Special

Victor Ponta: „Nu promit minuni”

Premierul Victor Ponta a răspuns întrebărilor adresate de „Săptămâna în Oltenia” şi a explicat de ce USL nu se va destrăma după alegeri şi de ce UNPR nu reprezintă un pericol. Liderul social democrat a vorbit despre datoria pe care o are faţă de tineri, despre Legea Sănătăţii, care nu este în totalitate „un proiect prost” şi despre acei politicieni care folosesc copiii ca resursă electorală. Află dacă prim-ministrul se mai simte legat de porecla „Micul Titulescu” şi de ce perioada grea nu se va încheia curând într-un interviu acordat în exclusivitate publicaţiei noastre.

Cătălin Praja: În ultimele sondaje, colegul de alianţă care se află mai aproape de dvs. în preferinţele alegătorilor nu este Crin Antonescu, ci Călin Popescu Tăriceanu. Este posibil ca tandemul Ponta-Antonescu să sufere modificări în următorul an?
Victor Ponta: În general, nu iau în calcul orice sondaj care apare şi vă sfătuiesc să faceţi la fel, mai ales pe cele care prezintă date excepţionale. Dincolo de asta, în cadrul USL există o înţelegere clară, iar sprijinul meu pentru Crin Antonescu nu va dispărea. Evident, cei din PDL vor încerca să intoxice opinia publică cu informaţii false legat de ce se întâmplă în USL. Poate îşi vor reveni după ce vor pierde alegerile parlamentare şi pe cele prezidenţiale, deşi după locale au arătat că au mari probleme de a înţelege ceea ce li se întâmplă.

C.P.: UNPR reprezintă un aliat sau un pericol constant pentru USL?
V.P.: UNPR este împreună cu PSD în Alianţa de Centru Stânga, parte a USL. UNPR şi-a respectat toate angajamentele legate de susţinerea Guvernului. Prin urmare, nu văd de ce am putea discuta despre UNPR ca despre un pericol. Dimpotrivă.

C.P.: Reprezentanţii fundaţiilor pentru protecţia drepturilor copiilor se plâng de faptul că în niciun program electoral al vreunui candidat la parlamentare din ultimii opt ani nu se regăsesc proiecte privind creşterea gradului de protecţie a minorilor. Credeţi că vârsta beneficiarilor unor astfel de iniţiative este motivul pentru care niciun candidat la alegerile parlamentare nu a lansat oferte în acest domeniu?
V.P.: Eu, unul, sunt extrem de îngrijorat de fenomenul violenţei în şcoli, care a luat cote alarmante. Am cerut ca la nivelul ministerului Educaţiei să se vină cu propuneri. Am doi copii. Credeţi-mă că nimic nu mă interesează mai mult decât protecţia copiilor. Nu mă refer doar la şcoală, ci la tot ceea ce înseamnă viaţa copiilor, inclusiv prevenirea unor abuzuri. Cine priveşte copiii din perspectiva electorală nu are ce căuta în politică sau în orice înseamnă serviciu public. În perioada următoare, voi încerca să intensific dialogul Guvernului cu organizaţiile non-guvernamentale care se ocupă de situaţia copiilor, mai ales că au experienţa şi expertiza necesare pentru ca aceste contacte să ducă la rezultate bune.

C.P.: Încep interviurile pentru şefia PÎCCJ şi DNA. Credeţi că Băsescu va accepta să i se tragă preşul de sub picioare?
V.P.: Preşedintele Traian Băsescu trebuie să accepte să respecte legea. Noi am declanşat o procedură transparentă pentru nominalizările în cele două funcţii. Ce va face însă preşedintele este deja exclusiv treaba lui. Dacă el sau altcineva va decide să menţină în stare de incertitudine şi provizorat conducerea unora dintre cele mai importante instituţii, va trebui să îşi asume şi responsabilitatea pentru asta. Dar să ajungem acolo.

C.P.: Rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la un nivel alarmant. În afara variantei susţinerii unor variante diferite a examenului de Bacalaureat, Guvernul are în plan şi alte soluţii pentru ocuparea locurilor de muncă de către tineri?
V.P: Evident, da. Sunt mult mai multe măsuri, măsuri care sunt menite să stimuleze crearea de locuri de muncă pentru tineri: reducerea CAS pentru cei care angajează tineri sub 25 de ani; ne gândim la condiţionarea accesului firmelor la contracte de lucrări publice de existenţa unui număr de angajaţi tineri. Am o datorie faţă de tineri. Generaţia celor între 20 şi 40 de ani este cea pe umerii căreia cade reconstrucţia României. Eu voi face tot ce depinde de mine pentru a ajuta această generaţie, din care şi eu fac parte, să reuşească.

Am o datorie faţă de tineri. Generaţia celor între 20 şi 40 de ani este cea pe umerii căreia cade reconstrucţia României. Eu voi face tot ce depinde de mine pentru a ajuta această generaţie, din care şi eu fac parte, să reuşească.

C.P.: Proiectul unei legi a Sănătăţii a stârnit controverse de fiecare dată când a fost prezentat. Aţi susţine o revenire la un sistem public de sănătate creionat după modelul perioadei pre-decembriste?
V.P.: Suntem aproape în 2013. Nu cred că astăzi sistemul mai poate fi ca acum 20 sau 30 de ani. Cred însă că accesul la sistemul de sănătate trebuie să fie cât mai extins. Sunt un om de stânga, iar pentru mine ideea de performanţă economică în acest sistem este pur şi simplu una inacceptabilă. Putem opri furtul din sistem, şi am început să o facem, putem prioritiza cheltuielile, şi am început să o facem, dar nu putem să lăsăm oamenii cu posibilităţi materiale reduse să nu aibă o soluţie atunci când sunt bolnavi pentru că asta costă. De aceea, am înţeles perfect revolta împotriva proiectului de lege a Sănătăţii promovat acum un an. Nu spun că este un proiect în totalitate prost, ci că include unele lucruri greu sau deloc acceptabile.

C.P.: După alegerea dvs. în fruntea partidului, o parte din colegii social-democraţi aşteptau o revigorare a structurilor anchilozate din filialele judeţene. În viitorul apropiat ne putem aştepta la înlocuirea unor lideri de organizaţii judeţene sau veţi lăsa ca aceste schimbări să se petreacă pe cale naturală?
V.P.: De când sunt preşedinte al PSD, a existat o înnoire importantă a partidului. Dar să ştiţi că deciziile privind liderii de organizaţii le iau chiar cei care sunt activi în organizaţii – eu nu mă implic într-un sens sau altul. Pentru mine contează faptul că am avut cel mai bun rezultat din istoria partidului la alegerile locale – acesta este indicatorul pe care îl iau cel mai mult în seamă.

C.P.: După întâlnirile cu Viviane Reading şi Jose Manuel Barroso vi se mai potriveşte renumele de „micul Titulescu”?
V.P.: Nu ştiu dacă a fost un renume. A fost vorba de o asemănare fizică, mai mică sau mai mare, care s-a transformat într-un fel de legendă urbană. Nu văd legătura între asta şi întâlnirile de la Comisia Europeană.

C.P.: Ştim amândoi că discursurile ipocrite nu folosesc nimănui. Vreau să facem un exerciţiu de sinceritate. Spuneţi-mi cine şi de ce, în timpul mandatului a făcut presiuni asupra dumneavoastră şi câte din aceste presiuni veneau să servească interesul comunităţii?
V.P.: Nu ştiu la ce fel de presiuni vă referiţi, dar vă pot spune că fiecare primar din ţara asta şi-ar dori mai mult sprijin de la Guvern pentru comunităţile pe care le administrează. Astea nu sunt presiuni. Sunt lucruri fireşti din perspectiva unor aleşi care reprezintă interesele cetăţenilor. Evident, că aceste cerinţe nu se pot materializa decât în limitele legii şi fără a discrimina comunităţile, căci pentru mine nu există pedelişti, pesedişti, penelişti atunci când vine vorba de cetăţeanul simplu. Noi am pus capăt alocărilor bugetare către primării în funcţie de coloratura politică a acestora.

C.P.: Care este cea mai mare asigurare pe care o puteţi da şi ce sunteţi convins că nu veţi putea niciodată asigura oamenilor?
V.P.: Cea mai mare asigurare pe care o pot da este că vom continua repararea nedreptăţilor şi după alegerile din acest an. Nu promit însă minuni. Perioada grea nu se va încheia astăzi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

06.03.2013 - 23:01maria:Felicitari pentru interviu,Catalin!

11.11.2012 - 21:11COSTA:ROMANI DESTEPTATI-VA ODATA TOT CU ASTEA CARE NE-AU DISTRUS TARA TINE-TI PONTA E UN CACAT CARE EXECUTA ORDINE USL PSD SI PNL SUNT UN DEZASTRU PENTRU ROMANIA. OAMENI BUNI DESTEPTARE

11.11.2012 - 21:07COSTA:SA TE BAG IN PIZ....... MATI DE BAGABONT NICI NU STII SA SATII O CONFERINTA DE PRESA SI MAI VREI SA FII SI PRESEDINTE

30.10.2012 - 14:11Costela:Felicitari pentru interviu!

30.10.2012 - 12:26Alin:Felicitari Catalin , si felicitari "Saptamana in oltenia" pentru articol.... Mult mai reusite articolele actuale. o zi buna

Pagina 1 din 3 (5 comentarii din 12)

< înapoi123
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...