Sub Lupă

Primarul din Băileşti a pierdut procesul cu ANI

Judecătorii Curţii Supreme au hotărât, să respingă recursul formulat de edilul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu, împotriva unei hotărâri a Curţii de Apel Craiova de acum trei ani. Primarul Pistriţu a pierdut procesul în care a cerut anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat incompatibil.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a respins recursul Primarului Municipiului Băileşti, Costel Pistriţu, în cadrul dosarului nr. 361/54/2016 deschis împotriva Agenţia Naţionale de Integritate (ANI) de către primar (dosarul poate fi accesat pe site-ul instanţelor de judecată: portal.just.ro).

Motivul procesului este starea de incompatibilitate constatată între funcţia de primar şi cea de membru în consiliul de administraţie al Liceului Mihai Viteazul in perioada august 2012 - martie 2013, pe care a ocupat-o conform Legii 1 din 2011 (forma existentă până în iunie 2014).

Decizia ICCJ este neaşteptată ţinând seama că acelaşi complet a admis recursul unui alt primar într-o speţă identică în octombrie 2017 – constatând inexistenţa stării de incompatibilitate şi stabilind astfel, pentru instanţele inferioare, un precedent în urma căruia speţe identice au fost admise, anulând rapoartele ANI.

Legea 1 din 2011 stabilea (art 96, alineatul 2, litera a, în forma existentă până în anul 2014) că din consiliului de administraţie al liceelor şi şcolilor gimnaziale va face parte ”un reprezentant al primarului”. Ambiguitatea formulării a permis ANI să constate starea de incompatibilitate conform Legii 161/2003, articolul 87, alin 1, litera d. Ulterior, prin OUG 49 din iunie 2014, legea este modificată şi sintagma ”un reprezentant al primarului” este înlocuită cu ”primarul sau un reprezentant al primarului” consfinţind fără dubiu legalitatea participării primarilor în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ menţionate”, este mesajul ce apare pe pagina de socializare a Primăriei Băileşti.

Având în vedere cele prezentate şi prevederile legale în materie, decizia ICCJ va fi contestată.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...