Administraţie

14 milioane de euro pentru spitalele din Oltenia

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, joi, faptul că un proiect cu valoarea totală de aproape 14 milioane de euro, elaborat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a fost acceptat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, administraţia judeţeană obţine în mod direct, în cadrul acestui demers, 5 milioane de euro pentru o serie de achiziţii, dar şi investiţii în domeniul sănătăţii, care au fost iniţiate cu fonduri din bugetul propriu al instituţiei, fiind acum preluate pentru implementare în cadrul axei POR destinate dezvoltării infrastructurii sanitare şi sociale.

„Semnarea contractului de finanţare reprezintă o veste extraordinară, care completează tabloul unui an reuşit. Vorbim despre un proiect amplu, pe care l-am elaborat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi care vizează nu doar instituţia noastră, ci şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, alături de unităţi sanitare din alte localităţi din Dolj, precum şi din Slatina şi Drobeta Turnu Severin.

A rezultat un demers cu o valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă suma ce revine Consiliului Judeţean. Prin intermediul acestuia, investiţii aflate în curs de realizare şi achiziţii efectuate în sectorul serviciilor medicale de urgenţă, cu bani din bugetul propriu, dar care respectă pe deplin toate exigenţele impuse în derularea proiectelor europene sunt acum preluate pentru finanţare din fonduri ale UE, cu avantajul rambursării cheltuielilor deja efectuate.

Pentru CJ Dolj, aceasta înseamnă, în primul rând, recuperarea sumelor pe care le-a achitat până acum pentru procurarea a 7 loturi de aparatură medicală de înaltă performanţă, în vederea dotării SCJU Craiova, pentru instalarea grupului electrogen care deserveşte Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, precum şi în derularea investiţiei de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). În al doilea rând, cheltuielile pe care le presupune finalizarea acestui proiect complex şi extrem de necesar, care vizează cea mai aglomerată structură a spitalului judeţean, vor fi acoperite, din acest moment, din fonduri europene, nu din bugetul instituţiei. Şi tot cu finanţare nerambursabilă va fi realizat şi depozitul de gaze medicale care va fi construit special pentru UPU.

În plus, SCJU Craiova figurează şi separat, ca beneficiar în acest proiect, cu o altă serie de achiziţii, în valoare de peste 6 milioane de euro. Cum o parte din aceste echipamente au fost cumpărate cu fonduri acordate spitalului de către CJ Dolj, şi de aici se va întoarce către noi o sumă de aproximativ 1,5 milioane de euro.

În acest mod, bugetul Consiliului Judeţean va fi, pe de o parte, alimentat prin rambursările amintite şi, pe de altă parte, degrevat de o serie de angajamente financiare semnificative, ceea ce ne va permite să abordăm cu resurse sporite un nou an foarte încărcat din punct de vedere investiţional. Să nu uităm că, înainte de semnarea acestui nou contract în cadrul POR, instituţia noastră avea deja în implementare, cu fonduri nerambursabile obţinute doar în acest mandat, un număr de 13 proiecte, a căror valoare totală depăşea 125 de milioane de euro.

Acestora li se adaugă, desigur, demersurile derulate cu bani din surse proprii ale CJ. În egală măsură, bugetul pe care îl pregătim pentru 2019 trebuie să ia în considerare şi proiectele deja depuse în cadrul unor programe europene şi care sunt în stadiul de precontractare sau au fost selectate şi se află în aşteptarea finanţării. Ele vor aduce în judeţ alte 55 de milioane de euro, cea mai importantă dintre investiţii fiind reprezentată, fără îndoială, de modernizarea drumului judeţean 561A, care porneşte din Giurgiţa şi ajunge până la limita judeţului Mehedinţi“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Proiectul „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt la servicii medicale de urgenţă“, depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de 64.022.180 de lei (echivalentul a 13,8 milioane de euro), reprezintă rezultatul unui parteneriat încheiat între Ministerul Sănătăţii, consiliile judeţene din Dolj şi Olt, primăriile din Slatina şi Segarcea, spitalele judeţene din Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Slatina, spitalele municipale din Băileşti şi Calafat şi spitalele orăşeneşti din Filiaşi şi Segarcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...