Actualitate

ARC le solicită europarlamentarilor implicare în problema Kozlodui

Asociaţia Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC) a transmis la începutul acestei săptămâni o scrisoare către europarlamentarii români, solicitându-le implicarea în demersurile pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei populaţiei din Oltenia aflate în zona de risc nuclear a centralei atomice şi depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui, în calitate de reprezentanţi ai intereselor cetăţenilor români în Parlamentul European. Scrisoarea urmează să fie transmisă şi candidaţilor la alegerile din luna mai.

„Având în vedere că mai este puţin timp până la alegerile europarlamentare, am considerat oportună semnalarea unei probleme de interes major pentru comunitatea din Oltenia care necesită reprezentare şi la nivel european,” a declarat preşedintele ARC, av. Lucian Săuleanu.

De altfel, ARC a transmis şi o petiţie către Parlamentul European, care a fost deja aprobată şi urmează procedurile instituţionale, şi a iniţiat o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), participând în prezent, împreună cu alte ONG-uri partenere, la un proces de mediere între societatea civilă şi compania bulgară dezvoltatoare a depozitului pentru deşeuri nucleare.

ONG-ul craiovean ARC este implicat în numeroase acţiuni cu scopul minimizării riscurilor generate de situl nuclear din Bulgaria în rândul populaţiei din comunităţile potenţial afectate din Oltenia, inclusiv Craiova.
Redăm mai jos adresa transmisă de ARC europarlamentarilor români.

Stimate domnule / Stimată doamnă,

În calitate de reprezentant al României şi, mai cu seamă, al intereselor cetăţenilor români în Parlamentul European, Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC) vă solicită sprijinul în demersurile întreprinse pentru diminuarea riscurilor la care sunt expuşi cetăţenii României, în principal comunităţile din Oltenia, din cauza obiectivelor nucleare de la Kozlodui, aflate la numai 4 kilometri de graniţa cu ţara noastră. Mai precis, facem referire la depozitul pentru deşeuri radioactive de 350.000 tone a cărui construcţie a demarat în august 2017 la Radiana, lângă Kozlodui, dar şi la prelungirea duratei de viaţă a reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare, aflate în funcţiune deja de 30 de ani, pentru care extinderea licenţei de operare a fost decisă fără consultarea României în context transfrontieră, conform prevederilor convenţiei Espoo.

Asociaţia noastră s-a implicat în campanii de informare şi conştientizare privind acest subiect, a formulat numeroase adrese către autorităţile publice locale şi centrale şi a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, finanţator al depozitului pentru deşeuri radioactive, care a demarat un proces de mediere între societatea civilă şi compania bulgară. Mediatorii BERD au avut deja mai multe întâlniri cu societatea civilă craioveană şi cu compania bulgară în cadrul evaluării, iar procedura este în derulare. De asemenea, ARC a transmis o petiţie către Parlamentul European, aceasta fiind deja publicată pe site-ul instituţiei şi urmând, în prezent, cursul procedural.

Considerăm important să vă menţionăm că date medicale recente puse la dispoziţie de către şefa clinicii de de Oncopediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova , Polixenia Stancu, relevă nu doar o creştere alarmantă a numărului de cazuri de cancer la copii în regiune, ci şi apariţia unor forme de cancer nespecifice vârstei şi concentrarea acestora în proporţie de 75% în zona sudică a Doljului, adică partea aflată în proximitatea obiectivelor nucleare.

Informaţiile de care dispunem ne îndreptăţesc să credem că procedurile de consultare a populaţiei în context transfrontalier conform legislaţiei în vigoare (Convenţiile Aarhus şi Espoo) au fost pur formale, neasigurându-se participarea efectivă a publicului, conform prevederilor acestora, iar autorităţile române continuă să neglijeze problema în ciuda importanţei sale majore şi a îngrijorărilor crescânde ale populaţiei. În 2015, în urma unei iniţiative a societăţii civile din Craiova, au fost strânse peste 15000 de semnături pentru organizarea unui referendum local pe subiectul Kozlodui. Iniţiativa a fost respinsă de Consiliul Local al Municipiului Craiova. Anul trecut, în cadrul unui miting organizat la data de 25 aprilie împotriva obiectivelor de la Kozlodui de către mai multe ONG-uri din Craiova (ARC, Pro Democraţia Craiova, Asociaţia Civică pentru Viaţă, Asociaţia C.R.O.N.O.), sute de craioveni au protestat şi au solicitat implicarea autorităţilor şi referendum local.

Insistăm asupra necesităţii expunerii şi tratării subiectului Kozlodui în context european în vederea stabilirii unor planuri de acţiune concrete privind relaţia transfrontieră, în condiţiile în care tratatele internaţionale precum Convenţia ESPOO şi Convenţia Aarhus, ratificate şi de România, prevăd dreptul comunităţilor potenţial afectate să fie consultate, iar pericolul nuclear este o problemă care merită întreaga atenţie a reprezentanţilor comunităţii noastre în Europa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...