Interviu

Interviul Săptămânii!

Pompierul de la ISU Olt cu cele mai multe intervenţii

În contextul aniversării Zilei europene a numărului unic de urgenţă 112, în data de 11 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt se alătură campaniei europene #HumansOf112, prin care se urmăreşte popularizarea numărului 112 la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

În cadrul proiectului #HumansOf112, stăm de vorbă astăzi cu Plutonier major RADU Dumitru-Doru, din cadrul Detaşamentului Slatina, pompierul SMURD care a luat parte la cele mai multe intervenţii, de la operaţionalizarea SMURD Olt şi până în prezent.

✔ De când lucrezi în cadrul SMURD Olt şi cum ai ales acest domeniu al medicinei de urgenţă?
Lucrez în cadrul SMURD Slatina de la operaţionalizarea serviciului la nivelul ISU Olt, respectiv din data de 28 februarie 2009. În anul 2008 am absolvit cursul de „Prim ajutor calificat şi descarcerare” organizat de ISU Galaţi şi am fost atras de acest domeniu chiar dacă era un domeniu nou pentru mine.

✔ Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare se bazează pe modele? Ai avut un model, o persoană care te-ai inspirat sau ai inspirat pe cineva să aleagă acest domeniu?
În orice domeniu există modele şi la rândul meu am încercat să învăţ cât mai multe locuri de la oamenii cu experienţă. Imediat după operaţionalizarea SMURD Olt, am fost sprijiniţi de paramedici din cadrul ISU Mureş şi acest lucru ne-a ajutat să depăşim emoţiile primelor misiuni. Fratele meu, pompier în cadrul Detaşamentului Slatina, a ales şi el să facă parte din echipa SMURD Olt şi consider că decizia lui a fost influenţată într-o mare măsură de faptul că eu lucram deja în acest domeniu. Deci există modele şi oameni care inspiră şi în acest domeniu!

✔ Ce te motivează să oferi permanent ajutor semenilor?
Cea mai mare satisfacţie o simţim atunci când reuşim să salvăm, este crezul nostru şi lucrul care ne motivează la fiecare intervenţie.

Doru este pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt din anul 2006 şi în toată această perioadă a participat la mii de misiuni de salvare. Ca pompier SMURD are peste 3100 de intervenţii, fiind paramedicul din cadrul SMURD Olt care a participat la cele mai multe misiuni de salvare.

✔ Ce provocări ai întâlnit în activitatea desfăşurată?
Meseria de pompier este în sine o provocare, iar timpul este cel mai mare duşman al nostru. Avem nevoie de o pregătire teoretică şi practică foarte riguroasă şi de un psihic foarte bun. În lupta pentru viaţă fiecare secundă şi fiecare manevră contează.

✔ Este o activitate dificilă? Faptul că viaţa semenilor depinde în mare măsură de modul în care tu şi colegii tăi acţionaţi reprezintă o presiune sau vă ajută să acţionaţi cât mai rapid şi mai corect?
Orice activitate sau meserie are un anumit grad de dificultate, dar faptul că viaţa semenilor depinde de tine face această meserie să devină una nobilă. Presiunea există permanent, nu ştim niciodată ce se poate întâmpla la intervenţie, dar după atâtea mii de intervenţii reuşim să folosim presiunea în sens pozitiv.

✔ Care este atitudinea familiei tale faţă de această meserie?
Chiar dacă au fost momente importante în care familia nu s-a putut bucura de prezenţa mea, am simţit în fiecare moment sprijinul soţiei şi copilului. Cel mic şi-ar dori să petrecem mai mult timp împreună, să ne jucăm mai mult, dar începe să înţeleagă şi faptul că meseria de pompier implică anumite sacrificii. Chiar dacă avem o tură mai grea, atunci când ajung la familie uit de tot şi mă încarc de energie pentru misiunile viitoare.

✔ Care este povestea care te-a impresionat şi pe care ai dori să ne-o împărtăşeşti?
Fiecare intervenţie are povestea ei, dar astăzi aş vrea să vă împărtăşesc o misiune pe care am desfăşurat-o anul trecut şi care mi-a rămas în minte şi în suflet...În data de 08 septembrie 2018, am primit solicitare pentru o persoană inconştientă, în municipiul Slatina, zona Colegiului „Ion Minulescu”. La faţa locului am găsit un bărbat, în stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare fiind începute de două persoane cu pregătire medicală şi de un coleg de-al nostru aflat în timpul liber. Împreună cu colegii de pe echipaj am preluat pacientul şi am continuat manevrele de resuscitare. În scurt timp pacientul a început să respire, ulterior devenid conştient. În momentul predării pacientului la UPU Slatina acesta era conştient şi cooperant, a stat de vorbă cu noi şi ne-a mulţumit pentru modul în care am intervenit. Este satisfacţia supremă în meseria noastră.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...