Actualitate

28.000 de cărţi funciare, eliberate gratuit pentru doljeni

Peste 28.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole din 25 comune din judeţul Dolj, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susţinut de Guvernul României. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

Cele 28.275 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aparţin locuitorilor din comunele Afumaţi, Amărăştii de Jos, Amărăştii de Sus, Apele Vii, Băileşti, Braloştiţa, Bratovoeşti, Breasta, Bulzeşti, Călăraşi, Ciupercenii Noi, Dăbuleni, Gângiova, Gighera, Giurgiţa, Gogoşu, Izvoare, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Moţăţei, Podari, Sadova, Seaca de Câmp, Şimnicu de Sus şi Terpeziţa. Lucrările, începute în anul 2017, s-au desfăşurat pe o suprafaţă de 17.885,9912 de hectare.

Noile cărţi funciare au fost predate primarilor celor 25 de comune de către directorul OCPI Dolj, Mihai CILIBIU. La evenimentul care a avut loc vineri, 22 martie, au participat Daniel SUCIU-viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Claudiu Iulian MANDA-vicepreşedintele Senatului României, Radu-Codruţ ŞTEFĂNESCU, preşedinte – director general al ANCPI, Lia Olguţa VASILESCU-secretar al Camerei Deputaţilor, Ion PRIOTEASA-preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, parlamentari de Dolj, precum şi reprezentaţi ai conducerii locale judeţene.

În prezent, din totalul de 111 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Dolj, trei sunt cadastrate în proporţie de sută la sută (Drănic, Mischii, Goicea), iar în alte 106 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.

”Judeţul Dolj este pe primul loc pe ţară la cadastru în 2019. Autorităţile de aici au înţeles importanţa realizării cadastrului general atât pentru cetăţeni, cât şi pentru dezvoltarea acestei zone. Doar anul acesta vor fi contractate lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în valoare de peste 14 milioane de lei pentru 97 de localităţi din DOLJ. Sperăm să înceapă cât mai curând lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cele 31 de comune din judeţul Dolj aflate pe lista celor 660 de UAT-uri din mediul rural din toate judeţele ţării, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020”, a afirmat Radu Codruţ ŞTEFĂNESCU, preşedinte - director general al ANCPI.

La rândul său directorul OCPI Dolj, Mihai CILIBIU a explicat:
”În prima etapă a PNCCF au fost incluse patru UAT-uri: Brădeşti, Coţofenii din Dos, Goicea şi Pieleşti. În comuna Goicea, lucrările de cadastru general au fost finalizate la începutul acestui an, iar pentru comuna Coţofenii din Dos sunt finalizate în procent de 98%. Totodată, o dorinţă a tuturor oltenilor, dar şi a tuturor românilor, este realizarea Drumului Expres Craiova-Piteşti, pentru care instituţia noastră a fost prima care a eliberat avizul tehnic în termen de 24 ore.”

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...