Inedit

Prima recoltă de cartofi româneşti a plecat din Călăraşi - Dolj

Preţul ajunge şi la 10 lei pentru un kilogram

Primii cartofi româneşti au plecat azi, din Călăraşi – Dolj, din solariile fermierilor. Aceştia spun că producţia este bio, fără chimicale care să le forţeze creşterea. Cartofii noi vor ajunge în supermarketuri şi în export.

Una dintre familiile care a recoltat azi cartofii din solar este familia Firan. Aceştia cultivă cartofi de peste 20 de ani. Prin fonduri europene, sotii si-au cumparat si cateva solarii, în care cultivă cartofi extratimpurii. Vremea şi solul nisipos i-au ajutat să livreze pentru prima dată mai devreme primele legume în pietele din Bucureşti, cu preţuri de 8-10 lei/ kg.

„Mulţi nu cred că aceşti cartofi sunt româneşti, zic că îi aducem din Grecia”, spune Gelu Firan.

Este pentru prima dată când cartofii româneşti ies la începutul lunii aprilie. De aceea, agricultorii spun că preţurile de 8-10 lei/kg sunt mulţumitoare. Totusi, recunosc că sumele sunt mai mici în comparatie cu anul trecut.

Altii estimează că vor scoate peste 18 tone de cartofi la hectar. În câmp însă cartofii vor ieşi in iunie şi vor ajunge la preţuri de doar 2 lei/kg.

Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi.

Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înfiintata în urma cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi în export, în Polonia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...