Ultima Oră

Descinderi în Craiova, cu participarea reprezentanţilor Secret Service din SUA

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat investigaţii faţă de mai mulţi cetăţeni români, sub aspectul savarsirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2016, mai multe persoane din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca ţintă cetăţeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000$.

„Activitatea infracţională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă online a licitaţiilor, concepută pentru a înşela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse online. Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului au postat anunţuri cu marfă care în realitate nu exista. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze „vânzătorul” prin telefon sau email. Suspecţii operau „centre de comandă” unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid.

De asemenea, suspecţii oferau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută USD, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în USD. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine aparţinând suspecţilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În urma solicitării din partea autorităţilor competente din Statele Unite ale Americii, la data de 11.12.2018, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, au efectuat 27 de percheziţii pe raza municipiilor Bucureşti, Teleorman,Craiova şi Cluj-Napoca şi a judeţelor Ilfov, Teleorman şi Olt, la domiciliile şi reşedintele persoanelor vizate, ocazie cu care au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD şi 5.500 CHF.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă şi 2 apartamente), cu o valoare totală estimată la suma de 310.000 de euro.

“Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autorităţile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE şi BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. În cauză, au fost identificate şi conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală şi la sediile brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Cluj şi Craiova,un număr de 18 persoane. Totodată, faţă de 14 suspecţi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, in baza mandatelor internaţionale de arestare,extradarea acestora în Statele Unite ale Americii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...