Special

Doliu în presa vâlceană: A murit Petre Tănăsoaica, editorul cotidianului “Viaţa Vâlcii”!

Joi, 3 ianuarie 2018, la Spitalul Judeţean Vâlcea, a murit Petre Tănăsoaica (1955-2019), în urma unui infarct. Petre Tănăsoaica a contribuit la înfiinţarea primului cotidian local din România, “Curierul de Vâlcea”, şi a înfiinţat apoi cotidianul “Viaţa Vâlcii”.

Născut la 16 iulie 1955, Petre Tănăsoaica a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, manager şi redactor-şef al cotidianului “Viaţa Vâlcii”, cronicarul de artă vizuală al revistei “România literară”. Tănăsoaica este absolvent al Facultăţii de Artă şi Design, secţia Teoria şi Istoria artei, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, şi doctor în Arte al aceleiaşi universităţi. Printre volumele sale de referinţă se numără ,,Set sonete şi contrasonete” (2006), ,,Grădina lui Tagore” (2007), “Femeia lui Yerutonga” (2010).

NECROLOG

A plecat de lângă noi unul din constructorii de ziare locale, un om al literelor care putea să reunească firesc, într-o singură fiinţă, ziaristul acid şi poetul sensibil, un vâlcean atent la ce se întâmplă în jurul său şi afectat, aproape până la suferinţă fizică, de lucrurile care continuau să umbrească aceste locuri.

A fost o voce a Cetăţii, poate nu îndeajuns ascultată, dar asta nu l-a împiedicat nici o clipă să spună mereu ce credea că ar trebui îndreptat şi ce merita să fie lăudat. A iubit cu patimă viaţa Vâlcii şi tot la fel presa locală, la temelia căreia şi-a zidit destinul.

Ziaristul Petre Tănăsoaica are, de astăzi, o rubrică permanentă în paginile cotidianului lumii de dincolo, unde, sunt convins, va continua să scrie, fără preget, spre mai buna îndreptare a celor din jurul său.

Condoleanţe familiei îndoliate şi echipei ziarului ”Viaţa Vâlcii”!

Dumnezeu să-l odihnească!

Primar, Mircia GUTĂU

TĂNĂSOAICA, Petre (1955-2019)– poet, publicist, cronicar de artă. Născut la 16 iulie 1955, în comuna Bărbăteşti, Vâlcea. Studii medii la liceul din Băile Govora şi superioare la Facultatea de arte şi design a Universităţii de vest din Timişoara. Până în 1989, a lucrat la Casa de cultură din Călimăneşti, la Biblioteca din Băile Govora şi ca reporter la ziarul Orizont. Fondator şi copatron al cotidianului vâlcean „ Curierul de Vâlcea” (1990-1994), editor al publicaţiei „Săptămâna vâlceană” (1994-1997) şi fondator al ziarului „Viaţa Vâlcii” în 1997. Ziarist şi editorialist la publicaţiile evocate. Cronicar de artă la „România literară”, săptămânal al Uniunii scriitorilor din România, începând cu anul 2010. A murit la Râmnicu Vâlcea în 3 ianuarie 2019.

Opera scrisă:

Cadran solar (Amurg între ierburi) - versuri (editura Scrisul românesc, 1986)

La umbra maşinii de scris - versuri (Almarom, 1997)

Banchetul figuranţilor - eseuri politice (editura Petras, 2001)

Durer, capitalistul - jurnal (editura Tribuna, 2002)

Un barbar pe Acropole - jurnal (editura Tribuna, 2002)

Inginer de ziare - convorbiri cu Gheorghe Smeoreanu (editura Paralela 45, 2003)

Sonete & contrasonete: Ultimul sonet la Paris (il. Tina Popa), Bonjour, Paris! (il. Gheorghe Dican) / Mă numesc Petre - caiet critic (Ramuri, 2006)

Gradina lui Tagore - versuri (editura Ramuri, 2007, ilustraţii Constantin Neacşu)

Jurnal indian-Calatorie pe contrasens (editura Ramuri, 2008)

O jumătate de lună de miere - versuri (editura Ramuri, 2008, ilustraţii Angela Tomaselli).

.............................................

NECROLOG

Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea:

Unul dintre oamenii care se identifica cu presa vâlceană şi cu începuturile acesteia în democraţia de după 1989 a plecat să îşi scrie cronicile în ceruri!

Petre Tănăsoaica rămâne un reper în istoria presei vâlcene!

DUMNEZEU SĂ ÎL IERTE!

CONDOLEANŢE FAMILIEI ŞI CELOR CARE L-AU CUNOSCUT!

.............................................

Mesaj de condoleanţe

Am aflat cu tristeţe pierderea omului, a jurnalistului, a scriitorului Petre Tănăsoaica.
S-a stins fulgerător unul din jurnaliştii vâlceni care a reuşit, de-a lungul activităţii prin profesionalism şi onestitate, să-şi făcă un ţel din informarea corectă a publicului. Va rămâne în memoria noastră pentru efortul constant depus în sprijinul comunităţii vâlcene.
Transmit familiei îndurerate sincere condoleanţe.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Preşedinte PNL Vâlcea,
Deputat Cristian Buican

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...