Special

Biserica Urşi din Vâlcea, reabilitată de comunitatea locală

Asociaţia Pro Patrimoniu a anunţat că proiectul strategic al acestui an este finalizarea restaurării bisericii de lemn din Urşi, judeţul Vâlcea. Începând cu luna ianuarie 2010, la descoperirea ei în stare de colaps, reprezentanţii asociaţiei au pornit un complex proces de restaurare care implică conservarea frescelor interioare şi exterioare. Lucrările sunt susţinute de comunitatea locală care doreşte ca lucrările să se finalizeze cât mai curând şi să redeschidă biserica pentru utilizare zilnică, precum şi pentru turism. Lucrările de restaurare au fost susţinute în perioada 2014-2018 de World Monuments Fund.

Desfăşurarea proiectului are două etape: un program de şantier - între iunie şi octombrie 2019 - şi organizarea unei campanii de strângere de fonduri în mediul online. Datorită expunerii internaţionale a proiectului, parte a 7 most endangered places în 2014, campania de donaţii va avea o componentă internaţională, prin platforma D’Artagnan din Franţa şi un crowdfunding intern.

“Sperăm să acoperim astfel bugetul estimat de 10.000 euro pentru terminarea bisericii. Acesta include onorariile restauratorilor, materialele pentru conservare, transportul şi utilităţile. Prin munca depusă, efortul naţional şi internaţional, implicarea instituţională a Ordinului Arhitecţilor din România, participarea şi procesul de dezvoltare a unor noi abilităţi şi păstrarea meşteşugurilor în rândul tinerilor restauratori şi arhitecţi, considerăm că salvarea Bisericii de lemn de la Urşi are o valoare nu numai comunitară, ci şi una educaţională naţională. Tot procesul de lucru al celor zece ani a fost documentat de către Fundaţia Pro Patrimonio prin jurnale de şantier, fotografii, planuri şi tocmai de aceea un material editat care să reflecte acest proces ar fi o resursă indispensabilă pentru practicieni, un manual pentru noile generaţii de restauratori, precum şi pentru comunităţile locale în cazuri similare. Bugetul estimat pentru editarea şi tipărirea acestui manual de bune practici este estimat la 9000 de euro", se arată într-un comunicat de presă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

07.02.2019 - 18:28Marin:In ce comuna este?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...