Politică

Cristian Buican îi trage de urechi pe Miniştrii Finanţelor şi Educaţiei pe tema şcolilor fără toaletă

Prin intermediul procedurii parlamentare a întrebărilor adresate membrilor Guvernului, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, le-a reamintit Miniştrilor Finanţelor şi Educaţiei că au trecut 2 luni de la promisiunile acestora privind lansarea unui program investiţional privind dotarea tuturor şcolilor din România cu toalete moderne, însă nici până acum acest program nu a fost lansat.

Parlamentarul liberal Cristian Buican i-a reamintit doamnei Ecaterina Andronescu că încă de la începutul lunii februarie 2019 a promis că ”La începutul anului 2018, erau 2.600 de şcoli (cu toalete în curte ), diferenţa dintre 1.460 şi 2.600 a fost prinsă în programele PNDL I şi II. Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, (...) avem bani în buget, aşa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect. Acum încercăm să găsim care este cea mai potrivita formulă - probabil că cea mai bună ar fi să trimitem banii la autorităţile locale cu această destinaţie, fără posibilitatea să schimbe destinaţia”. De asemenea, Ministrul Finanţelor Publice declara la dezbaterile privind adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2019 că "Pot să vă spun ca sunt înca 1.400 şi ceva de scoli care sunt în această situaţie neplacută. Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am facut un program care se lansează imediat, undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie”. În ciuda celor două declaraţii, detaliile programului anunţat cu surle şi trâmbiţe de cei doi Miniştrii nu există, nicio primărie ce administrează şcoli cu toaletă în curte nu a primit bani de la Guvern pentru remedierea acestei probleme şi nici nu a fost anunţată sau lansată vreo licitaţie pentru achiziţionarea containerelor minune.

”Este inadmisibil ca în anul 2019 să existe peste 2500 de unităţi educaţionale care să nu aibă toaletă conformă. În fiecare an guvernanţii promit remedierea acestei probleme grave şi de fiecare dată nu fac nimic. Ţinând cont de acest lucru, voi face lunar presiuni pe guvernanţi să aloce de urgenţă fonduri pentru a avea în toate şcolile din România toalete moderne. Soluţia este simplă, se alocă fondurile necesare administraţiilor publice locale, cu destinaţie precisă, bani există la Ministerul Educaţiei şi nu înţeleg de ce nu se urgentează. Dacă s-ar aloca primăriilor bani acum pentru acest lucru, s-ar face demersurile legale până în vacanţa de vară şi lucrările de construcţie aferente pe perioada vacanţei. Şi astfel, la începutul anului şcolar 2019-2020 nu am mai avea nicio şcoală din România fără toaletă conformă. Repet, conform Legii Bugetului de stat pe anul 2019, bani există la Ministerul Educaţiei şi nu pot înţelege de ce nu sunt distribuiţi”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...