Ultima Oră

Romii doljeni se transformă în obiect de studiu pentru britanici

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan s-a întâlnit, luni, cu o delegaţie a Ambasadei Marii Britanii, reprezentată de şeful Secţiei Politice Peter Thomas, oficialul englez amintind în cadrul discuţiilor de implicarea pe care ambasada o are alături de o asociaţie din România pentru sprijinirea comunităţii rome din satul Ocolna, comuna Amărăştii de Jos.
În cadrul întâlnirii a fost discutată posibilitatea stabilirii unui parteneriat al Consiliului Judeţean Dolj cu autorităţile din oraşul englezesc Rotherham, localitate în care trăieşte o comunitate de romi de peste 3.000 de persoane din estul Europei.
„Una dintre ariile mele de responsabilitate o reprezintă întărirea relaţiilor dintre Marea Britanie şi România. Sunt de trei ani în România şi cred cu tărie în acest obiectiv. Ştiu că există un parteneriat axat în special pe partea comercială între Craiova şi Wakefield. Noi am vrea să adăugăm acestui parteneriat şi o componentă de incluziune socială. În zona Wakefield există un oraş care se numeşte Rotherham unde se află o comunitate de 3.000 de romi din estul Europei. Reprezentanţii comunităţii locale din Rotherham ar dori să vină la Craiova pentru un schimb de experienţă focusat pe locuri de muncă, educaţie, sănătate. Ne dorim ca acest contact cu consiliul judeţean să se dezvolte şi pe direcţia unui parteneriat cu Consiliul Local de la Rotherham”, a declarat şeful Secţiei Politice din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, Peter Thomas. Împreună cu asociaţia OvidiuRo, Ambasada Marii Britanii ajută financiar comunitatea din Ocolna, iar dorinţa părţii britanice a fost de a stabili un program complex de vizite ale unor echipe de experţi din Marea Britanie pentru a studia mai bine comunităţile de romi din Dolj.

„Avem un parteneriat dezvoltat cu Wakefield pentru întreaga regiune Sud-Vest Oltenia. Este un parteneriat mai complex, pentru că pe lângă partea comercială, acest parteneriat vizează şi o componentă educativă. Există finanţări atrase pe un parteneriat între Universitatea din Craiova, Wakefield şi autorităţi locale. Avem o maximă deschidere pentru a încheia parteneriate în această problemă sensibilă a romilor, deci şi în ceea ce priveşte această colaborare cu autorităţile locale din Rotherham noi suntem deschişi şi putem dezvolta o colaborare. Cred că sunt oportunităţi de care putem beneficia, astfel încât această comunitate să se poată bucura de aceleaşi condiţii ca în spaţiul comunitar. De asemenea, apreciez că dacă ne-am îndrepta spre comunitatea romilor cu un proiect legat de copii, de şcoală, de educaţie atunci cred că le-am oferi o şansă mai bună.”, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

În cadrul întâlnirii directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, a afirmat că există mai multe proiecte cu finanţare europeană iniţiate şi implementate de către consiliul judeţean pentru sprijinirea comunităţilor rome din Dolj. „Noi am identificat între problemele cu care se confruntă comunitatea romă lipsa documentelor de identitate. Astfel că, printr-un proiect denumit «Romii doljeni, romi europeni» am colaborat cu 19 ONG-uri care aparţin romilor. Printr-un alt proiect complementar am achiziţionat un laborator mobil care se deplasează din localitate în localitate pentru a le face documente de identitate celor care nu le aveau sau erau expirate. Printre beneficiarii acestui laborator mobil au fost şi persoane de etnie romă”, a declarat Ileana Măjină. La întâlnirea dintre vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan cu delegaţia Ambasadei Marii Britanii au mai participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei „OvidiuRo”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...