi de cadrele didactice, au participat săptămâna trecută la lecţii „altfel” la Staţia de Epurare Ape Uzate Rm. Vâlcea şi la Staţia de Tratare şi Pompare Apă Potabilă nr. 1 Drăgăşani, unde au aflat informaţii despre drumul apei de la sursă la consumator şi, apoi, până la vărsarea în emisar.

La SEAU Rm. Vâlcea elevii au aflat despre procesele tehnologice de epurare, de la treapta mecanică până la cea biologică, procese în urma cărora apele uzate sunt aduse la parametrii optimi pentru a putea fi eliberate în emisar (râul Olt). Un alt obiectiv care a prezentat interes a fost linia de tratare a nămolului în cadrul căreia funcţionează şi instalaţia de cogenerare: centrala tremică pe biogaz/gaz natural şi 2 generatoare electrice pe biogaz.

Staţia de Tratare şi Pompare Apă Potabilă nr. 1 Dragăşani a fost locul de explorare al celor mai mici dintre vizitatori, care au aflat lucruri interesante despre traseul apei de la sursă până la robinet. Cu un front de captare compus din 9 puţuri de mare adâncime şi două rezervoare supraterane, această staţie asigură tratarea şi distribuţia apei potabile către locuitorii din Drăgăşani şi Stefăneşti. Cele mai interesante lucruri pentru copii au fost micile experimente de laborator la care au participat, ocazie cu care au aflat şi cum se tratează apa brută, cum ajunge în rezervoarele de înmagazinare – distribuţie, ca mai apoi să ajungă, curată, în aproape 8000 de case şi instituţii.

Aceste vizite s-au desfăşurat în baza acordului de parteneriat încheiat la începutul anului şcolar 2018-2019 între Apavil SA şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi vizează, printre altele, desfăşurarea unor acţiuni de conştientizare, în rândul elevilor, a efectelor negative produse de obiectele ajunse în reţelele de canalizare, dar şi importanţa protejării mediului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...