Economic

Cristian Roşu, ASF: “Riscul de intrare a României în infringement, din cauza legislaţiei RCA, este aproape exclus”

Asigurătorii sancţionaţi de Consiliul Concurenţei au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare atât înainte de amendă, cât şi după achitarea acesteia, stabilitatea pieţei asigurărilor nefiind periclitată în vreun fel, potrivit vicepreşedintelui ASF.

Riscul de intrare a României în infringement, din cauza legislaţiei RCA, este aproape exclus, ne-a spus Cristtian Roşu, noul vicepreşedinte pentru asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-un interviu în exclusivitate referitor la obiectivele şi oportunităţile în piaţa asigurărilor în acest an.

Domnia sa ne-a declarat: “Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, au rezultat abordări comune ale problemelor semnalate, sunt în continuare în discuţie câteva reformulări ale 2-3 articole de lege, urmând ca în cursul lunii februarie să fie transmise Ministerului Finanţelor propunerile finale de modificare legislativă, pe baza cărora se va demara procedura de revizuire solicitată”.

În vară, Comisia Europeană a anunţat că România a primit pe 19 iulie, o scrisoare de punere în întârziere (n.a. primul pas al procedurii de infringement) cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Cristian Roşu ne-a mai spus că obiectivele sale personale, dar şi ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, se vor devzolta pe două paliere: asigurările obligatorii şi asigurările facultative.

În opinia sa, asigurările de sănătate reprezintă un principal element de dezvoltare al pieţei asigurărilor şi o foarte importantă sursă de finanţare a sistemului public de sănătate.

***

Ce obiective aveţi pentru mandatul de vicepreşedinte pentru asigurări în ASF?

Cristian Roşu: Aş începe prin a spune că obiectivul principal este stabilitatea pieţei. Dar, având în vedere că piaţa asigurărilor din România este o piaţă relativ mică, raportată la populaţia ţării, la PIB-ul României şi la dimensiunea pieţelor din celelalte ţări europene, cred că un alt obiectiv important este dezvoltarea acestei pieţe, astfel încât să poată deveni o sursă atât de creştere a PIB-ului, cât şi a acoperirii riscurilor, din ce în ce mai multe, cu care se confruntă atât populaţia, cât şi mediul de afaceri.

În acest sens, obiectivele mele personale, dar şi ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, se vor devzolta pe două paliere:

asigurările obligatorii;

asigurările facultative.

În cazul asigurărilor obligatorii, vom revizui cadrul legistativ, atât cel primar, cât şi cel secundar, pentru a crea posibilitatea creşterii gradului de cuprindere, dar şi înţelegerea utilităţii acestor tipuri de asigurări, astfel încât consumatorii să înţeleagă rostul unor astfel de asigurări.

În cazul asigurărilor facultative, aş separa asigurările de viaţă de cele non-viaţă şi mi-aş dori ca această zonă să reprezinte motorul creşterii şi dezvoltării pieţei asigurărilor la care mă refeream la început.

Această creştere se va putea realiza doar prin crearea unui cadru concurenţial adecvat, astfel încât toate produsele de asigurare să devină atractive, conduita asiguratorilor să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, iar consumatorul să devină elementul central al atenţiei noastre, a tuturor, pentru a fi deplin mulţumit de serviciile oferite şi nu numai de promisiunile făcute. Printr-o responsabilizare maximă a tuturor celor ce oferă servicii în piaţa asigurărilor, asiguratori, intermediari şi nu în ultimul rând ASF, se va putea îmbunătăţi atât tipologia produselor oferite, cât şi calitatea serviciilor prestate.

Care sunt problemele identificate în sectorul asigurărilor?

Cristian Roşu: Nu aş numi probleme ceea ce există acum în sectorul asigurărilor, ci mai corect le-aş cataloga ca oportunităţi sau provocări.

Aici aş exemplifica prin supravegherea mai atentă pe bază de riscuri a comportamentului, hai să spunem a conduitei, atât a asiguratorilor cât şi a intermediarilor, principalele probleme de aici apar. Atât nemulţumirea consumatorilor, cât şi petiţiile formulate de aceştia provin fie din neînţelegerea corectă a prevederilor legale, cât mai ales din tratamentul neadecvat al derulării contractelor de asigurare, cu precădere în zona producerii riscului asigurat, mai pe scurt al producerii daunei.

Sper ca prin apariţia şi implementarea legii IDD, cât şi a normelor de aplicare ale acesteia, dar şi printr-o activitate mai incisivă în acestă zonă a ASF, să reuşim echilibrarea acestei probleme pe parcursul anului 2019.

În ce stadiu este actualizarea legislaţiei RCA? Cum evaluaţi riscul ca România să intre în infringement, în momentul de faţă?

Cristian Roşu: Riscul de intrare a României în infringement este aproape exclus. Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, au rezultat abordări comune ale problemelor semnalate, sunt în continuare în discuţie câteva reformulări ale 2-3 articole de lege, urmând ca în cursul lunii februarie să fie transmise Ministerului Finanţelor propunerile finale de modificare legislativă, pe baza cărora se va demara procedura de revizuire solicitată.

Deci, niciun risc, nici de infringement, nici de modificare substanţială legislativă, astfel încât legea ce reglementează RCA să devină o nouă problemă.

Un sfert din maşinile înmatriculate în România nu au RCA, potrivit aprecierilor Consiliului Concurenţei. Care sunt masurile luate de ASF pentru remedierea acestei situatii?

Cristian Roşu: Pornind de la date concrete şi nu de la aprecieri, pot spune că analizăm împreună, cu factori de decizie din M.A.I această speţă pentru a identifica cele mai bune măsuri, dar care intră şi în sfera noastră de competenţă, astfel încât acest subiect să nu mai ţină capul de afiş de fiecare dată.

Aveţi în vedere renunţarea la posibilitatea încheierii RCA pe o lună? Vă rog să motivaţi răspunsul.

Cristian Roşu: Deocamdată nu renunţăm la prevederile din lege, după cum am spus şi mai devreme, se vor face acele modificări discutate cu Comisia Europeană fără a schimba structural legea. Pot spune că monitorizăm atent în perioada care urmează acest subiect şi în măsura în care nu produce convulsii sau derapaje, un bun câştigat nu-l schimbi după un an, că unii sau alţii nu-l agrează din varii motive.

Aţi declarat că asigurătorii sancţionaţi de Consiliul Concurenţei au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare, iar cerinţa minimă de capital este îndeplinită. Ce ne puteţi spune despre evoluţia acestor indicatori după plata amenzilor de către fiecare asigurător, amenzile fiind executorii?

Cristian Roşu: Da, este adevărat, asigurătorii sancţionaţi de Consiliul Concurenţei au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare atât înainte de amendă, cât şi după achitarea acesteia, stabilitatea pieţei asigurărilor nefiind periclitată în vreun fel.

Mai există posibilitatea să asistăm la falimente pe piaţa asigurărilor, în perioada următoare?

Cristian Roşu: Având în vedere valorile SCR şi MCR (n.r. Cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR)) ale companiilor de asigurare, nu se estimează să avem nici macar o deteriorare a stării financiare a acestora. Dar nu pot spune că nu urmărim cu atenţie evoluţia acestor indicatori, ca eventual să putem interveni daca situaţia o va impune.

Sute de clădiri din Bucureşti sunt considerate pericol public în caz de cutremur. Ce ne puteţi spune despre situaţia asigurărilor obligatorii de locuinţe? Cum poate creşte procentul de cuprindere la nivel naţional? Care este situaţia asigurărilor facultative de locuinţe?

Cristian Roşu: Asigurarea obligatorie de locuinţe este un alt element în atenţia noastră, datorat gradului mic de cuprindere, având în vedere că este o asigurare obligatorie. Suntem într-un proces complex de analiză a legislaţiei primare, pe care să o adaptăm condiţiilor concrete, să o facem atractivă şi funcţională în acelaşi timp, având în vedere toate neajunsurile semnalate în aplicarea ei.

Sperăm ca noua formă să o propunem ministerelor cu drept de iniţiativă legislativă în prima parte a acestui an.

Care sunt evenimentele/reglementările cu impact pe piaţa asigurărilor în acest an?

Cristian Roşu: Primele reacţii din 2019 sunt cele generate de legea IDD, precum şi de normele de aplicare a acesteia. Aceste acte normative responsabilizează mai mult distribuitorii de asigurări în sprijinul consumatorului final. Sunt acte normative cu impact profund, care creează şi un grad ridicat de birocraţie, dar si de responsabilizare. Vom urmări cu atenţie implementarea lor şi vom aduce corecţii atât în aplicarea lor, cât şi în structură, dacă semnalele pe care le vom colecta vor crea premizele îmbunătăţirii acestora, dar doar în ajutorul consumatorului.

Ca final al acestei discuţii, vreau doar să subliniez rolul major pe care îl vor juca asigurările de sănătate, pe care eu le vad ca un principal element de dezvoltare al pieţei asigurărilor şi o foarte importantă sursă de finanţare a sistemului public de sănătate, dar despre acest aspect, poate cu altă ocazie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...