Reportaj

O familie din Olt vinde pâine pe vatră, cu reţetă tradiţională

Pâine coaptă, pe vatră sau în vechiul ţest, franzele calde şi lipii făcute din reţele de la bunica coapte într-un cuptor autentic, de peste 50 de ani. Este afacerea unui tânăr din Olt, care a preluat brutăria veche a satului şi a reinventat pâinea de casă. A renunţat chiar la un job în străinătate, să rămână aici pentru a face acestă afacere.

Cătălin Iliescu are 27 de ani şi şi-a clădit afacerea în localitatea natală, Redea, din judeţul Olt. După ce familia a preluat brutăria satului, s-a gândit să fie el cel care manageriază afacerea. A terminat o facultate de profil ;i s-a pus pe treaba. Din mâinile angajaţilor lui ies zilnic in jur de 5.000 de pâini care sunt vândute în tot judeţul.

"Ne axam pe un produs de nişă, pâinea noastră este pâine autentică de vatră. Avem si o variantă fără amelioratori, care a prins destul de bine. Am început în 1994, am preluat fosta brutărie a CAP-ului, a satului, care este situată chiar în Redea. Este o afacere de familie şi păstrată la nivelul unei afaceri mici, locale, nu avem interese să producem industrial. Am transformat încăperea, dar am păstrat cuptorul, doar l-am recondiţionat. Este un cuptor vechi din vremea comuniştilor. Noi ne axăm pe produse cu gust, nu producem pe bandă. Toată pâinea este făcută manual, doar malaxatul este automatizat. Inclusiv pâinea este băgată şi acum în cuptor cu lopata de lemn", spune tânărul.

Vedeta brutăriei este pâinea festivă. “Este o pâine festivă, se face la comandă, se depune mai multa muncă din partea fetelor, mai multa energie, are un gust aparte şi cererea este foarte mare de sărbători", spune Nicoleta Iliescu, mama lui Cătălin.

Painea coaptă pe vatră este preparată după o reţetă tradiţională. Procesul durează în jur de o oră, după care pâinea va fi băgată la acest cuptor autentic, prin intermediul lopeţii de lemn. Procesul de coacere nu durează mai mult de 20 de minute.

Familia se confrunta cu lipsa forţei de muncă, pentru că nu se mai găsesc brutari şi modelatori dispuşi să înveţe meserie. Cu toate acestea, cererile pentru pâinea de casă sunt mari, în special de sărbători. Preţurile încep de la 3 lei/ kg si ajung 5 lei/ kg.

În brutăria de la Redea este produsă pâine după o reţetă tradiţională, doar cu făină, apă şi drojdie, însă magazinele de desfacere au cerut şi pâine cu un termen de valabilitate mai mare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...