Sub Lupă

Primeau bani pentru a scoate oamenii la pensie pe caz de boală

Un infirmier al Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Slatina şi o consilieră din cadrul DGASPC Olt au fost plasaţi sub control judiciar pentru trafic de influenţă, după ce au primit peste 3.000 lei de la o femeie pentru a-i facilita acesteia obţinerea pensiei de invaliditate. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul celei care a cumpărat influenţa, dar şi al concubinei infirmierului, pentru complicitate la trafic de influenţă

“Din probele administrate în cauză a rezultat existenţa unor activităţi infracţionale care se circumscriu tipicităţii elementelor constitutive ale infracţiunilor de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin.1 C.p. şi cumpărare de influenţă, prev. de art. 292 alin.1 C.p, în sensul în care persoane care fie îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fie din afara acestei unităţi spitaliceşti, pretind şi primesc sume de bani de la diverse persoane în schimbul traficării influenţei pe lângă funcţionari-medici, încât aceştia să îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unui act ce intră în atribuţiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în sensul eliberării unor acte medicale, acordării concediului medical ori chiar pentru încadrarea ori menţinerea persoanelor în grad de invaliditate, în scopul obţinerii sau a prelungirii pensiei de invaliditate ori de handicap. Astfel, prevalându-se de influenţa pe care o are asupra medicilor şi asistentelor din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, inculpatul Constantin Ilie, care ocupă funcţia de infirmier în cadrul acestei unităţi medicale, împreună cu inculpata Jianu Marilena, care ocupă funcţia de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.) au pretins şi au primit de la inculpata Berlinschi Georgeta suma de 3.300 lei, promiţându-i acesteia că-i vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate ori de handicap, întrucât cunosc funcţionari publici-medici, care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală ori persoană cu funcţie de conducere-director DGASPC ori Direcţia Muncii, care poate influenţa îndeplinirea actului de către funcţionarii competenţi”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Constantin Ilie şi Jianu Marilena s-au prevalat de funcţiile pe care le îndeplinesc în cadrul S.J.U. Slatina şi respectiv D.G.A.S.P.C. Olt, promiţând, în schimbul unor sume de bani, că vor realiza scopul acţiunii acestora, acela de a determina funcţionarii competenţi să elibereze actele medicale necesare. Activitatea infracţională a inculpatului Constantin Ilie, de trafic de influenţă, s-a desfăşurat şi prin intermediul inculpatei Vlaicu Florina, concubina acestuia, care a preluat sarcinile inculpatului Constantin Ilie, în perioada în care era internat în spital, referitor la anumite afecţiuni medicale de care acesta suferă. Astfel, în cunoştinţă de cauză, şi la îndemnul inculpatului Constantin Ilie, inculpata Vlaicu Florina s-a întâlnit cu inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale-trimitere de la medicul de familie, adeverinţe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical( pentru care se dorea prelungirea), cardul de sănătate şi suma de 300 lei, urmând ca inculpatul Constantin Ilie să-şi exercite influenţa asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al inculpatei Berlinschi Georgeta.

"Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că în anul 2017, inculpaţii Jianu Marilena şi Constantin Ilie, cu ajutorul inculpatei Vlaicu Florina, au primit sume de bani de la inculpata Berlinschi Georgeta, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi-medici, director DGASPC ori Direcţia Muncii, să emită acte medicale ori să-şi foloseacă influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate şi a pensiei aferente. Berlinschi Georgeta a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei. Împotriva ordonanţei de dispunere a măsurii priventive a controlului judiciar, inc. Constantin Ilie a formulat plângere care a fost, însă, respinsă prin încheierea nr. 3 din data de 21.01.2019 de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Olt", se mai arată în raportul procurorilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...