Actualitate

Spitalul groazei din Târgu Cărbuneşti

Medicii spitalului gorjean sunt acuzaţi într-un nou caz de malpraxis

În interval de aproape un an medicii din cadrul spitalului Târgu Cărbuneşti au fost implicaţi în trei cazuri de malpraxis, toate vizând activitatea medicilor pediatri. În ultimul caz sunt vizaţi directorul medical Ştefan Dorin Buşu, medicul primar Daniela Constantinescu şi un alt medic din Târgu Jiu. De această dată vorbim de o fetiţă de doar o lună, căreia medicii i-au greşit diagnosticul şi au tratat-o de altă boală. Chiar medicii legişti, în urma necropsiei, au stabilit că bebeluşul, în vârstă de o lună, a murit pentru că a fost tratat greşit. În faţa acestei erori medicale, părinţii micuţei nu au primit nicio explicaţie din partea celor trei medici care au consultat-o pe fetiţă înainte de a muri.

Durerea este fără margini pentru familia Stoicoiu, din comuna Prigoria, judeţul Gorj, mai ales după ce a aflat că fetiţa lor cea mică, Adina-Roxana, ar fi avut şanse să trăiască dacă trei medici din Gorj şi-ar fi îndreptat atenţia spre boala de care suferea micuţa. Cadrele medicale de la Spitalele Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul Târgu-Jiu au stabilit că fetiţa suferea de rinofaringită şi au tratat-o pentru această boală. În urma necropsiei, s-a stabilit, însă, că fetiţa avea o pneumopatie interstiţială, adică o afecţiune la plămâni, aceasta fiind şi cauza morţii.

Durerea unei mame!

Cu ultimele puteri, mama fetiţei povesteşte cum s-a stins fetiţa ei. Se întâmpla pe 24 octombrie, ziua în care ar fi împlinit o lună de viaţă: „Fetiţa nu respira bine şi am dus-o la Cărbuneşti, la medicul Ştefan Buşu. Au ţinut-o 10 zile în spital şi mi-au dat drumul acasă cu ea. Am fost apoi la un medic la Târgu-Jiu, care a consultat-o şi a zis că nu e nimic grav. Acum câteva zile am venit iar la Spital la Târgu-Cărbuneşti, la doamna doctor Constantinescu. I-am spus că fata nu poate respira şi vomită sânge. A consultat-o, a vrut să o interneze, a început chiar să scrie biletul de internare, iar apoi s-a răzgândit. Ne-a dat o reţetă şi a zis să mergem acasă pentru că nu este nimic grav. Am fost la 3 medici care mi-au dat trei reţete diferite. Toţi îmi spuneau să îi pun ser în nas pentru că fetiţa nu putea să respire”, sunt mărturiile unei mame care, după ce a aflat că fetiţa ei cea mică nu mai este, a leşinat şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Diagnostic greşit

Necropsia a arătat, însă, că bebeluşul suferea de o afecţiune la plămâni şi, netratată corespunzător, a decedat. Raportul medicilor legişti va atârna greu în ancheta desfăşurată, pentru că părinţii au depus plângere la poliţie împotriva medicilor de la Târgu-Cărbuneşti, iar colegiul medicilor s-a sesizat în privinţa acestui caz. La Spitalul din Târgu-Cărbuneşti, medicii au stabilit că micuţa suferă de rinofaringită, adică o infecţie de tip virotic, localizată la nivelul nasului şi a faringelui, însă legiştii au tras concluzia că fetiţa a murit în urma unei pneumopatii interstiţiale, adică o afecţiune respiratorie. Unul dintre medicii care a văzut-o pe micuţă este Ştefan Buşu. Acesta a explicat ce s-a întâmplat: „Sugarul a fost internat în secţia de Pediatrie, în perioada 8-15 octombrie, cu diagnosticul laringită acută, amigdalită, anemie feriprivă carenţială şi distrofie. Pe data de 15 a fost externat, după care eu nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu el. Duminică a fost la Târgu-Jiu, la camera de gardă şi a fost văzut de medicul pediatru de gardă, care a pus diagnosticul de rinofaringită. Am înţeles că i-a dat şi o reţetă. Luni seara a venit la noi, la camera de gardă, unde a fost examinat de doctoriţa Constantinescu, care la fel a spus, că e vorba de rinofaringită şi a ţinut copilul sub observaţie până a doua zi, în secţia de pediatrie. În această perioadă, evoluţia copilului a fost foarte bună, nu a prezentat febră, dispnee, motiv pentru care l-a externat cu reţetă. Miercuri dimineaţa, a fost adus în stop cardio-respirator, care a fost ireversibil şi, în pofida tuturor metodelor noastre de a o reanima, după 40 de minute s-a constatat decesul”. Conducerea Spitalului de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti a respins acuzaţiile formulate la adresa medicilor care au tratat-o pe fetiţa de o lună moartă în urma unei pneumopatii interstiţiale, considerând că boala de care suferea fetiţa nu putea fi descoperită la un simplu consult. În acelaşi timp, Colegiul Medicilor Gorj a comunicat prin purtătorul său de cuvânt, dr. Gheorghe Stanciu, că s-a autosesizat şi a deschis propria anchetă în acest caz, urmând să fie cerute actele medicale de la cele două spitale la care fetiţa a fost internată, precum şi concluziile medicilor legişti pentru a se stabili dacă medicii care au îngrijit-o se fac sau nu vinovaţi de malpraxis. Fetiţa, Roxana Adina Stoicoiu, s-a născut în 25 septembrie, iar de atunci a fost internată de două ori la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti şi o dată la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, unde părinţii au dus-o pentru că avea probleme de respiraţie şi stări de vomă.

Al treilea caz într-un an

În 2011, dar şi în februarie 2012, medicul Cătălin Tănase, din cadrul secţiei obstetrică-ginecologie, a aceluiaşi spital a fost acuzat de malpraxis după ce a refuzat să primească două gravide aflate pe punctul de a naşte, preferând să le direcţioneze către Spitalul din Târgu Jiu. În primul caz, fătul s-a născut mort din cauza acestei întârzieri. Medicul specialist Cătălin Tănase îşi desfăşoară şi în acest moment activitatea în Spitalul Târgu Cărbuneşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...