30 de locuinţe din comuna Argetoaia din judeţul Dolj vor fi reabilitate la începutul primăverii cu fonduri europene. Banii au fost accesaţi în cadrul unui proiect de cei de la Wold Vision şi fiecare dintre cele trei familii va primi 5.000 de lei pentru izolarea termică a caselor. În total au fost întocmite 130 de dosare, însă numai 30 dintre acestea au primit finanţare. Proiectul în valoare de 16 milioane de lei este unul mai ampl şi în cadrul acestuia vor fi angajaţi o parte din localnici, va fi renovat şi căminul cultural şi copii ce provin din familii sărace vor primi o masă caldă. Localitatea Argetoaia este una dintre comunele cele mai sărace din judeţ, iar rata somajului este de peste 21 la sută.
Peste 500 de locuitori din comuna Argetoaia, vor beneficia de servicii integrate în domeniul educaţiei, locuirii, formării profesionale şi serviciilor sociale în cadrul unui proiect în valoare de peste 16 milioane de lei derulat de Fundaţia World Vision România cu sprijinul a şase parteneri.
Proiectul îşi propune dezvoltarea sustenabilă a uneia dintre cele mai sărace comune din România prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Activităţile proiectului au ca beneficiari 180 de copii, care vor primi sprijin pentru creşterea accesului şi participării la educaţie, şi 375 de adulţi, pentru care se va oferi suport pentru acces şi menţinere pe piaţa muncii, dar şi măsuri de susţinere şi promovare a antreprenoriatului în comunitate. Cele 555 de persoane din grupul ţintă al proiectului vor benficia de intervenţii pentru creşterea accesului la servicii medicale de calitate, dar şi de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru persoanele cele mai vulnerabile – renovarea şi repararea locuinţelor degradate.
“Vor primi în jur de 5000 de lei pentru izolarea termică a locuinţei. Vom selecta 30 din 130 de locuinţe afectate. Proprietarii nu îşi permit să le renoveze pentru că nu au venituri. Majoritatea sunt şomeri”, a declarat Dragoş Vânătoru, secretarul primăriei Argetoaia.
Oamenii sunt fericiţi şi recunosc că nu se aşteptau la aşa bucurie. “Eu trăiesc cu familia din ajutor social. Casa cade pe noi. Nu avem bani să renovăm casa”, spune Ionela Bungeac.
„În vederea participării la atelierele de educaţie non-formală şi remedială, copiii înscrişi în proiect vor primi o masă caldă pe zi şi kit-uri educaţionale constând în rucsac, caiete, penar dotat, trusă de matematică şi alte instrumente de lucru. Livrarea unui program de burse destinat elevilor, pentru încurajarea acestora să se înscrie în învăţământul secundar superior. Derularea unui program de educaţie parentală prin care părinţii copiilor înscrişi la proiect si alţi beneficiari adulţi învaţă despre importanţa educaţiei, nutriţie şi sănătate. Facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele aparţinând categoriilor marginalizate prin intermediului unui program integrat, care cuprinde măsuri active precum: consiliere, mediere, participarea la stagii de ucenicie, programe de formare profesională în vederea dezvoltării competenţelor antreprenoriale etc. În plus, 45 de angajatori din zonă vor beneficia de subvenţii pentru angajarea persoanelor vizate de proiectul FACTIS”, a declarat Dragoş Vânătoru, secretarul primăriei Argetoaia.
În prezent, cele 12 sate care fac parte din comuna Argetoaia înregistrează un nivel ridicat al vulnerabilităţilor socio-economice, conform unei cercetări realizate înainte de demararea Proiectului.