Economic

Leonardo Badea (ASF): Nu există nicio notificare privind intenţia de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei şapte administratori

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenţia de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei şapte administratori prezenţi pe piaţă, a declarat la Profit TV preşedintele ASF, Leonard Badea.

"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenţia de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei şapte administratori prezenţi pe piaţă. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situaţia cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul şi de a face analize şi de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situaţii care pot apărea pe pieţele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situaţii cu înţelepciune şi profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenţie şi să privim cu oarecare rezerve declaraţiile care se fac în spaţiul public de către anumiţi analişti, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.

Anterior, reprezentanţii Allianz-Ţiriac Pensii, Generali Pensii şi Aegon Pensii au transmis pentru Profit.ro, legat de o eventuală ieşire de pe piaţă din cauza OUG 114/2018, că toate scenariile sunt în analiză şi că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

La începutul săptămânii, şi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanţa riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii şi că mulţi administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

La aceste declaraţii ale lui Lazea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a reacţionat şi a spus că afirmaţiile nu reflectă, probabil, poziţia BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite.

Şi Comisia Europeană a atras însă atenţia, la rândul său, că Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 creşte riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piaţa de capital românească, care este deja subdezvoltată.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...