Reportaj

O studentă la Agronomie recoltează broccoli de sub zăpadă

O studentă de la Facultatea de Agronomie din Craiova experimentează culturi de nişă şi se pare că are mare succes. Anul acesta a cultivat broccoli pe care îl culege şi acum, cultura rezistând şi la temperaturi de -12 grade. Aproape zilnic recoltează prin zăpezile ce măsoară şi un metru în câmpul cultivat şi legumele ajung la pieţele en-gross. Patricia Maria are 21 de ani şi este din Şimnicul de Jos. Studentă la Facultatea de Agronomie din Craiova, tânăra s-a gândit să profite de pasiunea ei. A accesat fonduri europene şi s-a pus pe treabă. Cu 40.000 de euro a reuşit să creeze toate condiţiile pentru o afacere de succes. Primul an, prima cultură de broccoli.

Patricia Popa are 21 de ani şi este studentă în ultimul an la Facultatea de Agronomie din Craiova. De acolo a dobândit şi pasiunea petru agricultură, motiv pentru care s-a şi apucat să cultive diverse legume de nişă. A început cu zucchini şi anul acesta a testat şi cultura de broccoli. Seminţele au fost aduse din Olanda.

„Am încercat să aduc ceea ce lipsea, pentru că dacă te duci în piaţă nu prea găseşti broccoli. Este primul an în care cultiv broccoli, de asta nici nu am pus pe o suprafaţă prea mare pentru că nu ar fi fost rentabil dacă nu am fi putut să vindem. Le vindem în piaţa din Brazdă, am încercat să intrăm şi în supermarketuri dar condiţiile nu ne-au permis, pentru că trebuie să livrăm cantităţi mari şi să le ducem în cutii speciale, cu gheaţă. Rezistă foarte bine. Se menţine pe temperaturi scăzute şi ca s-o protejăm mai mult, fiind prima dată când cultivăm broccoli am încercat să o protejăm să o acoperim cu frunze să nu intre gerul. Ce ştiaţi înainte depre broccoli? Nu mare lucru eu fiind şi studentă şi la facultatea de agronomie am primit informaţii"

Tânăra s-a gândit să profite de pasiunea ei şi a a accesat fonduri europene, în valoare de 40.000 de euro a reuşit să creeze toate condiţiile pentru o afacere de succes. Familia o susţine. “Când am văzut-o că este foarte pasionată de agricultură ne-am gândit să-I îndeplinim visul pe care vrea să-l urmeze. O ajutăm foarte mult în tot ce face. Conduce combina de la 17 ani. Nu vrea să iasă în oraş cum face tinerii din ziua de azi. Ea vine aici şi munceşte”, spune Raluca Popa, mama tinerei.

Marfa este vândută cu 3 lei pentru un kilogram pe pieţele engroos. Până acum tânăra a vândut deja o tonă de broccoli şi mai are încă jumătate din cantitatea aceasta de cules. În urmă cu 10-15 ani, broccoli (Brassica oleracea) era o legumă aproape necunoscută în România. Astăzi, ea este consumată pe scară largă, dar din păcate nu şi la acelaşi nivel este produsă de agricultorii români. Într-un top mondial al celor mai hrănitoare legume, sub aspectul valorii nutritive excepţionale broccoli se află pe prima poziţie, fiind urmată de spanac, varză de Bruxelles, fasole, mazăre, sparanghel, anghinare, conopidă, cartofi dulci şi morcovi. Cei mai mari producători din lume sunt China şi India, care asigură în jur de 80% din cantitatea totală recoltată anual.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...