Politică

PNL propune soluţii de susţinere a patrimoniului cultural al judeţului Vâlcea

În timp ce Consiliile Judeţene din judeţele vecine semnează contracte de finanţare europeană pentru reabilitarea unor cule emblematice (http://www.jurnalulolteniei.ro/2017/08/04/cula-din-brabova-a-primit-finantare-europeana/), CJ Vâlcea uită de cea mai veche culă din România (https://www.indiscret.ro/2019/01/23/valcea-s-a-pus-lacatul-pe-cea-mai-veche-cula-muzeu-din-romania/?fbclid=IwAR1RteJ3IjbZtucTsf0m7BJ6ixd_CuRk8EV40BXkMZoNcbhpR2-9Qd1OQ4o). În prezent, din vina exclusivă a conducerii CJ Vâlcea, cula Greceanu nu poate fi vizitată de turişti din cauză că nu a fost achitată chiria aferentă anului 2018 asupra căreia se convenise cu proprietarii culei. Iată cum, fix de Centenar, Constantin Rădulescu a uitat de patrimoniul judeţului pe care vremelnic îl păstoreşte şi a văduvit Vâlcea de un simbol turistic, cea mai veche culă din România.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că acest episod de incompetenţă şi nepăsare este doar unul din multitudinea de exemple din ultimii 2 ani de zile în care conducerea CJ Vâlcea îşi demonstrează neputinţa şi nepriceperea. Parlamentarul liberal consideră că nu există niciun fel de scuze care să justifice o asemenea gafă care lasă judeţul Vâlcea fără un obiectiv de patrimoniu de excepţie şi somează conducerea CJ Vâlcea să găsească de îndată fondurile necesare achiziţionării Culei Greceanu.
Preşedintele liberalilor vâlceni, parlamentarul Cristian Buican, propune public ca specialiştii din cultura vâlceană să facă o evaluare a situaţiei clădirilor de patrimoniu din judeţ şi să stabilească o prioritizare a acţiunilor şi a investiţiilor din acest domeniu. În acest sens, specialiştii din domeniul cultural, membrii ai filialei Vâlcea a PNL, îşi manifestă disponibilitatea de a ajuta Consiliul Judeţean în vederea realizării unei astfel de strategii astfel încât să putem reabilita toate obiectivele de patrimoniu şi să transformăm Vâlcea într-o destinaţie culturală.

„Când am aflat că la Măldăreşti, Cula Greceanu are lacătul pe poartă, am crezut că este o glumă. Apoi, am citit în presă că acest lucru este posibil pentru că Rădulescu şi ai lui PSD-işti au uitat să plătească chiria convenită cu proprietarii. Parcă suntem într-un film de cascadorii râsului: cea mai veche cula din România este închisă pentru că, în an Centenar, Constantin Rădulescu nu a avut 60.000 de lei pentru a păstra deschis publicului un monument de patrimoniu, un simbol turistic. Această sumă este ridicol de mică raportat la Bugetul CJ. Ca să înţeleagă toată lumea, această sumă reprezintă jumătate din salariu pe care Constantin Rădulescu l-a încasat anul trecut. După cum se poate observa, l-a încasat cam degeaba. Sper să se trezească odată din această letargie păguboasă şi să aloce fonduri pentru achiziţionarea culei, altfel, o vom pierde de tot. Au ministru în Guvern, suma nu este una foarte mare raportată la bugetul CJ Vâlcea, soluţii există, însă trebuie să se şi dorească. De exemplu, CJ Vâlcea ar trebui să apeleze la toţi specialiştii din domeniul cultural din judeţ şi să realizeze o strategie şi acţiuni concrete de salvare a patrimoniului judeţului. Specialiştii din PNL sunt dornici să ajute CJ Vâlcea într-un astfel de demers. Trebuie doar să se vrea”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...