Special

Au venit porcii santinelă la Rusăneşti-Olt

Au fost aduşi primii porci santinelă în localitatea Rusăneşti din judeţul Olt, acolo unde anul trecut au fost ucişi 400 de animale din cauza pestei porcine. Dacă peste şase săptămâni testele de pestă porcină vor fi negative, se va relua creşterea porcilor în comună. Toţi localnicii aşteaptă acum să treacă această perioadă să poată să îşi cumpere şi să crească în continuare porci în gospodării. Inclusiv primarul, în ferma căruia au fost ucişi 150 de porci când a fost depistată gripa porcină în localitate.

Cei trei porci santinelă au ajuns de două zile în comuna Rusăneşti. Două din cele trei familii afectate nu şi-au permis această cheltuială, aşa că porcii au fost plătiţi de primar. Tot autorităţile au făcut adăposturile şi asigură hrana pentru porcii santinelă.

Cei trei porci vor fi urmăriţi de medicul veterinar din localitate timp de 45 de zile. Urmează alte teste de sânge, iar dacă şi acestea vor infirma prezenţa virusului pestei porcine africane, se va face repopularea în toate exploataţiile. "Am achiziţionat trei porci santinelă pe care i-am repartizat la cele trei gospodării în care a fost pesta porcină şi acum urmează şase săptămâni să crească în gospodăriile respective şi după şase săptămâni se vor lua probe şi să sperăm că totul este în regulă şi să reluăm creşterea", a declarat Alexandru Chirea, primarul din Rusăneşti.

400 de porcii din Rusăneşti au fost ucişi în luna decembrie a anului trecut, după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în trei exploataţii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...