Reportaj

Singurul sat din Oltenia cu infracţionalitate zero

Cehii din satul Eibenthal-Mehedinţi trăiesc parcă în altă Românie, având în vedere că în zona lor nu s-a furat niciodată

Aproape toate cele 300 de familii din satul de cehi Eibenthal, ce aparţine de comuna Dubova, judeţul Mehedinţi, şi-au făcut un obicei ca atunci când pleacă la muncă sau cu alte treburi să lase la poartă agăţate de stâlpi sacoşe cu bani pentru şoferul care aduce pâine marţea, joia sau sâmbăta. Seara, când oamenii vin acasă, găsesc sacoşele pline cu pâine. Acest lucru este posibil dintr-un motiv simplu: la ei nu s-a furat şi nu se fură. Casele stau descuiate, porţile deschise. Chiar şi primarul ţine maşina descuiată în fiecare noapte pe marginea şoselei. Mai în glumă, mai în serios, edilul e de părere că doar mediatizarea acestei situaţii ar putea aduce vreun hoţ în Eibenthal.

În satul Eibenthal, din comuna Dubova, judeţul Mehedinţi, trăiesc numai români de etnie cehă, numiţi şi pemi şi pare desprins din altă lume. Asta pentru că aici infracţionalitatea este zero. Oamenii nu se ceartă, nu se fură, iar de crime sau violuri nici nu s-a auzit. Un exemplu îl constituie un obicei vechi de peste 20 de ani: cehii îşi lasă fiecare la poartă, pe marginea drumului, agăţate de stâlpi, plase cu bani pentru cel care vine cu maşina cu pâine. Omul respectiv ştie lecţia. Se uită în fiecare plasă câţi bani sunt, îi încasează, după care pune în locul lor pâine. Seara sau după-amiaza, când oamenii se întorc de la munca câmpului sau de unde sunt plecaţi, îşi iau sacoşele.

Primarul Doscocil: „Poate dăm idei acum hoţilor!”

Primarul din Dubova, Victor Doscocil, şi el ceh de origine, locuieşte chiar în satul Eibenthal. Mai în glumă, mai în serios, edilul-şef ne-a spus că s-ar putea, prin publicarea acestui articol, să le dăm idei celor certaţi cu legea din alte zone: „La noi nu se încuie nici porţile, nici casele. Eu, unul, când vin cu maşina acasă, o trag la poartă, în uliţă şi nu o încui niciodată. Am în ea un CD player şi alte bunuri de mică valoare, dar la noi nu s-a furat niciodată şi nici nu se fură. Poate dăm idei acum hoţilor prin relatarea acestei situaţii”, ne-a declarat râzând primarul Victor Doscocil. „Aşa este şi cu pâinea. N-avem brutării deloc în sat şi nici la puţinele magazine nu este pâine. Dar omul îşi lasă la poartă în sacoşă, poate şi 12 lei. Maşina de pâine cu şoferul vine de la 20 km şi îi lasă 12 pâni, ia banii, după care pleacă mai departe. Maşina vine marţea, joia şi sâmbăta. Niciodată n-au dispărut banii din plasă la cineva. La noi nu s-a furat niciodată, iar despre alte infracţiuni, cum ar fi crime sau violuri, n-am auzit în viaţa mea”, ne-a mai spus primarul Victor Doscocil.

La noi nu se încuie nici porţile, nici casele. Eu, unul, când vin cu maşina acasă, o trag la poartă, în uliţă şi nu o încui niciodată.
primar Dubova,
Victor Doscocil

„Pemii” sunt oameni ordonaţi şi cu bun simţ

„Pemii”, aşa cum li se spune cehilor din Eibenthal, sunt aşa de ordonaţi încât, potrivit secretarei Primăriei Dubova, Rodica Miloşescu, nu este nevoie ca cineva să le spună că trebuie să se apuce, spre exemplu, de curăţenia din faţa porţii: „Din cele 3 sate ale comunei: Baia Nouă, Dubova şi Eibenthal, localnicii din Eibenthal sunt singurii cărora nu trebuie să le spunem că trebuie să-şi facă curăţenia pe la porţi. Singuri curăţă rigolele, dau cu var, sunt foarte gospodari şi cinstiţi”, ne-a declarat secretarul comunei Dubova, Rodica Miloşescu. Un bătrân de 80 de ani din Eibenthal, Matei Havlicek spune că la el în sat nu este nici urmă de hoţ: „La noi, la pemi, este ruşine să furi. De când mă ştiu aici nu s-a furat nimic”, susţine bătrânul Matei Havlicek.
La rândul său, şoferul Iovan Giursa, care vine cu pâinea de la 20 km din comuna învecinată Şviniţa, povesteşte că nu a avut niciodată probleme: „Opresc maşina în dreptul fiecărei sacoşe agăţate la poartă, de stâlp. Mă uit să văd câţi bani are în ea, îi iau, şi apoi pun pâine de câţi bani am luat. Apoi plec mai departe”, a declarat şoferul Iovan Giursa. Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, inspectorul principal Nicolae Lohon ne-a confirmat ceea ce aflasem de la mai multe surse: „Pe raza satului Eibenthal, comuna Dubova, în ultimii ani, nu s-a înregistrat nicio sesizare în ceea ce priveşte comiterea vreunui furt”, a declarat inspectorul principal de poliţie Nicolae Lohon. Ceea ce înseamnă că acest sat este unul unicat…

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.03.2015 - 22:22Druckerul din Mehala:Gresit , Eibenthal se afla in Banat , nu in Oltenia . Vedeti harta regiunilor .

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...