Economic

CIECH Soda România, forţată să facă disponibilizări

Operaţiunile CIECH Soda România au trecut pe pierdere (rezultatul financiar consolidat al celor două companii ale Grupului CIECH din România) pentru prima dată de la procesul de restructurare masivă prin care a trecut compania în perioada 2013-2014.

CIECH Soda România va fi nevoită să iniţieze o reducere cu aproximativ 20% a personalului său deoarece operaţiunile sale nu pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a preţului la abur industrial, aplicată
de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 şi în urma creşterii preţului certificatelor CO2.

În primă fază, CIECH Soda România a acceptat majorarea preţului la abur pentru a putea continua producţia
de sodă calcinată şi în încercarea de a face acest lucru cu rezultate financiare pozitive, dar pierderile au continuat să crească în ultimele două luni şi jumătate, în pofida acestor eforturi. Factura pe ianuarie 2019 emisă de CET Govora a fost substantial mai mare decât cea din decembrie 2018.

În timpul negocierilor de la finalul anului 2018, CET Govora a anunţat CIECH Soda România că nu va dispune
de cărbune (lignit) suficient pentru a-i asigura necesarul de abur pentru întreg anul 2019 şi că va reduce livrările de abur cu aproximativ 20% după încheierea sezonului de termoficare a municipiului Râmnicu Vâlcea.
Drept urmare, CIECH Soda România va fi nevoită să îşi reducă producţia de sodă calcinată cu acelaşi procentaj. Iar pentru a evita creşterea în continuare a pierderilor financiare, care ar putea duce, în ultimă instanţă, la închiderea uzinei, compania este nevoită să reducă numărul de angajaţi cu un procent corespunzător cu cel al reducerii volumului de abur furnizat de CET.

Diminuarea forţată a producţiei, cauzată de preţul majorat şi cantitatea diminuată a aburului furnizat, va afecta profund activitatea CIECH Soda România, care deja a trecut pe pierderi pentru prima dată de la procesul de restructurare masivă din perioada 2013-2014. Aceste pierderi sunt raportate la nivel consolidat împreună cu sucursala de vânzări din România a Grupului CIECH (o companie denumită CIECH S.A. Varşovia Sucursala Râmnicu Vâlcea), care achiziţionează întreaga producţie de sodă calcinată de la CIECH Soda România şi o vinde clienţilor finali de pe piaţa românească şi pieţele de export, ceea ce implică şi asumarea tuturor riscurilor comerciale.

Din cauza faptului că sunt entităţi afiliate (având acelaşi proprietar, CIECH S.A.) restricţiile impuse de reglementările fiscale privind preţurile de transfer se aplică tranzacţiilor dintre acestea. Este singurul motiv pentru care CIECH Soda România a înregistrat profituri în trecut ca societate distinctă, în timp ce sucursala de vânzări înregistrează pierderi încă din 2017 (pierderile nete publicate pentru anul 2017 au fost de 10,7 milioane lei).

Cu toate că în 2018 pierderea financiară a sucursalei de vânzări a scăzut, vor fi raportate din nou pierderi pentru anul respectiv. Numai în primele două luni ale anului 2019 această firma a înregistrat pierderi în valoare de câteva milioane de lei şi previziunile arată că, foarte curând, pierderea pe 2019 va fi mai mare decât cea din 2017.

Acestea sunt motivele din cauza cărora, pentru prima dată de la restructurarea încheiată în 2014, la începutul anului 2019, rezultatul financiar consolidat al celor două companii ale Grupului CIECH din România
a fost per total negativ.

Toate acestea forţează CIECH S.A. să redimensioneze operaţiunile sale din România şi să ia măsuri drastice pentru a evita adâncirea pierderilor financiare. Drept urmare a efectelor majorării preţului la abur şi livrărilor reduse ale acestuia, care duc la scăderea producţiei sub nivelul de acoperire a costurilor, CIECH Soda România nu va putea
să mai continue în această formulă. În consecinţă, CIECH Soda România a luat deja măsuri pentru a diminua numărul de angajaţi cu aproximative 20%.

„Este o situaţie foarte frustrantă. Echipa CIECH Soda România s-a mai confruntat în trecut cu propriile dificultăţi
pe piaţă, a acceptat sacrificii pentru a putea acoperi pierderile istorice şi pentru a se restructura, pentru a face faţă unor condiţii de piaţă mai dure, precum intensificarea concurenţei şi presiunile asupra preţurilor. În noile condiţii, nu vom putea să ne acoperim costurile, deşi, teoretic, avem capacitatea adecvată. Mi-e teamă că, dacă ne menţinem pe această cale, existenţa companiei noastre în viitor este ameninţată”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Cele aproximativ 20 de procente din echipa actuală reprezintă în jur de 100 de persoane, care vor fi afectate. Măsuri similare de disponibilizare vor fi anunţate in curând şi la CIECH S.A. Varşovia Sucursala Râmnicu Vâlcea, având în vedere că este singurul client al CIECH Soda România.

Între 2013-2014, CIECH Soda România a traversat un profund proces de restructurare, având pierderi timp
de mulţi ani. După ce a reuşit să îşi revină, societatea a investit, în 2014, 10 milioane de euro în creşterea
cu 25% a producţiei de sodă calcinată, iar în anii ce au urmat a investit alte milioane de euro în modernizarea echipamentelor şi în programe de eficienţă, asigurându-se o altă creştere suplimentară cu 5% a producţiei. Compania a reuşit să surmonteze pierderile şi să-şi creeze o situaţie financiară mai solidă, planificând o nouă lărgire a portofoliului.

În circumstanţele actuale, având în vedere pierderile financiare, CIECH Soda România va fi nevoită să amâne,
dacă nu chiar să anuleze investiţiile planificate în creşterea producţiei şi în diversificarea produselor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...