Eveniment

Doi cetăţeni francezi, salvaţi de jandarmi şi Salvamont

Duminică, 10 februarie, în urma unui apel telefonic 112, echipa Salvamont Vâlcea şi cea a Postului de Jandarmi Montan Călimăneşti au desfăşurat în comun o nouă acţiune, de data aceasta pentru salvarea a doi cetăţeni francezi, care greşind poteca de coborâre de la Cabana Cozia, au intrat pe Valea Zăvodului, de unde puţin a lipsit să nu cadă în gol 200 m.

Astfel, 6 salvamontişti şi 3 jandarmi montani au recuperat turiştii, după o intervenţie foarte dificilă desfăşurată pe timp de noapte şi pe parcursul a 11 ore de efort continuu. Noapte, temperaturi scăzute şi risc de avalanşă – pentru aceşti salvatori nu mai contează nimic, doar dorinţa de a salva.

Recomandăm şi pe această cale ca iubitorii sporturilor montane să abordeze aceste activităţi responsabil, folosind echipamente corespunzătoare, la nivelul de competenţă şi complexitate care să nu pună în pericol viaţa, atât individual cât şi la nivelul grupului.
Sfatul salvamontiştilor şi al jandarmilor montani, pentru aceia care vor să urce pe traseele turistice, este să ceară informaţii salvatorilor din zonă, formând 0SALVAMONT sau apelând 112.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii noi pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină naturală.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...