Sub Lupă

Stare de urgenţă declarată în Dolj din cauza gunoaielor

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, totodată vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a declarat, miercuri, că instituţia este pregătită să recurgă la toate măsurile pe care le are la dispoziţie, în conformitate cu reglementările legale, pentru a debloca situaţia colectării deşeurilor în judeţ.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care, în şedinţa de miercuri, membrii CJSU Dolj au adoptat în unanimitate o hotărâre prin care constată existenţa unei situaţii de urgenţă în acest sens, „cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi a poluării mediului înconjurător“. Decizia vine ca urmare a faptului că societatea care administrează depozitul ecologic Mofleni, Eco Sud S.A., refuză să primească deşeurile colectate de Iridex Group Salubrizare S.R.L., operatorul desemnat prin licitaţie să gestioneze această activitate la nivelul întregului judeţ.

„Ne confruntăm cu o problemă gravă în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, o problemă care pune în pericol sănătatea publică. Acesta a fost motivul pentru care astăzi, în prima şedinţă a CJSU Dolj din 2019, a fost discutat şi aprobat un proiect de hotărâre prin care se constată existenţa unei situaţii de urgenţă, ceea ce presupune, potrivit legii, că toate organele de pe plan local ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să acorde sprijinul pentru o rezolvare imediată.
După cum se cunoaşte, CJ implementează un proiect major cu finanţare europeană, în valoare de aproape de 54 de milioane de euro, al cărui scop final îl reprezintă colectarea deşeurilor de pe tot cuprinsul judeţului şi depunerea lor la depozitul ecologic Mofleni, administrat încă din anul 2002 de societatea Eco Sud.

Fiind singurul depozit conform din Dolj, în concordanţă cu normele europene şi legislaţia naţională în domeniu, acesta a fost integrat în sistemul judeţean de salubrizare, iar administratorul său şi-a luat angajamentul, printr-un protocol încheiat în cadrul proiectului, să preia aici deşeurile din toate cele 111 localităţi. Totuşi, atunci când a venit momentul perfectării ultimelor documente pentru ca activitatea de colectare să demareze, reprezentanţii Eco Sud au început să tergiverseze semnarea lor, sub diverse motive, ajungându-se astfel în situaţia în care operatorul desemnat prin licitaţie să nu poată ridica şi depozita deşeurile la Mofleni.

Au existat numeroase runde de discuţii, însă fără rezultat. Prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) «ECODOLJ», am sesizat toate instituţiile şi autorităţile competente, de la cele locale până la cele centrale şi la ministerele de resort. Am declanşat inclusiv o acţiune în instanţă, însă problema se acutizează şi are nevoie de o soluţionare imediată.

De altfel, şi în şedinţa de astăzi a CJSU, factorii autorizaţi au subliniat faptul că s-a creat un risc evident pentru sănătatea populaţiei, ceea ce a şi susţinut adoptarea hotărârii privind constatarea situaţiei de urgenţă. Mai mult, s-a conchis că există şi cadrul legal pentru depunerea deşeurilor la Mofleni, dar şi capacitatea de preluare a lor, în condiţiile în care în septembrie 2018 a fost deschisă o nouă celulă de depozitare, cea cu numărul 6. Inclusiv în autorizaţia integrată de mediu care a fost emisă atunci, era menţionată explicit obligaţia ca acest depozit să deservească toate localităţile rurale şi urbane din Dolj.

În noua lumină, în care situaţia de urgenţă a fost oficial constatată, vom analiza cu celeritate, alături de ADI «ECODOLJ», toate opţiunile legale de care dispunem pentru rezolvarea problemei în cel mai scurt timp, opţiuni care pot merge de la amenajarea unei platforme temporare pentru depozitare şi până la solicitarea emiterii unui ordin al prefectului, prin care operatorul să aibă posibilitatea de a începe imediat să transporte deşeurile la Mofleni, eventual, dacă se va impune, cu sprijinul forţelor de ordine“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Conform hotărârii nr. 1/2019, adoptate în cadrul şedinţei organizate miercuri, la Palatul Administrativ, „Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj constată existenţa unei situaţii de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Dolj cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi a poluării mediului înconjurător.“

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...