Economic

Cîlea, îngrijorat de soarta turismului balnear vâlcean

Preşedintele Consiliului Judeţean se declară nemulţumit de oferta operatorilor din staţiunile cunoscute ale Vâlcii

O analiză efectuată de conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a scos la iveală că atragerea veniturilor rezultate din turismul balnear vâlcean se desfăşoară în continuare foarte greu. Asta, în ciuda unor investiţii majore susţinute în ultimii ani şi de autorităţile judeţene. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, îşi manifestă nemulţumirea faţă de ofertele prezentate de operatorii turistici din cele trei staţiuni balneoclimaterice ale Vâlcii: Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Băile Govora.

Turismul balnear, în cădere liberă

Conform statisticilor oficiale staţiunile de pe Valea Oltului au fost înainte de 1990 unul dintre cele mai apreciate puncte pe harta turismului balnear internaţional. Prin anii `70, la Călimăneşti-Căciulata se ajunsese la realizarea a 13.933 proceduri de balneofizioterapie pe zi, iar în anul 1980 s-au efectuat nu mai puţin de 2.384.451 proceduri. De altfel, această staţiune, încă din 1972, fusese integrată în circuitul internaţional al terapiei balneare. Aici erau primite grupuri organizate din întreaga lume, din Franţa şi Finlanda, din Olanda şi SUA, din Germania şi Israel etc. „Chiar dacă judeţul nostru îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni o destinaţie importantă pe zona turismului de sănătate, exportul nostru de servicii balneare este foarte redus. Ofertele în acest domeniu nu sunt deloc de ultimă generaţie. Decăderea turismului balnear nu se rezumă doar la judeţul Vâlcea, ci la întreaga ţară. Vina trebuie căutată şi în curtea Ministerului Sănătăţii care, din 1990 şi până astăzi, s-a implicat anemic în obligaţiile ce-i revin pe linia certificării gradului de calitate a serviciilor balneare şi a dezvoltării sistemului de management medical în staţiuni. Statisticile naţionale confirmă că, anual, caută apele curative şi celelalte servicii balneare un număr de aproximativ 1 milion de persoane, din care 100.000 sunt cetăţeni străini. În toate aceste cazuri, pentru turistul străin, un sejur complet nu costă mai mult de 800 euro. Pare puţin, dar după un calcul economic fundamentat, rezultă că tratamentele balneare sunt în mod cert profitabile. În aceste condiţii, operatorii din staţiuni au toate motivele să privească cu interes modernizarea bazelor de tratament şi a serviciilor, să promoveze ofensiv pachete de sănătate şi să pună inteligent în valoare apele minerale şi ceilalţi factori naturali, asta dacă doresc cu adevărat să le sporească şi numărul turiştilor străini, şi încasările”, a afirmat Ion Cîlea.

"Chiar dacă judeţul nostru îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni o destinaţie importantă pe zona turismului de sănătate, exportul nostru de servicii balneare este foarte redus. Ofertele în acest domeniu nu sunt deloc de ultimă generaţie.", Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea

1.250 de miliarde lei vechi, investite în staţiuni

În ultimii patru ani, sumele investite în dezvoltarea infrastructurii din staţiuni prin programe cu finanţare europeană au atins valoarea de 1.250 miliarde lei vechi. Sumele au fost direcţionate către staţiunile balneare Călimăneşti, Govora şi Olăneşti. „Sunt bani care demonstrează că nu au fost şi nu sunt deloc neglijate preocupările Consiliului Judeţean şi primăriilor din cele trei oraşe în direcţia dezvoltării infrastructurii turismului balnear pe zona diversificării şi modernizării capacităţilor locale de agrement şi divertisment. Mai departe, perfecţionarea şi creşterea calităţii serviciilor de tratament curativ revin în exclusivitate operatorilor de turism balnear”, a mai spus Ion Cîlea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...