Special

Au fost culese primele roşii din solariile din Olt

Pe tarabele din Bucureşti ajung la 30 de lei kilogramul

A fost culeasă prima recoltă de roşii din acest an. Pimele roşii româneşti au ajuns deja în pietele din capitală. Legumele au plecat din bazinul legumicol din sudul ţării, iar preţul este unul destul de mare. În jur de 18 lei obŢin producĂtorii pe kg de roŞii, in timp ce pe tarabe depăşeşte 25-30 lei.

În comuna Cilieni din Olt sunt peste 100 de hectare de roŞii, cultivate la solarii. DŞIi iarna a fost friguroasa, fermierii au reuşit să aducă roşiile pe piata din capitală cu două săptămâni mai devreme. Asta pentru ca investiţia în încălzirea solariilor a fost uriaţă.

Marcel Diaconu cultiva roşii extratimpurii, din soiul bulgăresc Precos în 4 solarii de circa 40 de ari. “Ca să ies primul cu roşiile pe piaţă, am investit 10 mii de euro în caldură, pe timpul iernii. Din cauza vremii, producţia e mai mică anul acesta, dar asta m-a ajutat să vând legumele cu preţuri chiar şi de 3 ori mai mari decat cele aduse din import”, spune legumicultorul.

Altii cultiva tot soiuri bulgaresti, dar ceva mai mici, care sunt preferate de clienti. Ion Degeratu se mandreste cu soiul Paris, in solarii de 4.000 metri patrati. Astazi a facut primul transport pe pietele engros din Bucuresti, iar vanzarile s-au dovedit un real succes.

Rosia de la Cilieni, considerata bio, este brandul locuitorilor de aici. Însă trebuie păstrată la temperaturi de 15-18 grade, pentru ca agricultorii să iasă cu legumele mai devreme pe piata.

Un kg de roşii româneşti pleacă direct de la producător cu 15-18 lei, în timp ce pe piaţă ajunge la 25 lei. Adică un pret de 4 ori mai mare decât cel al roşiei de import.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...