Special

Îmbracă vedetele cu cele mai frumoase creaţii populare

El este singurul brodeur din Gorj

Gheorghe Ciuncanu este unul dintre cei mai talentaţi meşteri populari din zona Olteniei. La cei 70 de ani, din mâinile sale ies de zeci de ani cele mai frumoase ii, cojoace româneşti sau vestele cu iz de Tismana. Cele mai frumoase creaţii ale sale ajung de cele mai mai multe ori la vedete, în special la artiştii din muzica populară.
Pe singurul brodeur din Gorj îl găsiţi în satul Tismana, judeţul Gorj.

În atelierul meşterului Gheorghe Ciuncanu, ajuns acum la 70 de ani se află o maşină de brodat din 1876, fabricată în Franţa. Funcţionează foarte bine şi acum, pentru că Gheorghe Ciuncanu are mare grijă de ea. „Maşina cea bătrână o am din 1972, când s-a născut băiatul meu cel mare. Datorită ei am ajuns şi eu aici. Merge fără nicio problemă. Am luat-o de la cineva de la Bucureşti. Am văzut un anunţ într-un ziar şi am fost în localitatea Puchenii Mari“, spune meşterul. Gheorghe Ciuncanu a învăţat meserie de la tatăl său, un meşter foarte priceput, după care a lucrat la o unitate celebră cândva în ţară, „Arta Casnică Tismana“. „Am crescut în casă cu acest meşteşug. De când am început să merg de-a buşilea, după care, atunci când am terminat şapte clase, m-a luat tata la «Arta Casnică» şi am făcut ucenicia“, mai spune Gheorghe Ciuncanu.

Anul trecut, meşterul popular gorjean Gheorghe Ciuncanu a fost desemnat marele câştigător al Târgului Meşterilor Populari de la Craiova. Organizatoii au decis premierea meşterului popular Gheorghe Ciuncanu cu o diplomă care îi recunoaşte calităţile de cel mai reprezentativ meşter prezent la târgul de la Craiova. Ciuncanu este un adevărat artist în cusutul costumelor populare, meşteşug transmis din tată în fiu. De altfel, oraşul Tismana este recunoscut pentru tradiţiile meşteşugăreşti, în special în ceea ce priveşte costumul popular oltenesc şi covorul oltenesc. Multe dintre creaţiile sale ajung la artiştii din ţară. Chiar şi Smiley îi poartă creaţiile. Preţurile pentru aceste frumoase creaţii pornesc de la 500 de lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...