Administraţie

CJ Dolj a solicitat un împrumut de 19 milioane de lei de la Trezoreria Statului

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a obţinut de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) un împrumut de 19 milioane de lei, acordat prin Trezoreria Statului, sumă care, potrivit preşedintelui CJ, Ion Prioteasa, va fi folosită pentru cofinanţarea a trei proiecte implementate cu fonduri europene, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că, datorită acestei măsuri, instituţia va putea contura, pentru anul 2019, o anvelopă financiară mai generoasă în vederea abordării unor investiţii de mare anvergură cu sume provenite din resursele proprii.
„Printr-o ordonanţă emisă în a doua parte a acestui an, Guvernul României le-a creat autorităţilor locale care au în derulare demersuri cu finanţare din fonduri externe nerambursabile posibilitatea de a contracta, în condiţii foarte avantajoase, credite de la MFP, în vederea acoperirii cheltuielilor pe care le presupune cofinanţarea acestor proiecte.

S-a născut astfel o oportunitate pe care, alături de plenul CJ Dolj, am hotărât că trebuie s-o folosim, iar colegii noştri din aparatul de specialitate au întocmit documentaţia necesară şi au înaintat-o către minister. Recent, am fost înştiinţaţi că solicitarea noastră a fost aprobată şi am putut semna convenţia de împrumut pentru o sumă ce reprezintă echivalentul a peste 4 milioane de euro.

Cu aceşti bani, vom asigura contribuţia Consiliului Judeţean în implementarea a trei dintre proiectele pentru care, împreună cu parteneri din Bulgaria, am obţinut finanţare prin Programul Interreg V-A, proiecte cu o valoare cumulată de peste 25 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte instituţia noastră, investiţiile vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, prin modernizarea unui nou tronson din drumul judeţean 561B, cuprins între localităţile Padea şi Valea Stanciului, şi a drumului 652A, care conectează Cârcea cu zona Aeroportului Internaţional Craiova. De asemenea, în imediata vecinătate a acestui obiectiv strategic vom înfiinţa o unitate pentru situaţii de urgenţă, care va fi construită şi dotată cu echipamente de ultimă generaţie.

În acest mod, bugetul Consiliului Judeţean Dolj este eliberat de o considerabilă presiune financiară, ceea ce ne permite ca, în anul următor, să direcţionăm sume mai mari din sursele proprii ale CJ către realizarea unor importante proiecte investiţionale pe care ni le propunem, fie că vorbim despre modernizarea unor noi artere rutiere, fie despre extinderea terminalelor de sosiri şi plecări de la Aeroportul Internaţional Craiova. Doar dacă ne referim la acest ultim demers, impus de creşterea semnificativă a activităţii, a numărului de pasageri, trebuie spus că valoarea sa estimată se apropie de 7 milioane de euro, procedura de licitaţie în vederea atribuirii contractului fiind în curs de pregătire, pentru a fi lansată în perioada imediat următoare“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Consiliul Judeţean Dolj a aprobat, în şedinţa din 31 octombrie 2018, contractarea unui împrumut în valoare de 19.099.154 de lei de la Ministerul Finanţelor Publice, pentru a asigura cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile aferente unui număr de 3 proiecte derulate cu fonduri europene: „Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj – Vratsa“ (construirea şi dotarea unei unităţi de intervenţie în proximitatea Aeroportului Internaţional Craiova), „Dolj – Montana: Paşi comuni pentru o bună conectivitate“ (modernizarea unui tronson din DJ 561B) şi „Eforturi comune pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră“ (modernizarea DJ 652A).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...