Administraţie

Actorul Ştefan Iordache, comemorat la Calafat

Primăria Calafat a comemorat 78 ani de la naşterea marelui actor calafetean Ştefan Iordache, iar primarul municipiului Calafat - Ciobanu Lucian împreună cu o parte din consilierii locali, au depus o jerbă la bustul amplasat în faţa Casei de Cultură Calafat.

Ştefan Iordache şi-a petrecut copilăria la Calafat, la bunicii din partea mamei, iar de fiecare dată când avea prilejul vorbea cu atâta dragoste despre oraşul său natal:
“Paradisul copilariei mele se confunda cu vacanţele, cu verile petrecute la bunici, la Calafat. Chiar şi calatoria până acolo se transforma într-o aventură. Ţin minte şi-acum un drum făcut imediat după razboi, când am petrecut o săptămână întreagă într-un bou-vagon. Un drum insuportabil de lung pentru un dor atât de mare!'.

Numărându-se printre cei mai mari actori români de teatru, film şi televiziune, Ştefan Iordache a slujit teatrul românesc timp de 49 ani interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore, având o îndelungată colaborare cu Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul Naţional de Televiziune. A fost de asemenea un foarte bun interpret de muzică uşoară, devenind cunoscute colaborările cu Sanda Ladoşi, Elena Carstea, Angela Similea, Monica Anghel, Gheorghe Dinica, Nelu Ploieşteanu.

Ultimul său rol a fost Prinţul Potemkin, în piesa Ecaterina cea Mare, de George Bernard Shaw, pusă în scenă, în 2008 la Teatrul Naţional Bucureşti.
A fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza-Iordache, teatrolog şi profesor universitar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...