Economic

Mugur Isărescu a recunoscut intervenţia BNR pentru protejarea leului

„Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident", a precizat dl Isărescu, punctând, „atac speculativ slab... sau l-am anihilat devreme“, a declarat Mugur Isărescu, la briefingul de presă care a urmat şedinţei de politică monetară, din 7 februarie, unde s-a decis menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%.
„Float, managed float, înseamnă a pluti. Vasul plutea şi vine un ţăcănit şi începe să-l zguduie aşa!”, a spus guvernatorul BNR despre efectele negative ale Ordonanţei 114.
La începutul acestei săptămâni, războiul PSD-alde vs BNR s-a înteţit, iar dl Isărescu a afirmat că „anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar (...) Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.
„Dacă vor ca românii să trăiască mai bine, să vină cu un OUG să trăiască românii ca în Germania”, a mai spus dl Isărescu.
În acelaşi timp, INS a anunţat că,deficitul comercial a crescut anul trecut cu 15,13 miliarde euro, mai mult cu 2,1 miliarde euro comparativ cu 2017, evoluţie care va înteţi presiunea pe cursul de schimb.
Cursul euro a scăzut de la 4,7440 la 4,7391 lei, pentru a urca în 8 februarie la 4,7445 lei. La sfârşitul perioadei media a coborât la 4,7437 lei.
Media dolarului a urcat de la 4,1547 la 4,1969 lei, sub impactul aprecierii monedei americane faţă de cea europeană.
Moneda elveţiană s-a apreciat de la 1,144 până la 1,131 franci/euro, astfel că cursul a crescut de la 4,1507 la 4,1843 lei.
Dl Isărescu a asemuit ROBOR cu nevăzuţii terorişti din decembrie 89, „trage din toate poziţiile, nu mai ştii ce să faci cu el. Este posibil să îi schimbi, dar soluţia în sensul de a ieftini creditul constă în a reduce inflaţia, a mări credibilitatea în economia românească, a termina războiul acesta inutil cu sistemul bancar, a închide odată ostilizarea aceasta a populaţiei contra băncilor - nu foloseşte nimănui. Îmi voi ruga colegii să prezentăm cifrele adevărate, că pe cifre mincinoase nu poţi să faci nimic - scoţi că sunt profituri foarte mari... Nu merge aşa”.
În piaţa monetară indicii ROBOR au cunoscut la sfârşitul intervalului schimbări minore, după ce BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%. Estimarea pentru 2020 a fost scăzută la 3,1%.
Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10% iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut det la 3,30 la 3,29%.
Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a scăzut de la 3,44 la 3,43%, iar cel la 12 luni de la 3,51 la 3,50%.
Lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei în recesiune tehnică şi scăderea producţiei industriale a Germaniei, au reprezentat tot atâtea motive de scădere a euro de la 1,1461 până la 1,1268 dolari.
Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a crescut spectaculos la finalul perioadei la peste 3.630 dolari.
Analiza cuprinde perioada 5 – 11 februarie

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...