Actualitate

Sindicaliştii din penitenciarele din Craiova vor protesta

Federaţia PUBLISIND, organizaţie sindicală majoritară reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justitiei, declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistemul penitenciar.

Cu toate că în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv cresterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar ş alte cresteri suplimentare (educaţie), în sistemul penitenciar, începand cu 01.01.2019 au fost sistate de la plata: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanta), majorarea pentru misiuni speciale, precum şi plata sentinţelor judecătoreşti; de asemenea, nu au fost acordate majorarile legale privind normele de hrană şi echipament.

La protestele PUBLISIND participă peste 800 de sindicalişti afiliaţi din penitenciarele din Oltenia: Pelendava, PMS Craiova, CD Craiova, Severin şi Târgu Jiu. Refuzul de ore suplimentare va afecta negativ obţinerea de venituri proprii din activităţi de prestări servicii - puncte de lucru cu beneficiari externi, în condiţiile în care bugetele unitatilor, în 2019, se bazează foarte mult pe aceste venituri. La o analiza simplă pierderile financiare ale unităţilor vor fi mult mai mari decât cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor suspendate datorită lipsei finanţării prin bugetele alocate.

În prezent se analizează şi combinarea refuzului de ore suplimentare cu refuzul de a efectua serviciul pe alte posturi pentru a bloca angajatorii să permuteze personalul între compartimentele din unitate. De asemenea se analizează oportunitatea declanşării unei "greve prin exces de zel" caz în care activităţile specifice vor fi mult întârziate, accesul în unităţi, prezentarea deţinuţilor la instante, accesul în secţiile de deţinere, începerea diverselor activităţi specifice.

Principalele acţiuni:
1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistţmul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019 (genereaza blocarea activităţii in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară).
2. Dezacordul PUBLISIND privind depaşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislaţiei şi negocierilor colective în vigoare).
3. Mitinguri succesive în toate unitatile din sistemul penitenciar - calendarul se va comunică.
4. Miting în Piata Victoriei (3000 de participanţi) - data se va comunica.

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar şi alte categorii de angajaţi, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber şi nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019.

Potrivit unui comunicat de presă, simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce angajatorii în situaţia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor raspunde legal, disciplinar dar şi în relatia cu mass-media şi opinia publica.

Principalele revendicări:
1. Adoptarea statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi anti-sindicale) - stadiu: Camera deputaţilor (for decizional).
2. Publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională.
3. Plata muncii suplimentare (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională.
4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională.
5. Actualizarea normelor de hrană şi echipament (conform legii) - similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională.
6. Stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizarii personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...