Politică

Finanţarea guvernamentală a sectorului de tineret, în atenţia senatorului Romulus Bulacu

Senatorul Romulus Bulacu i-a adresat o întrebare ministrului Tineretului şi Sportului, Bogdan Constantin Matei, cu privire la subfinanţarea activităţii pentru tineret.

Domnule Ministru,

În urma strângerii unor date, Consiliul Tineretului din România (CTR), structura care reprezintă tinerii şi organizaţiile de tineret din România la nivel naţional şi în structurile de reprezentare internaţionale de profil, a făcut cunoscut opinei publice „Analiza finanţării guvernamentale a sectorului de tineret în perioada 2013-2018”. Concluziile sunt stupefiante: “statul investeşte pentru activităţile destinate tinerilor echivalentul unui covrig / tânăr /an, respectiv 1,49 lei. Investiţia totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului ajunge abia la 20 de lei / tânăr / an”, în condiţiile în care în ultimii ani, studiile demografice arată că numărul tinerilor scade dramatic.

Mai mult, tabloul subfinanţării cronice este întregit de faptul că doar 1,97% din tinerii din România au acces la centre de tineret finanţate de MTS, fiind alocaţi, în medie, 8 lei pentru fiecare dintre aceştia. Lipsa investiţiilor şi a strategiilor, fac ca aceste centre să nu poată realiza obiectivul principal, acela de a fi un sprijin real pentru problemele tinerilor.

Recent, am primit la cabinetul parlamentar o rezoluţie a Forumului Organizaţiilor de Tineret din judeţul Vâlcea, care include un număr de 14 ONG-uri. În cadrul acestei întâlniri organizate de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea şi Cercetaşii României, Centrul Local Mircea cel Bătrân, a fost întocmit un raport care cuprinde mai multe probleme cu care ONG-urile de tineret se confruntă. Astfel, lipsa alocărilor de fonduri din partea autorităţilor locale şi judeţene, lipsa unor centre de tineret moderne, lipsa strategiilor privind stoparea fenomenului de migraţie a tinerilor, au devenit frâne în desfăşurarea de activităţi pentru tineri. În acelaşi timp, ONG-urile acuză că la capitolul finanţare, prevederile legislaţiei în vigoare obligă la raportări inutile, care le îngrădesc activitatea.

În ultimii 5 ani, niciun ministru care s-a aflat în fruntea Tineretului şi Sportului nu a făcut vreo solicitare către Ministerul Finanţelor pentru suplimentarea creditelor bugetare, tot timpul rezumându-se la sumele primite, în condiţiile în care se cunoaşte nivelul de subfinanţare.

Având în vedere cele expuse, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi:
1. Care este punctul dumneavoastră de vedere privind raportul Consiliului Tineretului din România?
2. Care sunt soluţiile pentru problemele sesizate de către ONG-urile vâlcene, având în vedere că sunt identificate şi la nivel national?
3. Care este valoarea proiectelor derulate în perioada 2016-2018 şi preconizate pentru desfăşurare în 2019, din fonduri europene neramburasbile, având în vedere că există cel puţin 3 axe de finanţare la dispoziţia dumneavoastră?

Vă mulţumesc.
Solicit răspuns scris.

Senator Romulus Bulacu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...