Sub Lupă

Devalizarea CET Govora SA: Procurorii DNA extind cercetările!

În paralel, Înalta Curte de Casaţie rejudecă apelul în dosarul în care Dan Şova şi Mihai Bălan au fost condamnaţi definitiv pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Veste proastă pentru toţi cei implicaţi în devalizarea furnizorului vâlcean de energie electrică şi termică CET Govora SA. La solicitarea formulată oficial de “Săptămâna în Oltenia”, anchetatorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti au confirmat că sunt continuate cercetările şi la patru ani după ce societatea a intrat în insolvenţă. Mai mult, sursele noastre evidenţiază noi detalii scandaloase, încă necunoscute opiniei publice, care ar face obiectul cercetărilor. Cu alte cuvinte, ancheta privind cauzele insolvenţei chiar a fost extinsă. Din păcate, în vizorul oamenilor legii continuă să se menţină şi unii reprezentanţi ai presei locale. Mersul anchetei pare a evidenţia faptul că grosul pagubelor produse societăţii cu acţionar unic Judeţul Vâlcea (în valoare de zeci de milioane de euro) a rezultat în urma unor numeroase contracte vădit în defavoarea CET Govora, ori suspectate ca fiind chiar fictive.

Pe Rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea se află de anul trecut o serie de procese prin care CET Govora solicită instanţei anularea contractelor încheiate de societate, înainte de 2015, cu diferite societăţi comerciale. În unele dintre acestea, magistraţii au suspendat judecarea până la soluţionarea unor alte dosare, printre care şi cel cu numărul 232/P/2014 al DNA Serviciul Teritorial Piteşti. La solicitarea formulată de “Săptămâna în Oltenia” în baza prevederilor legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, şefii procurorilor anticorupţie de la Piteşti au arătat că dosarul respectiv a fost clasat, dar “a fost dispusă soluţia disjungerii şi continuarea cercetărilor de către procurorii din cadrul DNA-Serviciul teritorial Piteşti, prin urmare, în acest moment, alte date nu pot fi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”.

Peste 2 milioane de euro, imputate de ANAF

Reamintim că, în Buletinul Oficial al procedurilor de insolvenţă din 7 septembrie 2016, precum şi pe site-ul societăţii, a fost publicat “Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a CET GOVORA SA” întocmit de Euroinsol, societatea lui Remus Borza. În documentul respectiv, cauzele insolvenţei au fost sintetizate (pagina 468) în şase capitole: Valorificarea în pierdere a producţiei realizate (în special în relaţia comercială cu USG şi Oltchim), Administrarea resurselor în defavoarea societăţii, Managementul precar/defectuos al recuperării creanţelor, Insolvenţa Oltchim, Preluarea EMC Berbeşti şi Ingerinţele politicului în activitatea societăţii. Analizând perioada 2011 – 2015, administratorul judiciar a constatat că, în ceea ce priveşte cheltuielile cu reclamă şi publicitatea, au existat indicii cu privire la lipsa de oportunitate a efectuării acestora, precum şi cu privire la cuantumul sumelor angajate. “Astfel, am extins perioada de analiză la 8 ani (2008 – 2015), perioada în care CET Govora a efectuat cheltuieli cu reclamă şi publicitate în cuantum de 8.913.200,70 lei (5.047.058,86 lei pentru perioada 2011 – 2015). Cu titlu preliminar, precizăm că în vederea oferirii unei imagini clare şi exacte a modului în care au fost achitate peste 2 milioane de euro pentru servicii de publicitate, am analizat contractele încheiate în perioada 2008 – 2015 cu un număr de 41 de societăţi dintre care majoritatea publicaţii locale (36 de firme locale de publicitate)”, se arata în raport.

În acelaşi document au fost însuşite şi concluziile unui “Raport de inspecţie economico-financiară” întocmit de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice-Craiova (nr. CV3424, 17.09.2015, contestat), potrivit căruia “suma totală achitată în anul 2014, depăşeşte pragul valoric prevăzut de OUG 34/2006”. DGRFP Craiova i-a impus conducerii CET Govora din perioada respectivă să ia toate măsurile necesare pentru recuperarea sumei de 870.015 lei (sume considerate de către echipa de inspecţie nejustificabile) de la persoanele răspunzătoare de angajarea şi efectuarea acestor plăţi, respectiv directorii societăţii din momentul contractării serviciilor respective, precum şi de la un număr de 15 prestatori.

Condamnat definitiv, Şova a obţinut rejudecarea apelului

În raportul lui Remus Borza mai sunt amintite, printre cauzele insolvenţei CET Govora SA, remunerarea neperformanţei (bonusuri multiple acordate salariaţilor, în special şefilor), angajarea de cheltuieli cu studii de fezabilitate care nu au fost materializate (TAFFCO PREST SRL, CELINS SRL, ROMTAN CONSTRUCT SRL, COGEN CONSULTING SRL, HYDROMATIC SISTEM SRL) şi câteva contracte de asistenţă juridică în baza cărora, potrivit procurorilor anticorupţie, sume nejustificate de bani au ajuns la ex-senatorul PSD Dan Şova. În urma procesului intentat (în iunie 2017) de procurorii DNA doar pe acest capăt de acuzare, ÎCCJ i-a condamnat definitiv (în iunie 2018) pe fostul parlamentar şi pe fostul director general al CET Govora la 3 ani de închisoare cu executare, respectiv 3 ani cu suspendare şi 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Ambii au solicitat, în februarie a.c., tot la ÎCCJ, anularea condamnării şi rejudecarea apelului, instanţa admiţând cerea formulată de fostul senator.

Anchetatorii anticorupţie au luat la bani mărunţi “afacerile” societăţii

Revenind la cercetările procurorilor anticorupţie, sursele noastre indică faptul că anchetatorii au luat la bani mărunţi şi mai multe contracte bizare încheiate de CET Govora în perioada 2014-2015, cum ar fi: studii de fezebilitate, servicii de protocol şi publicitate, servicii de consultanţă, servicii de transport, servicii de asistenţă tehnică, până la servicii de închirieri diverse (spre exemplu, copiatoare, 9 acte în perioada noiembrie 2014 – martie 2015); mentenanţă tehnică şi legislativă EPR SICO Gestiuni (Cibpro SRL, ctr. Nr. 236/20.05.2014, valoare totală 78.030 lei); servicii în domeniul informatic şi dezvoltare soft la comandă (contract de prestări servicii nr. 8/20.11.2006 modificat prin acte adiţionale, servicii facturate de PF Prie Radu şi achitate de CET Govora SA în valoare de 66.700 de lei numai în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2015) ş.a.

Vom reveni cu amănunte.

Raportul cauzelor insolvenţei CET Govora SA, în format pdf: http://cetgovora.ro//pictures/editorimage/Raport_CET_Govora.pdf

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...